Van aperitief tot dessert: de eerste AOP-kaas ooit in Frankrijk is de ster van de kaasschotel. Bij deze alvast een menu om je vrienden en familie te verbazen … En duimen en vingers bij af te likken!
1. Zandkoekjes met Comté AOP en eetbare bloempjes (20 zandkoekjes)
Voorbereiding: 15 min. / Bereiding: 12 min.
• 150 g bloem • 130 g jonge Comté AOP • 100 g boter • Zout, peper • Nootmuskaat • Eetbare bloempjes
1. Doe de bloem en geraspte Comté in een slakom. Voeg zout, peper en een beetje nootmuskaat toe. Voeg de koude boter toe en meng tot je een homogeen deeg krijgt dat vergelijkbaar is met een crumble.
2. Vorm een worst van het deeg, verpak het met folie en laat 1 uur afkoelen in de koelkast.
3. Snijd de deegworst in plakjes van 5 mm dik. Verdeel de eetbare bloempjes erover en plet ze lichtjes met een deegrol, zodat ze zich kunnen hechten aan het koekjesdeeg. 4. Bak 12 minuten op 180 °C. Laat volledig afkoelen en serveer.
Geen eetbare bloempjes bij de hand? Gebruik dan aromatische kruiden zoals rozemarijn, basilicum, salie, munt, peterselie of dille.
2. Ravioli met Comté AOP en groene asperges (4 pers.)
Voorbereiding: 35 min. / Rusttijd: 15 min. / Bereiding: 15 min.
• 1 bussel groene asperges • 1 liter groentebouillon • Verse peterselie
Voor de verse pasta
• 2 bio-eieren • 2 bio-eierdooiers • 250 g bloem type 00 voor pasta
Voor de vulling
• 250 g ricotta • 100 g Comté AOP + 30 g geschaafde Comté • 1 ei • Zout, peper, nootmuskaat
1. Maak de verse pasta. Klop de eieren en dooiers op in een kom. Doe de bloem op het werkblad en maak er een kuiltje in. Giet de eieren in het midden en meng ze langzaam met een vork. Kneed met de hand tot je een mooie bal krijgt. Laat 15 minuten rusten onder een schone doek voordat je verder gaat.
2. Voor de vulling: rasp de Comté fijn. Meng de ricotta, de Comté en het ei in een slakom en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Schep het mengsel in een spuitzak en bewaar koel.
3. Snijd de bol pasta in 4 stukken en strijk ze uit met een deegrol. Bestuif je werkblad lichtjes met bloem en leg er een reepje pastadeeg op. Leg een hoopje Comté- en ricottavulling op het deeg en maak het deeg lichtjes nat met een penseel. Leg er een tweede reepje pastadeeg bovenop en sluit af door met je vingers te drukken. Vorm je ravioli met een koekjesvorm en zet ze apart op een met bloem besprenkeld bord.
4. Warm je groentebouillon opnieuw op.
5. Breng een grote ketel met gezouten water aan de kook. Dompel de geschilde groene asperges onder gedurende 8 minuten. Giet ze af, breng opnieuw water aan de kook en dompel de ravioli onder. Van zodra de ravioli bovendrijven, zijn ze gaar.
6. Garneer de diepe borden met de ravioli en de asperges, een soeplepel bouillon, verse kruiden en de geschaafde Comté.
3. Gegrilde kip met pesto van Comté AOP en gebakken groentjes (4 pers.)
Voorbereiding: 25 min – Bereiding: 35 min
• 4 kipfilets • 200 g Comté AOP • 1 soeplepel olijfolie • 1 bio-citroen • Zout, peper • 2 zoete aardappelen • 4 wortels • Gerookte paprika • Droge peterselie
Voor de pesto
• 1 groot handvol basilicum • 100 g oude Comté • 1 soeplepel olijfolie • 50 g pijnboompitten • Zwarte peper • 1 teentje knoflook
1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de zoete aardappelen en de wortels. Snijd frietjes en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Voeg een scheutje olijfolie, gerookte paprika, droge peterselie, zout en peper toe. Bak 25 tot 30 minuten.
2. Bereid de pesto. Hiervoor mix je alle pesto- ingrediënten met een keukenrobot of een staafmixer.
3. Bak de kip aan beide kanten bruin in een grillpan met olijfolie. Voeg citroensap toe om verder te laten garen. Wanneer de kip bijna gaar is, snijd ze doormidden en steek er een stukje Comté tussen als vulling. Werk af met peper en zout.
4. Serveer de kip met de pesto van Comté en de gebakken groentjes.
4. Geroosterde vijgen met tien en Comté AOP (4 pers.)
Voorbereiding: 5 min. / Bereiding: 15 min.
12 vijgen • 250 g oude Comté • 2 soeplepels honing • 2 koffielepels tijm
1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
2. Snijd de vijgen in 4 stukken door een kruis te vormen zonder de basis van de vrucht te scheiden. Voeg in het midden een stukje Comté toe. Leg de vijgen op een met bakpapier beklede bakplaat. Giet er zachtjes de honing over en besprenkel met gedroogde tijm.
3. Bak gedurende 15 tot 20 minuten. Serveer onmiddellijk. Eventueel kan je er ook een bolletje amandelijs bij serveren!
Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Comté.
www.comtecheese.com
Lees ook:
Getest: een veganistische marmercake
Recept: zachte speculaas met amandelschilfers
3 Zuiderse recepten met gezonde olijfolie