Wat kan je doen tegen haaruitval? Een dermatoloog geeft tips

Geüpdatet op 17 oktober 2022 door ELLE België
Wat kan je doen tegen haaruitval? Een dermatoloog geeft tips Imaxtree

Dikke plukken haar verliezen – het is voor veel vrouwen de ultieme nachtmerrie. Bijna één vrouw op twee krijgt in haar leven effectief met plotse haaruitval te maken. Maar goed nieuws, met doelgerichte voedingsstoffen kan dit verholpen worden!

Herfsttij op je hoofd

Je kunt ruim 100 haren per dag verliezen zonder dat het zorgwekkend is. De haren op je hoofd bevinden zich immers in verschillende fasen van hun levenscyclus. Toch verliezen alle mensen in de herfst wat meer haren dan in andere seizoenen. Uit solidariteit met de bomen, misschien? “Een aantal externe factoren kunnen je gewone haarcyclus verstoren en plotse haaruitval veroorzaken,” legt dermatoloog Guiot uit. “Stress, vervuiling, blootstelling aan UVA- en UVB-stralen, maar ook tabak en hormonale veranderingen – zoals na een bevalling of tijdens de menopauze – spelen een rol. Gezonde voeding is erg belangrijk voor een gezonde haardos. Voor sterk en glanzend haar heb je voldoende vitamines, zwavel-aminozuren, zink en ijzer nodig. Zelfs wie voldoende drinkt, beweegt, slaapt en evenwichtig eet, heeft baat bij doelgerichte voedingssupplementen zodra de eerste tekenen van haaruitval zich voordoen.”

Hoe krijg je jouw haar opnieuw gezond en stralend ?

  • Borstel het haar regelmatig van de wortels tot de punten
  • Verlaag de temperatuur van je haardroger
  • Beperk kleurbehandelingen
  • Gebruik een milde shampoo
  • Breng een conditioner of hydraterend masker aan dat zorgt voor de voeding van je haar
  • Voed je haar van binnenuit met specifieke voedingsstoffen zoals keratine, zwavelhoudende aminozuren, vitamine B en D en mineralen.

Hoever staat wetenschappelijk onderzoek naar haaruitval?

De strijd tegen haaruitval wordt gevoerd in laboratoria. De wapens van de toekomst voor onderzoekers zijn de meest geavanceerde biotechnologieën zoals klonen en stamcellen. De injectie van PRP (plasma rijk aan bloedplaatjes en groeifactoren) op wortelniveau maakt het mogelijk de capillaire activiteit te herstellen.

"Helaas kunnen we, ondanks alle medische, cosmetische en chirurgische vooruitgang, geen menselijk haar produceren of vermenigvuldigen. Sommige haren vallen permanent uit (uitholling van de slaap- en voorhoofdskloof, enz.) en sommige haren vallen nooit uit (kruin, nek, enz.) omdat ze niet dezelfde hormonale dosering hebben. Het idee van haartransplantatie (grafting) is natuurlijk ontstaan uit deze wetenschappelijke waarneming. Sindsdien zijn de technieken geëvolueerd en verbeterd, merkt Françoise Guiot op.

Het advies van de dermatoloog

"Als je haarverlies langer dan zes tot acht weken duurt, is een bloedonderzoek door een dermatoloog aan te bevelen. Vergeet niet dat naast permanente haaruitval, die vooral betrekking heeft op kaalheid volgens het mannelijk patroon, het overmatig haarverlies is dat zorgen baart. Plaatselijke behandeling met een minoxidiloplossing is een zeer effectieve behandeling om haaruitval te stoppen. Finasteride zorgde voor een revolutie binnen de behandeling van androgene alopecia, het is de eerste molecule die alopecia bij mannen in 80% van de gevallen kon stoppen (en niet langer vertragen). Bij vrouwen is de doeltreffendheid ervan beperkt, en het kan niet worden voorgeschreven zonder risico's op complicaties bij toekomstige zwangerschappen."

Het advies van een apotheker

"Tegen haaruitval bestaan er verschillende kuren met voedingssupplementen van minimum drie maanden. Je kunt ze combineren met lotions en shampoos. Ze bevatten alle essentiële voedingsstoffen voor de groei en gezondheid van je haar. Soms bevatten de formules ook plantenextracten die de werking tegengaan van de enzymen die haaruitval uitlokken. De voedingssuplementen zijn nog efficiënter in combinatie met specifieke shampoos."

Voor welk product je ook kiest, het belangrijkste is dat je de kuur drie tot zes maanden volhoudt. Pas na een volledige cyclus van haarvernieuwing zie je het effect.

 

LEES OOK