Comtรฉ vindt zijn oorsprong in de uitgestrekte weiden van het Juragebergte, op de grens van Frankrijk en Zwitserland. Zโn kwaliteit en aromatische smaak, bekend bij kaasliefhebbers, is te danken aan eeuwenoude expertise en methoden die de terroirs en tradities respecteren. Deze rauwmelkse kaas geniet dan ook het AOP-keurmerk voor Franse kazen.
De streek telt ongeveer 140 werkplaatsen, ook wel โfruitiรจresโ genoemd, waar dagelijks kaaswielen met de hand gemaakt worden. Om de specifieke smaken te onthullen worden de kazen vervolgens minimum 4 maanden in een kelder bewaard om te rijpen, doorgaans tussen 8 en 18 maanden. De zoete, fruitige en florale smaken spreken tot de verbeelding, en ze maken van Comtรฉkaas een favoriet voor bij het aperitief. Lekker op een kaasplank, maar ook geslaagd in verrassende recepten.
1. Grissini met Comtรฉ en hummus van butternut (6 pers.)

ยฉ Magda Kanaan
Grissini met Comtรฉ
Voorbereiding: 45 min. / Rusttijd: 1 h 15 / Bereiding: 15 min.
โข 120 g jonge Comtรฉ โข 6 g verse gist โข een snufje suiker โข 250 g bloem โข 1 tl zout โข 2 tl olijfolie โข een beetje tarwegriesmeel โข grof zeezout โข tijm
1. Meng in een kleine kom de gist en de suiker in 50 ml lauwwarm water. Laat 15 minuten staan, tot er kleine bubbeltjes verschijnen.
2. Doe het zout en de bloem in een grote mengkom. Voeg nadien de gist, de olijfolie en 100 ml water toe. Kneed met de hand of een keukenrobot gedurende 10 minuten tot een glad deeg.
3. Rol het deeg tot een bol en bewaar deze in een kom bestrooid met bloem. Bedek de kom met een handdoek en laat 1 uur rijzen op een warme plek.
4. Bestuif het werkblad met griesmeel. Rol het deeg open tot een rechthoek van +- 5 mm dik. Bestrooi de ene helft met geraspte Comtรฉ en plooi toe met de andere helft van het deeg. Druk het deeg stevig aan en snijd vervolgens in stroken van +- 1 cm breed.
5. Twist de stroken deeg terwijl je lichtjes aan de uiteinden trekt. Leg de grissini vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrooi met het grof zout en de tijm en bak ze gedurende 15 minuten in de oven op 180ยฐC. De grissini moeten goudbruin zijn en nog wat zacht, ze zullen harder worden tijdens het afkoelen.
Hummus van butternut
Voorbereiding: 15 min. / Bereiding: 25 min.
โข 450 g geschilde butternut in kleine blokjes โข 3 lookteentjes โข 1 blik (240 g) kikkererwten โข ยฝ tl komijn โข ยฝ tl gerookt paprikapoeder โข 1 tl sesamolie โข 1 el citroensap โข 2 el tahin โข olijfolie โข peper en zout
1. Leg de butternutblokjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Giet er een scheutje olijfolie over en kruid met peper en zout. Verpak de knoflookteentjes (ongepeld) met wat olijfolie en peper en zout in zilverpapier. Bak alles in een voorverwarmde oven op 200ยฐC gedurende 25 minuten. Laat volledig afkoelen.
2. Mix de butternut en de gepelde look met 1 eetlepel olijfolie en de overige ingrediรซnten. Voeg de aquafaba (het vocht van de kikkererwten) beetje bij beetje toe tot je de gewenste textuur hebt bereikt. Proef en voeg peper en zout toe naar eigen smaak.
2. Polentahapjes met Comtรฉ en champignons (20 hapjes)
ยฉ Magda Kanaa.
Voorbereiding: 40 min. / Rusttijd: 1 h
โข 150 g jonge Comtรฉ (en een beetje meer om op te dienen) โข 100 g voorgekookte polenta โข 1 grote ui โข 1 laurierblad โข verse tijm โข 1 el ahornsiroop โข 1 el balsamicoazijn โข 60 g champignons โข 2 knoflookteentjes โข platte peterselie โข boter โข peper en zout
1. Kook de polenta volgens de gebruiksaanwijzingen op de verpakking. Zet het vuur zachter en voeg de boter, de geraspte Comtรฉ en peper toe. Roer goed door. Giet het mengsel in een kleine, goed ingevette schaal en plaats gedurende 1 uur in de ijskast.
2. Zet een pan op middelhoog vuur en bak de in schijfjes gesneden ui met de laurier, enkele takjes tijm en een eetlepel boter gedurende 10 minuten, tot de ui mooi kleurt. Verwijder de kruiden en voeg balsamicoazijn, de siroop en wat water toe. Verlaag het vuur en laat nog 15 minuten stoven. Voeg peper toe en zet opzij.
3. Zet een pan op middelhoog vuur en laat de versnipperde champignons in een nootje boter bakken met de geperste knoflook. Eens de champignons gebakken zijn, voeg de platte peterselie toe en wat peper. Haal van het vuur en zet opzij.<
4. Snijd de polenta in vormpjes naar wens en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Grill de blokjes in een voorverwarmde oven op 200ยฐC gedurende 5 minuten.
5. Bedek elk polentahapje met geraspte Comtรฉ, de gekaramelliseerde ui en de champignons. Werk af met verse tijm.
Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Comtรฉ.
comtรฉ.be
Fotoโs en recepten door Magda Kanaa.
Lees ook:
Recept: zachte speculaas met amandelschilfers
5 bangelijk lekkere dessert receptjes voor Halloween
3 Zuiderse recepten met gezonde olijfolie