Gezien de uitzonderlijke context besliste de redactie van ELLE Eten om het recentste magazine integraal online te zetten. Het nummer van april was te koop samen met de ELLE België. De beide magazines samen gingen als warme broodjes over de toonbank. Voor onze trouwe lezers die het nummer niet tijdig konden bemachtigen en voor zij die het magazine nog niet kennen, veel lees- en kookplezier!

Voorwoord van de redactie

Hipper dan ooit!

Het was de culinaire perstrip van Emilie Mascia eind vorig jaar (je leest haar reisverhaal op pagina 62) die ons op de gedachte bracht om een special over de Aziatische keuken te maken. Tijdens de redactievergadering borrelden de ideeën dadelijk op. Voor Aurélie Schoonjans meteen het perfecte moment om de Japanse rijstwijn onder de loep te nemen. Zij wou zich al een tijdje in de tradionele sake – of de nihonshu zoals de Japanners die noemen – verdiepen (zie pagina 56). Olivia Roks wist ons te vertellen dat er in België slechts één Japans restaurant is met een Michelinster, maar dat zowel in Vlaanderen, Brussel als Wallonië Aziatische restaurantpareltjes te ontdekken zijn. En gelijk heeft ze (zie pagina 50). Eloise Pirard interviewde Anh-tu Pham, de Belgisch-Vietnamese eigenaar van het Saigonese restaurant Nénu in Brussel. Weg met de vooroordelen! De chef-kok en eigenaar van het restaurant gooien alle stoffige clichés over de Aziatische keuken definitief van de tafel (zie pagina 34). De Belgische chocolatier Benoît Nihant gaat voor ons de oosterse toer op en toont je stap voor stap hoe je een dessert met matcha, citrusvruchten en kastanjes kunt maken (pagina 46). Om duinen en vingers af te likken! Zelf ben ik gaan rondneuzen bij de uitgeverijen. Uit ‘De Bijbel van de Japanse keuken’ selecteerden we enkele makkelijke te bereiden gerechten en het boek ‘Indorock’ maakt eveneens komaf met het bestofte imago van de Aziatische keuken. Vanja van der Leeden steekt de Indonesische smaken in een nieuw jasje. Een van haar gerechten siert trouwens onze cover. Wat ik vooral leerde is dat de Aziatische keuken verrassend veelzijdig is. China, Korea, Japan, Thailand, Indonesië en Vietnam bieden allemaal zeer merkwaardige smaken en met binnen elk land treffen we regionale verschillen aan. Typerend zijn de makkelijk verteerbare, lichte en tevens pikante gerechten. Maar bovenal, er is een nieuwe generatie chef-koks die komaf maakt met het oubollige imago en die een nieuwe wind doet waaien doorheen het Aziatische kooklandschap. Schenk je snel een glaasje wijnrijst in en geniet van deze ELLE Eten. Hup sake!

Marleen Duerinckx

Volg ons op Instagram @elleeten.be en geef je suggesties via Facebook in de ELLE Eten Club.