Recept: de echte Zweedse balletjes van IKEA
Non spécifié
20 min
40 min
4 personen
Easy
Ingrediënten
- 500g rundergehakt
- 250g varkensgehakt
- 1 ui fijngesneden
- 1 teentje knoflook (fijngesneden of gemalen)
- 100g paneermeel
- 1 ei
- 5 eetlepels melk (liefst volle melk)
- zout en peper
- scheutje olie
- 40g boter
- 40g bloem
- 150 ml groentebouillon
- 150 ml runderbouillon
- 150 ml volle room
- 2 theelepels sojasaus
- 1 theelepel Dijon-mosterd
- Combineer voor de balletjes het rund- en varkensvlees gehakt en meng met je vingers om eventuele brokken weg te werken. Voeg de fijngesneden ui, knoflook, paneermeel en het ei toe en meng. Voeg melk toe en breng op smaak met zout en peper.
- Vorm het mengsel tot kleine, ronde balletjes. Leg ze op een schoon bord, dek ze af en bewaar ze 2 uur in de koelkast (dit helpt om hun vorm te behouden tijdens het koken).
- Verhit de olie in een koekenpan op middelmatig vuur. Als de pan warm is, voeg je voorzichtig de gehaktballetjes toe en laat je ze aan alle kanten bruin worden.
- Wanneer de balletjes aangebakken zijn, voeg je ze toe aan een ovenvaste schaal en dek je ze af. Plaats ze in een hete oven (180°C of 160°C ventilator) en laat ze nog 30 minuten koken.
- Smelt voor de roomsaus 40 g boter in een pan. Roer er 40g bloem door en blijf roeren gedurende 2 minuten.
- Voeg 150 ml groentebouillon en 150 ml runderbouillon toe al roerend. Voeg nadien de 150ml dubbele room, 2 tl sojasaus en 1 tl Dijon-mosterd toe. Breng aan de kook en laat de saus indikken.
Serveer met je favoriete aardappelen: puree, frietjes of gekookte krieltjes. Smakelijk!
ads
Lore Ginneberge
Lore is Digital Fashion & Beauty Editor; altijd klaar om je sterrenbeeld te ontleden of je kleurtype te analyseren. Professionele parfumsnuffelaar en trotse verzamelaar van lippenbalsems met een hydratatiegeheim. Als ze offline is, kun je haar waarschijnlijk vinden in de spinningclub of verdiept in een nieuwe bestseller.
ads