Het 28-jarige Amerikaanse model Karlie Kloss verbindt haar look aan Good Girl Eau de Parfum Légère van Carolina Herrera en wordt het gezicht van dit nieuwe parfum. Kloss nam even tijd om enkele vragen te beantwoorden over het parfum en het merk, en vertelde ons ook wat meer over haar engagement om de positie van vrouwen wereldwijd te verbeteren.

In het verleden heb je verschillende modeshows van Carolina Herrera geopend. Waarvoor staat dit merk volgens jou?

Karlie Kloss: Natuurlijke elegantie, ongedwongen chic en integriteit. Door samen te werken met Carolina Herrera en Carolina Herrera de Baez, ben ik gaan beseffen hoe belangrijk erfgoed is, en het trouw blijven aan de waarden ervan. Ik sta achter het idee van Carolina Herrera dat mode een expressie van jezelf moet zijn. Als ik aan New York denk, denk ik aan Carolina Herrera. Met haar zelfvertrouwen en onvergelijkelijke stijl is zij de belichaming van New York.

Hoe zou je de inspiratie achter deze nieuwe geur Good Girl Eau de Parfum Légère omschrijven?

Karlie Kloss: Good Girl gaat over empowerment, rebels durven zijn en vrouwelijk mysterie. Deze geur herinnert me eraan dat het soms goed is om plezier te maken en de regels te overtreden. Perfectie vloeit voort uit jezelf toestaan om te zijn wat je wilt zijn.

Flacon emblématique du parfum Good Girl de Carolina Herrera.

De iconische flacon van het parfum Good Girl van Carolina Herrera in de vorm van een pumpschoen. De punt van de flacon is hier transparant, als symbool voor de lichtheid van de geur.

KOOP DIT PARFUM

New York is even energiek als dit parfum. Welke plekken in de Big Apple inspireren je en geven je een gevoel van opwinding?

Karlie Kloss: New York is een constante bron van inspiratie. De inspiratie ligt er overal voor het grijpen als je ervoor openstaat. Er gebeurt altijd wel iets en de energie van deze stad is besmettelijk. Ik ben gek op The Little Cupcake Shop, The Whitney en Central Park.

Je hebt de marathon van New York gelopen! Hoe heb je jezelf voorbereid? Wat voelde je na afloop van die sportieve krachttoer?

Als jong meisje was ik echt atletisch en beoefende ik allerlei sporten, maar aan hardlopen had ik een hekel. Elk jaar werden we op school gechronometreerd voor een wedstrijd. Dat was mijn ergste dag van het jaar … Maar nu vind ik het dus geweldig! Als ik op reis moet voor de Fashion Weeks, gaan mijn hardloopschoenen steevast mee. Dan probeer ik buiten te gaan joggen of te trainen in de fitnesszaal van het hotel. De marathon van New York was wel het zwaarste wat ik ooit heb gedaan … Maar ik heb de wedstrijd uitgelopen! Een marathon is niet alleen een fysieke uitdaging, weet je, maar evenzeer een mentale.

Over empowerment gesproken, je zet je in om het leven van vrouwen te verbeteren door onderwijs. Via Kode With Karlie heb je je sociale activisme voor jonge vrouwen omgezet in studiebeurzen in computerprogrammeren om vrouwen zelfstandiger te maken. Kun je wat meer vertellen over dit project en wat het voor jou betekent?

Karlie Kloss: Er zit zoveel potentieel in programmeren, maar meisjes hebben te weinig mogelijkheden om toegang te krijgen tot opleidingen. Ik geloof dat technologie en de creatieve industrieën erg op elkaar zijn afgestemd. Een code is de geheime taal achter de hele digitale architectuur voor alles waarop we vertrouwen. Het komt in alle sectoren terug, dus het is van cruciaal belang dat ook onze volgende generatie weet hoe je code gebruikt om onze toekomst op te bouwen en vorm te geven.

