De juiste vetten zijn onmisbaar in een evenwichtig dieet, en één van die 'goede vetten' is olijfolie. Wat maakt olijfolie zo gezond? En welke recepten kan je klaarmaken met dit vloeibare goud?
Daarom is olijfolie gezond
Olijfolie speelt een belangrijke rol in het regelen van je cholesterol: een te hoge cholesterol geeft risico op cardiovasculaire aandoeningen, en de juiste voeding kan helpen dit te voorkomen. Dit kan onder andere door verzadigde vetten te vervangen door onverzadigde vetten, en een goed voorbeeld daarvan is - je raadt het al - olijfolie! Slechts 14% van deze olie is verzadigd, terwijl 11% meervoudig onverzadigd is, zoals omega-6 en omega-3 vetzuren. Maar het overheersende vetzuur in olijfolie is een enkelvoudig onverzadigd vet, oliezuur, dat 73% van het totale oliegehalte uitmaakt. Een slimme keuze dus voor je hart.
Verder is (extra) vierge olijfolie een bron van vitamine E, vitamine K en enkele andere krachtige antioxidanten. Deze stoffen beschermen tegen de oxidatie van slechte cholesteroldeeltjes en beschermen daardoor de vaatwanden.
LEES OOK: Suiker of vet: wat is nu echt het ongezondst?
Welke olijfolie is de beste?
Olie van eerste persing, 'extra vierge olijfolie', houdt een deel van de antioxidanten en bioactieve bestanddelen van de olijven vast en is dus de beste keuze. Toch zijn niet alle olijfolies van eerste persing gelijk. Sommige merken die de olie verkopen als 'extra vierge' verdunnen hun product met andere geraffineerde oliën. Een gouden tip: zoek naar een certificaat van kwaliteit op het etiket en neem zeker de ingrediëntenlijst door.
Europese olijfolies uit Spanje zijn een bron zijn polyfenolen. Deze antioxidant helpt net als bovengenoemde stofjes om te voorkomen dat slechte cholesteroldeeltjes in je bloedvaten terechtkomen, wat opnieuw hartziekten zou kunnen veroorzaken.
3 recepten met Spaanse olijfolie
Overtuigd van de gezonde effecten van olijfolie? Met deze drie recepten maak je niet alleen je hart, maar ook je smaakpapillen blij.