Houdt de lockdown ons uit onze slaap?

Geüpdatet op 21 april 2022 door ELLE België
Houdt de lockdown ons uit onze slaap?© Yuri Alhumaydy, Unsplash

De epidemie die momenteel ons leven beheerst, brengt veel onzekerheid met zich mee. Onzekerheid over de aard van de ziekte, haar verspreiding, reikwijdte en impact. Heel vaak komen die angsten tot uiting in slapeloosheid...

Hersenen in overdrive

De verspreiding van het coronavirus, de (nieuwe) lockdown, de statistieken, veiligheidsmaatregelen, mondkapjes, afstanden, ... De wereld zoals we die kenden, is een surreële plek geworden en dat veroorzaakt angst, irritaties, tekenen van depressie, slaapproblemen, vermoeidheid ... Die opeenhoping van angsten uit zich bij iedereen op een andere manier en vaak ook op andere momenten.

Angstgevoelens activeren de alarmsystemen van de hersenen en van het lichaam. Dat is natuurlijk net wat je wilt vermijden als je gaat wilt slapen", vertelt de specialiste. "Het organisme verkeert voortdurend in een latente staat van alarm, wat de toename van slaapstoornissen bij de bevolking verklaart.

Terug naar een dagelijkse routine

Een geleidelijke terugkeer naar alle activiteiten is de beste manier om de schade te beperken. Routine is synoniem voor voorspelbaarheid en dus voor zekerheden. "Je moet je in de eerste plaats wapenen tegen de angst en ophouden met non-stop informatie op te zoeken. Het is de angst voor het onbekende, de onzekerheid, die ons uit onze slaap houdt.

Terug naar goede reflexen!

  • Ga pas slapen wanneer je moe bent en sta elke dag op hetzelfde uur op, ook in het weekend!
  • Kun je de slaap niet vatten? Sta dan op en doe iets rustigs of kalmerends.
  • Drink en eet 's avonds niet te veel, vermijd cafeïne, nicotine en alcohol voor je naar bed gaat. Drink twintig minuten voor het slapengaan een flinke kop warme melk met honing, dat is ideaal!
  • Vermijd schermen. Of beter, hou je ver van het licht dat al die schermen afgeven. Negentig minuten voor bedtijd, schakelen je dus alle schermen uit. Zo ga je geleidelijk aan over naar de slaapfase, met passieve activiteiten zoals lezen, meditatie of relaxatie...
  • Zorg ervoor dat je tijdens de dag veel beweegt en ga sporten.
  • Ook licht stabiliseert ons bioritme. En als je binnen zit, kun je er daar wel eens tekort van krijgen. Het eerste wat je 's ochtends dus doet, is je zo snel mogelijk aan zoveel mogelijk licht blootstellen.

Valeriaan, de natuurlijke oplossing

"Het is heus niet altijd nodig om bij de eerste slechte nacht meteen naar de dokter te snellen. "In mijn apotheek geef ik de mensen tips om makkelijker de slaap te vatten. Ook zijn er een aantal natuurlijke middeltjes zonder ongewenste bijwerkingen! Valeriaan is zonder enige twijfel de plant met het meest kalmerende en slaapwekkende effect. Om zijn werking te versterken en als het slaapgebrek gepaard gaat met stress, kun je hem combineren met Passiebloem (de angstremmer bij uitstek), Eschscholtzia (dat de kwaliteit van de slaap verbetert), Melisse, Linde, Ballote, … " vertelt Ann Daelemans, apotheker. Maar opgelet, het is belangrijk dat je producten neemt waarvan de werking is aangetoond. Ook de juiste dosering speelt een rol. Melatonine, ook wel het "slaaphormoon" genoemd, heeft bewezen doeltreffend te zijn bij slapeloosheid gelinkt aan stress, jetlag en in het bijzonder bij senioren met slaapklachten. Ons lichaam scheidt immers van nature melatonine af, maar dit vermindert met de jaren.

Als de natuurlijke middeltjes geen soelaas brengen, moet je toch je dokter raadplegen. De apotheker benadrukt dit, want nachtenlange slapeloosheid kan leiden tot depressie, concentratieverlies ...!

De afscheiding van Melatonine, het "slaaphormoon", wordt geregeld door onze interne klok. Naar het einde van de dag (voor het slapengaan) geeft je lichaam door het afnemende licht meer melatonine vrij en in de vroege ochtend krijgt het een boost. Als je je 's avonds laat aan licht blootstelt, daalt de melatonineproductie. Je raakt moeilijker in slaap en wordt te vroeg weer wakker. Ons organisme moet zich dus aan die tijdverschillen aanpassen (verandering winter/zomeruur, jetlag).

LEES OOK:

Lockdown: deze Belgische studio’s bieden online workouts aan

3 natuurlijke tips voor een betere slaap ondanks stress

Lockdown: 10 tips voor wie thuis zit en niet weet wat te doen