Guash-wat?! Het zal je vast niet ontgaan zijn: op social media wordt er op los “geschraapt” met platte stenen, die het gelaat zogezegd strakker en stralender maken. Te gek voor woorden? Toch niet, de gua sha techniek wordt al duizenden jaren toegepast en heeft wel degelijk een gunstig effect op je huid. Dit moet je weten over de razend populaire beauty trend!
In een notendop: de gua sha is een soort steen die je volgens een welbepaald ritme en bewegingen over je gezicht laat glijden om de bloedsomloop te stimuleren en lymfe te draineren. Men noemt het ook wel eens een “face sculpter”. De steen bestaat vaak uit rozenkwarts, jade of obsidiaan -gesteenten aan wie omwille van hun rijke energieveld gunstige mentale en fysieke eigenschappen worden toegekend. Eigenlijk kan je een gua sha steen vergelijken met de populaire jade roller, alleen in een andere vorm.
Oorsprong van gua sha
De beauty trend vindt haar oorsprong in de oude Chinese geneeskunde, waarbij ziektes letterlijk uit het lichaam geschraap” worden -“gua sha” betekent dan ook letterlijk “schrapen”. In het verleden werd dat wel eens aan de hand van een bufferhoorn gedaan, tegenwoordig worden vooral jadestenen gebruikt. De gladde kant ervan wordt op een goed geoliede huid geplaatst en ritueel bewogen langs strategische drukpunten die je ook in de accupunter terugvindt. Door deze bewegingen worden bloedstromen, water en vastzittend lymfevocht los gemasseerd en afgevoerd, wat op redelijk korte termijn een voelbaar verschil zou moeten uitmaken. In de alternatieve geneeskunde wordt gua sha voor tal van klachten zoals spierpijn, koorts, hoest en kortademigheid, maar ook spijsverteringsproblemen aangewend.
Voordelen van gua sha
Het gezichtsritueel baseert zich op die theorie om je gelaat eens stevig onder handen te nemen. Het idee is tegelijk je bloedsomloop te stimuleren -wat op zijn beurt de vernieuwing van huidcellen stimuleert- én het overtollige water en lymfevocht dat net onder je huid zit naar de rand van je gezicht te “trekken” en via nek en hals af te voeren. Wie regelmatig schraapt, zou op deze manier een stevige, zichtbaar vollere huid moeten krijgen. Enkele voordelen op een rijtje:
- Een betere bloeddoorstroming voorkomt onderhuidse ontstekingen, waardoor je minder snel last zal krijgen van uitslag of puistjes.
- Opnieuw door die bloedsomloop werk je het huidverouderingsproces tegen. Verwacht niet meteen resultaat, maar een dagelijks ritueel in combinatie met de juiste producten kan wel degelijk rimpels tegengaan en zelfs zichtbaar verminderen.
- Het heeft daarnaast ook een erg ontspannend effect -mede door de masserende bewegingen en drainerende werking. Spanningen in je gezicht, maar ook hoofd- en nekpijn worden erdoor verlicht. De gua sha steen raakt je onderhuidse spierweefsel, de fascia, en dat heeft niets dan helende voordelen. (PS: voor een extra ontspannend effect kan je de steen in de frigo bewaren -meteen ook de reden waarom heel wat bloggers trots met een schattige beauty frigo uitpakken.)
- Omdat je bloedsomloop een boost krijgt en gifstoffen actief worden afgevoerd, krijgt je huid ook die gezonde glow terug die geen enkel potje je kan opleveren.
Hoe gebruik je de gua sha?
Er zijn net als bij andere huidverzorginrsrituelen uiteraard een par do’s en don’ts verbonden aan de gua sha.
- Eerst en vooral is het belangrijk om nooit op een droge huid te werk te gaan: bereid je velletje altijd voor met een voedende, actief werkende serum of gezichtsolie.
- Ten tweede het je altijd het halsgebied “open” zetten voor je van start gaat, anders kunnen de losgemaakte gifstoffen niet degelijk worden afgevoerd. Dat doe je door een tiental keer de steen met een opwaartse beweging over je hals te schrapen, wat de lymfebanen langs je keel open maakt.
- Vervolgens kan je aan de slag: begin steeds aan de onderkant van je gezicht en werk naar boven toe. Welke beweging je exact moet uitvoeren, hangt af van de specifieke zone die je wil aanpakken en van de vorm van de steen. De meest voorkomende is echter een halve maan vormige gua sha, waarvan hier alvast elke basisbewegingen worden geïllustreerd;
- Nog wat don’ts: houd de steen niet loodrecht tegen de huid, duw de huid nooit (altijd schrapen) en gebruik niet teveel druk -je gezicht mag/moet zelfs na afloop wat rood ogen, maar het is niet de bedoeling dat je jezelf blauwe plekken oplevert.
Gua sha voor het lichaam
De techniek is tegenwoordig erg in trek als huidverzorgingsritueel voor het gezicht, maar je kan net zo goed grotere tools scoren die dezelfde principes op de rest van je lichaam toepassen.
Shopping
Shop hier alvast je eigen “rimpelgom”: