Onzekerheid, stress, slapeloosheid: de impact van Covid-19 op onze geestelijke gezondheid valt niet te onderschatten. “Met welke angst je ook zit, praat erover!”, zegt psychologe Cécile Evrard.
Dat het bange maanden waren, hoeven we niet uit te leggen. De tv-beelden van overvolle ziekenhuizen, de stroom verontrustende nieuwsberichten en het opgesloten zitten in huis: tijdens
de lockdown kwamen heel wat stress triggers op ons af. “Zelfs als we de pandemie kunnen indijken, zullen mensen nog een tijdlang meer last ondervinden van depressieve gevoelens of
angsten,” voorspelt de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres.
Druk op de ketel
“We beleven momenteel een gezondheidscrisis en een economische dip. Dat zijn factoren die psychologische stress uitlokken,” zegt Devora Kestel, directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op een virtuele persconferentie. De mentale gezondheid staat in vele huishoudens onder druk. Vrouwen en kinderen lopen meer risico om slachtoffer te worden van huiselijk geweld. Oudere of chronisch zieke mensen vrezen voor besmetting en zijn letterlijk doodsbang dat de ziekte bij hen een ernstig verloop zal kennen. Tenslotte is er het reële gevaar dat psychisch kwetsbare mensen afglijden, nu ze minder toegang hebben tot therapeutische begeleiding.
Emotionele steun
Afgelopen lente werd ons leven letterlijk op z’n kop gezet. Geen wonder dat dit invloed had op onze mentale gezondheid. “Het is belangrijk om jezelf eraan herinneren dat dit een tijdelijke crisis is, een voorbijgaande fase. Het kan helpen om rituelen of een vaste structuur in te bouwen in je dag. Af en toe een moment opeisen voor jezelf is ook een must,” zegt psychologe Cécile Evrard. “Angstgevoelens zijn heel normaal tijdens een virusuitbraak. Maar het loont om jezelf af te vragen waar je precies zo bang voor bent. Tegen besmetting kan je jezelf wapenen met een mondmasker en handschoenen, sociale afstand en rigoureus handenwassen. Maar misschien brengt deze periode ook andere angsten boven? Voor eenzaamheid of afhankelijkheid, bijvoorbeeld. Met welke angst je ook zit, het is belangrijk om erover te praten en emotionele steun te zoeken. Bij je omgeving of desnoods bij een psycholoog.”
Het advies van apotheker Marie Denis
“In de apotheek krijgen we veel mensen over de vloer met last van stress, angst of slapeloosheid. We stellen hen gerust en leggen uit dat die gevoelens momenteel normaal zijn. Onzekere situaties brengen mensen altijd uit balans. Fytotherapie of kruidengeneeskunde kan dan heel effectief zijn.
Melatonine, ook wel het "slaaphormoon" genoemd, wordt gedurende de nacht van nature door het lichaam afgescheiden. Dit hormoon speelt een rol bij het reguleren van het slaapritme, onze interne klok. Eschscholtzia is een ontspannend kruid dat de slaapkwaliteit helpt verbeteren. Ook passiebloemen hebben dat effect en helpen bij angstaanvallen, neurosensorische overprikkeling of slapeloosheid. Je slaapt er merkbaar beter van. Valeriaan heeft een kalmerende werking en versnelt het inslapen terwijl het ook de slaapkwaliteit bevordert. Patiënten die kampen met donkere of obsessieve gedachten zijn meestal goed geholpen met valeriaan.”
Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Arkopharma.
www.arkopharma.com
Lees ook: