De aanpak van kanker mag niet stoppen bij enkel de behandeling ervan. Ondersteunende zorg biedt een holistische aanpak voor wie met deze ziekte wordt geconfronteerd. Doctor Adinda Baten Radiotherapeut, KUL, geeft toelichting.
“Meer dan bij welke andere ziekte ook, is de behandeling van kankerpatiënten de afgelopen jaren sterk geëvolueerd om het begrip levenskwaliteit te integreren. Met andere woorden, we moeten de ziekte behandelen zonder de patiënt te verwaarlozen, zowel op lichamelijk als op psychologisch vlak. Deze vrij recente benadering heeft de ontwikkeling van een reeks complementaire zorgen mogelijk gemaakt, ondersteunende zorg genaamd ”, vertelt dokter Adinda Baten, Radiotherapeut, KUL.
Praat erover!
"Aarzel niet om met je arts en met andere leden van het zorgteam te praten over je ervaring met de ziekte en de behandelingen", benadrukt de specialiste. Hierdoor kunnen ze je de nodige zorg en ondersteuning bieden en je zo goed mogelijk naar de betreffende professionals doorverwijzen.
Ondersteunende zorg betreft alle zorgen die de gevolgen van deze ziekte en de behandeling ervan ondersteunen. Ze omvatten in het bijzonder:
- Het omgaan met pijn en vermoeidheid, zowel fysiek als psychologisch.
- De behandeling van bijwerkingen zoals spijsverteringsstoornissen of huidproblemen.
- Psychologische ondersteuning. “Sommige patiënten kunnen er tijdens het volledige verloop van hun ziekte behoefte aan hebben, anderen op meer specifieke momenten (de aankondiging van het nieuws, een terugval of net wanneer alles goed gaat ...). Psychologische ondersteuning is ook bedoeld voor de naasten van de zieke, voor wie het doormaken van de ziekte aan de zijde van de patiënt een behoefte aan ondersteuning kan teweegbrengen ”, stipt dr. Baten aan.
- Onco-esthetische behandelingen die het zelfbeeld van de zieke helpen verbeteren. Wanneer kanker je uiterlijk verandert, bijvoorbeeld wanneer je haar uitvalt, kunnen schoonheidsspecialisten of dermatologen je helpen.
- Het aanpakken van voedingsproblemen die verband houden met de ziekte en behandelingen.
Beweeg…
“Bewegen is goed voor je gezondheid, daar is iedereen het over eens. Wanneer je kanker hebt, is dat ook het geval, misschien zelfs nog meer dan anders. Er zijn steeds meer studies die dit idee ondersteunen", benadrukt dokter Adinda Baten.”Een aangepaste sportbeoefening toont een verbetering van de toestand van de patiënt aan omdat het het hongergevoel regelt, het behoud van spierkracht bevordert, het gevoel van vermoeidheid vermindert en het de tolerantie van de behandelingen en de levenskwaliteit verhoogt.” We weten bovendien dat fysieke activiteit helpt om beter te slapen! En slaap is essentieel! Ook de Stichting tegen Kanker benadrukt de voordelen van lichaamsbeweging: Een recente studie naar de relatie tussen lichaamsbeweging en borstkanker toont een vermindering aan van het risico op overlijden door borstkanker van 34%, enkel voor lichaamsbeweging na de diagnose en een vermindering van 24% op het hervalpercentage voor fysieke activiteit uitgevoerd na de diagnose. Cijfers die er geen twijfel over laten bestaan dat het belangrijk is om je sportschoenen aan te trekken!
Zeg ja tegen complementaire zorgen maar altijd in overleg met je oncoloog!
"We moeten en kunnen aanwezig zijn bij patiënten die naar ons komen in hun zoektocht naar antwoorden op de verschillende problemen die ze tijdens hun ziekte zullen tegenkomen. Ze moeten persoonlijk betrokken zijn en actie ondernemen tegen hun ziekte. Homeopathie kan hen deze steun bieden," benadrukt dr. Adinda Baten.
“60% van de kankerpatiënten doet beroep op aanvullende therapieën en 84% daarvan vindt ze efficiënt. Als aanvulling op het klassieke zorgtraject ondersteunt de homeopathische geneeskunde het lichaam op een natuurlijke manier, zonder bijwerkingen en zonder de lopende therapie te verstoren. De patiënt verdraagt de behandeling beter, wat de levenskwaliteit en de therapietrouw
stimuleert. Zelfvertrouwen is in de strijd tegen kanker een waardevolle bron van kracht,” besluit de specialiste.
“Homeopathische geneesmiddelen behandelen de kanker niet, maar ze helpen de zieke om alle beproevingen te doorstaan. Lichamelijk kunnen ze de neveneffecten van de therapie, zoals constipatie, misselijkheid of diarree, verminderen. Ook psychologisch kunnen ze steun geven tijdens het hele ziektetraject,” zegt François Roux, apotheker.
Lees ook:
Boost je weerstand met homeopathie
Ga weer sporten en … houd je eraan
Horoscoop 2020: jouw voorspellingen van 26 tot 1 november