Je project rond programmeren voor meisjes strijdt voor gelijke rechten. Wanneer besloot je dat je het belangrijk vond om een verschil te maken?

Karlie Kloss: Ik realiseerde me dat ook meisjes moeten worden gestimuleerd om die richting te volgen, iemand moet hen laten zien op welke creatieve manieren je code kunt toepassen. Dankzij code kun je barrières slopen. Programmeren is boeiend, want je kunt je eigen idee omzetten in iets reëels, iets dat kan evolueren. Een jonge meid van 26 kan zelfstandigheid verwerven en met behulp van code iets maken dat van haar is. Het is een echte kracht. Heel spannend dus, want alles is mogelijk.

Naast je modellencarrière en je liefdadigheidswerk ben je ook gaan studeren aan de universiteit van New York. Waarom besloot je om je studie informatica weer op te pikken?

Karlie Kloss: Na mijn middelbare school stond alles in het teken van mijn modellencarrière. Ik reisde veel, maar na een tijdje kreeg ik het gevoel dat ik niet genoeg tijd investeerde in mezelf, vooral in mijn studie. Ik ben gek op mode, maar in mijn binnenste ben ik een echte nerd. Ik heb wetenschap altijd geweldig gevonden, ik wilde altijd snappen hoe dingen werken. Toen ik mijn eerste les programmeren volgde aan de Flatiron School, kwam ik in contact met een docent programmeren. Ik wilde iets nieuws leren, ik was gewoon op zoek naar een nieuwe uitdaging om mezelf te bewijzen dat ik het kon. Ik volgde die programmeerlessen niet per se met de bedoeling om iets met dat diploma te gaan doen, maar het opende mijn ogen voor de kracht van deze tool. Zo ontstond een jaar later de inspiratie om Kode With Klossy op te starten.

Je werd al op heel jonge leeftijd ontdekt, je was amper dertien. Droomde je er als kind van om model worden? Wat was jouw droomjob? Wilde je altijd al topmodel worden?

Karlie Kloss: Het is nooit in me opgekomen om voor een modellencarrière te gaan, ik wist niet eens dat dat beroep bestond! Ik kende wel Naomi Campbell, Claudia Schiffer en Christy Turlington, maar hun werk leek me volstrekt onbereikbaar. Maar zodra ik begon, ging ik het echt leuk vinden. Het was 2008 en ik was vijftien toen ik werd geboekt voor de New York Fashion Week, op mijn hoge hakken en in een klein zwart jurkje dat mijn moeder voor me had gekocht. Dat jurkje werd trouwens een van mijn geluksbrengers, ik ben het altijd blijven dragen op castings.

© Presse - Karlie Kloss pour Carolina Herrera.

© Pers – Karlie Kloss voor Carolina Herrera

Welke lessen heb je geleerd uit de modewereld en je ervaring met modellenwerk?

Karlie Kloss: De afgelopen tien jaar waren ongelooflijk. Ik heb zoveel geleerd van de reizen die ik heb gemaakt, van de teams waarmee ik heb gewerkt. Het is echt een heel creatieve industrie, die me erg veel heeft bijgebracht. Deze hele ervaring was absoluut een eyeopener. Zo heb ik geleerd dat plezier hebben in je werk nog niet betekent dat je je werk niet serieus neemt.

Op school werd je als een vreemde eend beschouwd omdat je heel lang was, nog langer dan de leerkracht. Was dat een moeilijke periode in je leven? Wat zou je willen zeggen aan al die meisjes en jongens die vanwege hun uiterlijk anders worden behandeld?

Karlie Kloss: Als dertienjarig meisje heb je het soms moeilijk. Er is de druk om erbij te horen, ik heb me altijd ‘een rare’ gevoeld. Naar New York komen en in de mode werken, heeft me erg geholpen. Daar werd ik net gewaardeerd om wat me anders maakte, en zo leerde ik ook mezelf te waarderen. Ik ben trouw gebleven aan mezelf, ook al betekent dat anders zijn.

LEES OOK