Wie botox enkel associeert met een rimpelloos voorhoofd zal verbaasd zijn om te horen dat botuline toxine ook gebruikt wordt voor ‘medische’ doeleinden. Een goed bewaard geheim onder beroemdheden, of dacht je echt dat sterren nooit zweten?
Hoe werkt botox tegen zweten?
Wat is botox?
Als we het hebben over ‘Botox’ is dat eigenlijk de merknaam voor een product op basis van botuline toxine, een neurotoxische gif dat (helemaal veilig) verdund gebruikt wordt in allerlei medische en cosmetische toepassingen. Omdat botox tijdelijk de spieren kan verlammen, is de meest gekende toepassing het gladstrijken van rimpels. Maar daarnaast worden de injecties ook gebruikt tegen migraine, tandenknarsen, spierspasmen en…overmatig zweten.
LEES OOK: Van babybotox tot traangootfillers: alle nieuwe behandelingen op een rij
Botox in de oksels
Een botoxbehandeling is al langer bekend in de medische wereld als een effectieve, non-invasieve behandeling tegen overmatig zweten. Hoe dat precies werkt? De botuline toxine blokkeert de zenuwen die verantwoordelijk zijn voor het activeren van de zweetklieren. Normaal gesproken activeert je zenuwstelsel deze zweetklieren wanneer je lichaamstemperatuur stijgt. Gevolg: je lichaam koelt zichzelf af. Bij hyperhidrosis (de medische term voor overmatig zweten) zijn de zenuwen die de zweetklieren activeren overactief.
Botox tegen zweten wordt voornamelijk toegepast onder de armen. Eerder werd geëxperimenteerd met botox in de handen en voeten, maar de behandeling bleek te pijnlijk en wordt daarom niet meer uitgevoerd. In de oksels valt de pijn behoorlijk mee, maar sommige dermatologen raden aan om vooraf een verdovende zalf aan te brengen.
Hoe lang blijft het effect van de botoxbehandeling?
Het effect van de injecties is na zo’n 5 dagen volledig ingewerkt en blijft nadien ongeveer 6 maanden. De zweetproductie zal dan geleidelijk terug op gang komen, waarna je de keuze hebt om de behandeling te hernieuwen. Was de botoxbehandeling een eenmalige test? Dan zal je nadien zeker niet méér zweten, geen zorgen dus over bijwerkingen achteraf. Zoek je bijvoorbeeld enkel tijdens de zomermaanden naar een oplossing tegen zweten, dan kan je de behandeling slechts één keer per jaar laten uitvoeren.
Wat zijn de bijwerkingen van botox?
Hoewel aangeraden wordt om even niet plat te liggen en sport te vermijden na een botoxbehandeling in het gelaat, zijn er bij de oksels weinig tot geen restricties. Het aanbrengen van de spuitjes kan wel pijnlijk zijn, en achteraf kan je lichte blauwe plekken zien op de behandelde zone. Na een à twee dagen zou dit echter volledig verholpen moeten zijn. Tenzij je allergisch zou zijn aan botuline toxine (wat zelden voorkomt) is er geen sprake van reacties of bijwerkingen.
Voor wie is botox in de oksels geschikt?
Aangezien de behandeling veilig en tijdelijk is, kunnen zowat alle volwassen mannen en vrouwen gebruik maken van botox. In oorsprong werd de behandeling ontwikkeld voor wie lijdt aan hyperhydrosis, maar eigenlijk komt iedereen die veel zweet en daar fysisch en/of psychologisch last van ondervindt in aanmerking.
LEES OOK: Ik testte fillers in mijn lippen
Waar kan je de behandeling laten uitvoeren?
Omdat botox beschouwd wordt als een medische ingreep, moet deze in België verplicht uitgevoerd worden door een erkend arts. Je kan rechtstreeks aankloppen bij een dermatoloog, maar er zijn ook schoonheidssalons waar een dokter aanwezig is voor dergelijke behandelingen. Weinigen onder hen hebben standaard een botoxbehandeling in de oksels op de website of brochure staan. Neem dus contact op en vraag daarbij zeker naar de ervaring van de arts in deze specifieke zone.
Een botoxbehandeling in Het Stille Seizoen
Hoewel ik niet aan een medische aandoening lijd, ben ik sinds de puberteit eigenlijk nooit gestopt met (teveel) zweten. Na er jaren verveeld mee te zitten besloot ik een oplossing te zoeken, en dat bleek in mijn geval botox te zijn. Bij wijze van test contacteerde ik Het Stille Seizoen in Ternat, waar samengewerkt wordt met een dermatoloog voor injecties. Deze arts bleek toevallig ervaren te zijn in het behandelen van oksels. Even later zat ik in haar behandelstoel, en tien minuten van licht pijnlijke prikjes later (gelukkig bracht ik vooraf verdovende zalf aan), was ik klaar om de zomer van 2020 zweetvrij door te komen.
De dagen nadien merkte ik kleine blauwe plekken onder mijn armen, al waren deze volledig pijnloos. Geleidelijk merkte ik dat er steeds minder zweet kwam kijken bij sporten en dingen die me nerveus maakten. Een letterlijke opluchting, zowel lichamelijk als psychologisch. Op die manier merkte ik dat de angst om te zweten een groot deel van het probleem is, een angst die nu volledig verdwenen is. En mijn verzameling deodorants? Ook die valt voorlopig nergens meer te bespeuren.
Meer info via hetstilleseizoen.be