De kans dat we komende zomer onze koffers pakken om te vertrekken naar een verre tropische bestemming is eerder klein. Dus bereiden we ons voor op een heerlijke vakantie in eigen land. Genieten in de tuin, op je terras of languit in de zetel, met een koelkast boordevol lekkers binnen handbereik. Heerlijk! Wij geven je alvast tien tips die ervoor zorgen dat je je voeding langer kunt bewaren, zodat je niet om de haverklap naar de winkel moet. Bovendien bespaar je op die manier behoorlijk wat en help je voedselverspilling tegen te gaan.
1. De ideale temperatuur
Stel je koelkast in op 4°C. Op deze temperatuur geef je ziektekiemen geen kans en zorg je ervoor dat zowel vleeswaren als groenten en fruit minder snel bederven. Heeft jouw koelkast geen ingebouwde digitale thermometer? Koop dan een koelkastthermometer, stop hem in een glas koud water en plaats het glas op het onderste schap.
2. Ontdooien
Indien je tijd hebt, laat het dan in koelkast ontdooien. Zo bespaar je extra energie. Indien je geen tijd hebt, ontdooi je je voedsel best in de microgolfoven. Door de snelheid van het ontdooien geef je bacteriën geen kans om te vormen.
3. Alles heeft zijn plaats
De nieuwste koelkasten zorgen ervoor dat de lucht circuleert waardoor er overal een gelijkmatige temperatuur is. Toch zijn er een aantal basisregels. Leg groenten en fruit onderaan. Net boven de groentelade is het het koudst, de ideale plek om voedsel te bewaren dat snel bederft, zoals gesneden groenten, vis of vleeswaren. Bovenaan de koelkast is dan weer de ideale plaats voor bijvoorbeeld smeerboter.
4. Flexibiliteit troef
Tijdens de zomermaanden zit er nu eenmaal meer in je koelkast. Kies voor een toestel waar je makkelijk deurvakken en schappen kunt verplaatsen of in hoogte verstellen. Zo benut je de beschikbare ruimte maximaal.
5. Koele technologie
Alle koelkasten maken gebruik van droge lucht van de diepvriezer om de koelkast koel te houden. Enkel bij de Dual NoFrost koelkast is dit niet het geval. Deze koelcircuits zijn namelijk gescheiden en zo kan de koelkast de perfecte temperatuur en vochtigheid behouden.
6. Afvoer van vocht
Vocht in je koelkast is een kweekvijver voor schadelijke bacteriën. Leg een FreshPad onder groenten die water afgeven tijdens het bewaren, bijvoorbeeld sla of wortelen. Het rasterpatroon scheidt fruit en groenten van de vochtigheid die vrijkomt, terwijl een speciaal antibacteriële laag de schadelijke bacteriën op het oppervlak van de onderlegger met 99,9% vermindert. Nog een tip: verwijder het loof van je wortelen. Zo blijven ze nog langer vers!
7. Restjes
Heb je nog wat over van je warme maaltijd? Laat dit dan eerst afkoelen voor je het in de koelkast zet. Anders stijgt de temperatuur en dreigt de rest van je voedsel te bederven. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Om ze sneller te laten afkoelen, kan je het potje in een laagje koud water zetten. Restjes kan je maximaal 2 dagen afgedekt bewaren in de koelkast.
8. Op maat
Een grote halfvolle koelkast verbruikt meer dan een kleiner model dat volledig gevuld is. Kies dus een koelkast op maat van je gezin.
9. Kies wijs
Kan je een nieuwe koelkast gebruiken? Neem dan zeker de tijd om de verschillende merken en modellen te vergelijken. De technologie staat niet stil en een koelkast is vandaag zoveel meer dan een functionele koelruimte. Zo is er bijvoorbeeld Whirlpool, een toonaangevende speler die toptechnologie met topdesign combineert. Groenten en fruit blijven tot 15 dagen vers, waar u ze ook plaatst in de koelkast. Door de 2 onafhankelijke NoFrost-systemen creëren de ideale ijsvrije omgeving om fruit en groenten vers te bewaren, zelfs onverpakt. En deze blijven tot wel 15 dagen vers, waar u ze ook plaatst in de koelkast.
10. Check de houdbaarheidsdatum
Heb je net boodschappen gedaan? Zet dan de producten met de kortste houdbaarheidsdatum vooraan. Zo voorkom je dat steeds dezelfde producten achteraan de koelkast blijven staan en bederven.
Label je producten en vermeld de datum waarop je ze in de diepvriezer plaatst. Bewaar deze niet langer dan een jaar in je diepvries!
Dit artikel werd gerealiseerd in nauwe samenwerking met Whirlpool.
www.whirlpool.be