Ook gemerkt dat je huid de laatste tijd niet bepaald meewerkt? Je bent zeker niet de enige. Misschien is het de stress, vermoeidheid... of je mondmasker?
Naast rode markeringen op de plaatsen waar het mondmasker in je gezicht snijdt, kunnen maskers ook een spoor van onzuiverheden achterlaten. Hoe komt dit precies, en vooral, wat zijn mogelijke oplossingen? We vragen het aan Dr. Niels Horst, dermatoloog aan het UZA.
Krijg je door gezichtsmaskers mogelijk meer acne of is vooral stress de boosdoener?
"Hoewel stress en vermoeidheid vaak tot een toename van acne kunnen leiden, doet het dragen van een mondmasker dat zeker ook. Dit heeft een aantal oorzaken: doordat het masker afsluitend werkt wordt de lucht aan de binnenkant warmer en vochtiger. Als het warm is maak je meer talg aan en gaan je poriën meer open staan, waardoor het makkelijker wordt voor bacteriën, talg en dode huidcellen om zich in die poriën te verzamelen. Resultaat? Je poriën raken verstopt. Ook de wrijving van een mondmasker zelf kan de poriën verstoppen. En tenslotte raak je je gezicht vaker aan dan normaal om het masker op te zetten, waardoor er kleine irritaties ontstaan."
Welke producten kunnen deze masker-acne voorkomen en genezen?
"Was je gezicht regelmatig. Een schoon washandje met warm water kan al wonderen doen, maar ook een zachte exfoliërende zeep kan helpen. Zoek naar producten met ingrediënten als glycolzuur of salicylzuur, deze zullen de verstopte poriën weer openen. Let wel op: een te hoge dosis kan de huid irriteren. Houd je dus aan de aanbevolen hoeveelheid."
"De fout die velen maken is allerlei verschillende producten door elkaar testen om de uitslag weg te krijgen, terwijl je beter af bent met één niet al te vette, hydraterende crème en eventueel een spot-stick om het puistje te ontsmetten. Let op met klassieke anti-acne producten, want die geven kans op uitdroging en irritatie. En ontzettend belangrijk: laat je puistjes met rust! Krabben of uitduwen maakt het probleem alleen maar erger."
Kan je niet van je puistjes blijven? Deze zogenaamde 'pimple patches' zorgen er enerzijds voor dat je puistjes weggestopt zitten, maar ook dat ze sneller uitdrogen. Deze variant van Apricot is bovendien vegan en dierenproefvrij.
Deze moisturizer van cultmerk Biologique Recherche reguleert het talg en zorgt voor een zuivere huid zonder uit te drogen. Crème Dermopurifiante bevat zowel hyaluronzuur als komkommer- en gistextracten. Het hyaluronzuur sluit het vocht van de huid in, terwijl de komkommer ontstekingen behandelt en de gist een zuiverende werking heeft.
Hoe houd je je huid gezond tijdens het dragen van een mondmasker?
"Probeer make-up te vermijden, want ook dat kan poriën verstoppen. Zoek desnoods naar niet-comedogene cosmetica en focus vooral op het hydrateren en herstellen van je huid. Zet je mondmasker even af waar mogelijk, neem regelmatig een vers exemplaar en was ze regelmatig. Een mondmasker dat je de hele dag non-stop draagt neemt veel talg en bacteriën op, waardoor je poriën verstopt raken."
Zijn er bepaalde soorten mondmaskers die de huid beter laten ademen?
"Hier is veel discussie rond. Stoffen maskers laten de huid beter ademen dan een wegwerpmasker, al nemen deze wel veel huideigen vet en bacteriën op. Je masker regelmatig wassen met zeep of ontsmetten met alcohol is de boodschap. Qua stof is zijde een interessante optie (soms gemixt met rayon), want zijde is zacht en bezit van nature antibacteriële eigenschappen. Het allerbelangrijkst is echter dat je masker beschermt tegen COVID-19, wanneer je masker teveel lucht doorlaat ben je natuurlijk minder beschermd..."