Waarom een warm bad goed voor je is

Geüpdatet op 21 april 2022 door ELLE België
Waarom een warm bad goed voor je is

Zelfzorg is belangrijker dan ooit in deze vreemde tijden. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal kunnen we met z’n allen wel een verzetje gebruiken. En wat is nu heerlijker dan een warm bad vol bubbels?

Jacuzzi of gewoon je eigen badkuip thuis: de voordelen van wat gedobber, vooral ’s avonds, zijn niet te tellen -hoofdzakelijk omdat warm water de temperatuur van je lichaam helpt balanceren en dàt proces heeft veel meer effect op je algemene welzijn dan je zou verwachten. Wellness specialist Gervi legt uit waarom je écht niet moet twijfelen om dat verleidelijke bubbelbad in te duiken:

Je slaapt beter en sneller in

Door één of twee uur voor het slapengaan een warm bad te nemen, zal je beter indommelen en kunnen genieten van een vaste slaap doorheen de nacht. De reden hiervoor is dat de warmte van het water je bloedvaten openzet waardoor je huid erna sneller afkoelt. De natuurlijke temperatuurcyclus van een mens daalt ’s nachts tijdens het slapen en door dit proces een duwtje in de rug te geven, versterk je haar effect met een betere nachtrust als resultaat.

Een betere bloedsomloop

Bij warme temperaturen gaan je bloedvaten dus wijder open staan. Dit bevordert niet alleen je slaap, maar ook de bloedcirculatie in je lichaam. Met een betere doorbloeding van je hart als gevolg – wat logischerwijs goed is voor je algemene gezondheid. Door de warme temperatuur ga je ook sneller zweten, wat dan weer een zuiverend effect heeft. Let wel dat je genoeg drinkt zodat je niet uitdroogt.

Minder stress en spanning

Mensen met neerslachtige gevoelens hebben doorheen de 24 uren van een dag een redelijk constante temperatuur. Door via het openzetten van de bloedvaten een daling van de lichaamstemperatuur op te wekken, kan je deze natuurlijke en broodnodige schommeling (deels) herstellen. En wie ziet zijn problemen nu niet zonniger tegemoet na een nachtje goed slapen? Bovendien houdt een mens van heerlijk hangen in het water. Het zou ons onbewust doen terugdenken aan de geborgenheid van de baarmoeder en laat toe ons even helemaal van de wereld af te sluiten. Klinkt gek? Allerminst: de stijgende populariteit van baby spa’s illustreert het geweldige effect van warm water op een mens -groot én klein.

Net als sporten

Een Britse universiteit deed vergelijkend onderzoek naar de invloed van sporten en die van baden op het lichaam. Daaruit bleek dat de positieve effecten die traditioneel aan sporten worden toegekend, zoals de ontstekingsremmende eigenschappen en de verbeterde glucosewaarden, ook optraden bij de groep die enkel een warm bad had genomen. Als klap op de vuurpijl bleek dat de testpersonen calorieën verbrand hadden ook! Met een half uurtje baden verbrand je ongeveer evenveel calorieën als met een half uur flink stappen.

Wist je trouwens dat ook lachen, schaken en zelfs naar horrorfilms kijken helpen om calorieën te verbranden?

Het verhelpt spierpijn

De combinatie van warm water en -als je in een jacuzzi zit- hydrojets zorgen voor een ontspannende massage. Kies een jacuzzi met ergonomische zittingen op maat van jouw lichaam, zodat je optimaal van het massage-effect kan genieten. De massage maakt de spieren losser, neemt de spanning erop weg en daardoor dus ook de pijn die ermee gepaard gaat

Vaak last van spierpijn? Combineer het nemen van een warm bad dan met een massage gun of foam roller én onderschat het belang van een stevige stretch workout niet!

MAAR…

Je huid vindt het minder leuk om lang in warm water te weken! Het maakt vooral in combinatie met zeep de beschermende vetten van je vel los. Ook na het bad raakt de natuurlijke beschermlaag van je huid beschadigd tijdens de verdamping van het water. Let daarom op met zeep en badschuim -hoe verleidelijk ook: opteer voor producten met PH-neutrale waarde, die de zuurtegraad van je huis niet aantasten dus, en gebruik niet meer dan nodig. Dep je na het bad zachtjes droog in plaats van agressief te wrijven en trakteer jezelf naderhand op een gezonde, hydraterende crème. Ook handig: sommige mensen installeren een filter op hun kraan, zodat de kalkwaarde in het water lager ligt en je huid er dan ook minder nadelen van ervaart.