Het drankje is al lang bekend aan de andere kant van de wereld. Ook in België begint de cold brew koffie een grote trend te worden. Het perfecte drankje op zomerse dagen!
Verwar dit verfrissende drankje niet met een ijskoffie. De cold brew verleidt koffieliefhebbers uit de Verenigde Staten en Australië al enkele jaren. In tegenstelling tot een ijskoffie, wordt dit drankje koud gebrouwen. Hierdoor kan de smaak urenlang intrekken. Het resultaat? Een drankje met een mooie balans tussen zuur, licht en fruitig. Geen enkele koffie zal je dorst lessen zoals de cold brew dat doet. Het is dus perfect voor de komende zomermaanden.
“De Verenigde Staten en Australië staan bekend voor hun koffie. De landen waar koffie groeit liggen voor hun namelijk dichtbij. Europa staat dan altijd een stapje achter”, zegt Charly Meerberger, mede-oprichter van de branderij en bars Belga&Co. Hij verkoopt al twee jaar cold brew in flesjes, maar ziet het drankje nu pas echt populair worden. “De trend komt uit de Verenigde Staten en Australië, waar het brouwsel erg populair is. Je vindt het daar in elke koffiebar. Wij begonnen vijf jaar geleden met het idee om cold brew te introduceren in België. Toen serveerden we het nog in een glas. De klanten vonden het leuk, maar ze wisten niet wat het was.”
Maar het koude drankje van het Belgische koffiehuis begon de aandacht te trekken toen het in flesjes op de toog stond. De flesjes lijken op die van stadsbieren. “We zijn niet de eerste die de cold brew aanbieden in België, maar we zijn wel de eerste die het in een glazen flesje doen. Het viel zo meer op bij de klanten”, zegt Charly Meerbergen. Het was een toeval dat het bekende drankje zich ook buiten de kring van koffiekenners ging verspreiden. De eigenaar van Belga&Co herinnert het zich nog goed: “Eigenlijk was de cold brew een drankje voor insiders. Mensen houden al langer van koude koffie, maar de cold brew was niet echt bekend.”
Gemak versus specialiteit
Het drankje is eenvoudig om te maken. Je hebt alleen gemalen koffie, water en tijd nodig. Het is wel belangrijk dat je kwaliteitsvolle koffiebonen gebruikt, zoals bij elk drankje dat uit de kleine wereld van specialiteit koffies komt. “98% van de koffie die wereldwijd gedronken wordt, is zogenaamde gemakskoffie”, zegt Thomas Wyngaard, opleider bij Or Coffee en oprichter van het platform OK Coffee Tips. “Het is een grondstof die verkocht wordt tegen heel lage prijzen. Er is dus geen sprake van kwaliteit.” Daartegenover staat de specialty coffee: “Het is geen luxe-industrie, maar het is gewoon koffie die smaakt zoals koffie zou moeten smaken.” Op Instagram deelt Thomas Wyngaard al sinds het begin van de lockdown tips over koffie. Van koude versies tot koffie met alcohol, je vindt het terug op zijn account.
Hoe maak je zelf cold brew?
Charly Meerbergen en Thomas Wyngaard zijn het hierover dan ook eens: je hebt goede koffie nodig om een goede cold brew te maken. “Verder is het niet moeilijk. Iedereen kan het maken”, zegt Charly Meerbergen. “Een goede cold brew is in balans. Hij heeft een goede body, maar is niet te zuur.” Dankzij het eenvoudige recept van Thomas Wyngaard maken wij ook cold brew zoals de experts!
Ingrediënten
60g gemalen kwaliteitskoffie voor een Franse pers
1l gefilterd water
Recept
- Doe de gemalen koffie en het water in een grote kan
- Laat dit minstens 6 uur in de koelkast rusten. Je kan het ook langer laten staan, maximaal 24 uur. Hoe langer de koffie staat, hoe sterker de smaak.
- Filter de koffie met een Franse pers of een fijne zeef en daarna nog eens met een kaasdoek.
- Giet de koude koffie een fles. Je kan het een week lang bewaren in de koelkast.
Je kan dit ook serveren met bruiswater of tonic erbij. Werk af met ijsblokjes of een schijfje appelsien.
Belga&Co levert flessen cold brew aan huis in Brussel. Net als Or Coffee verkoopt het ook koffiespecialiteiten online.
LEES OOK:
Dalgona Coffee challenge: maak kennis met de wereldwijde hype