Een chocolademoelleux volgens de regels van de kunst? Bake Off winnares Jaline doet het je voor.
Ingrediënten
- HAZELNOOTPRALINE
- 120 g hazelnoten
- 50 g water
- 90 g suiker
- CHOCOLADEMOELLEUX
- 150 g pure chocolade (Madagascar 72%)
- 150 g ongezouten boter
- 150 g ei
- 80 g eigeel
- 150 g suiker
- 60 g bloem
- bakspray (om in te vetten)
- bloem (om te bestuiven)
- CHANTILLY
- 100 g room 40%
- 10 g suiker
- AFWERKING
- 100 g pure chocolade (Madagascar 72%)
- hazelnoten
Bereiding
Interieur van hazelnootpraliné
- Verwarm de oven voor op 160 °C hetelucht en bekleed een bakplaat met bakpapier of een siliconen bakmat. Leg de hazelnoten op de bakplaat en rooster ze 20 minuten in de oven.
- Breng het water met de suiker in een steelpan aan de kook tot 121 °C. Voeg de hazelnoten toe aan de suikersiroop en blijf roeren tot de suiker karamelliseert. Stort de gekaramelliseerde hazelnoten uit op
bakpapier en laat volledig afkoelen. - Breek de gekaramelliseerde hazelnoten in stukken. Doe in de hakmolen en mix tot een pralinépasta. Hoe langer je de gekaramelliseerde noten mixt, hoe dunner de praliné wordt.
- Vul 6 van siliconen halve bollen met de hazelnootpraliné en zet 1 uur in de diepvries.
Moelleux
- Smelt de chocolade met de boter in een steelpan.
- Klop het ei met het eigeel en de suiker op in de keukenrobot. Zeef de bloem bij het beslag en spatel eronder. Spatel als laatste het chocolademengsel eronder.
- Doe het deeg in een spuitzak en leg 2 uur in de koelkast. Verwarm de oven voor op 190 °C graden hetelucht en bekleed een bakplaat met bakpapier of een siliconen bakmat. Vet de taartringen in met de bakspray en bestuif ze nadien met bloem.
- Zet de taartringen op de bakplaat en vul ze voor twee derde met het beslag. Ontvorm de interieurs van hazelnootpraliné en duw één praliné-interieur in elke moelleux. Bak de moelleux 10-12 minuten in de oven.
Chantilly
- Klop de room samen met de suiker op tot een chantilly. Vul een spuitzak met een glad spuitmondje met de chantilly.
Afwerking
- Smelt de chocolade au bain-marie. Maak met een kwast een cirkel van chocolade op het bord. Dresseer het bord met de chocolademoelleux, de chantilly, de overige hazelnootpraliné en de hazelnoten.