De dagen worden korter en ook de feesten komen steeds dichterbij. De zoektocht naar een origineel feestmenu kan beginnen. Wij selecteerden twee lekkere én gezonde recepten om dit jaar uit te proberen.
Mayonaise is niet alleen een typisch Belgische saus, maar ook een graag geziene gast aan elke feesttafel. Toch is het niet altijd even gemakkelijk om een variant te vinden die geen kleurstoffen, verdikkingsnummers, E-nummers of toegevoegde suikers bevat. Vandemoortele komt daarom nét op tijd voor de feestdagen met een nieuwe mayonaise zonder suiker en kunstmatige additieven. Je hebt de keuze tussen vier verschillende smaken: mayonaise met ei, met citroen, met artisanale mosterd of met fijne kruiden. Wij probeerden ze uit in twee vingerlikkende recepten, één met vlees en één met vis. Allebei ideale gerechten voor een guilt-free feestmenu. Smakelijk!
Ballotines van kapoen met kastanjes, eekhoorntjesbrood en bloemkoolpuree (4 pers.)
Voorbereiding: 20 min. - Bereiding: 30 min
Ingrediënten
Voor de ballotines:
- 4 kapoenkoteletten
- 100 g eekhoorntjesbrood
- 60 g gekookte kastanjes
- 4 eetlepels room
- 2 sjalotten
- Vandemoortele Premium Olieblend N°3
- Zout peper
Voor de puree:
- 1 middelgrote bloemkool, in stukjes gesneden
- 5 geroosterde teentjes knoflook
- 30 g boter
- Vandemoortele mayonaise met citroen
- verse kruiden
Bereiding
- Hak de sjalotjes fijn en bak af tot ze doorschijnend zijn.
- Voeg het grof gehakte eekhoorntjesbrood toe. Kruid met wat peper en zout. Kook het geheel en laat een paar minuten afkoelen. Voeg in de kom van de keukenmachine de sjalotjes, champignons, gekookte kastanjes en vloeibare room toe. Hak ze fijn tot een min of meer gladde vulling.
- Leg elke kapoenkotelet op een vel plasticfolie. Vul de kapoenkoteletten met de vulling, sluit ze opnieuw goed af en wikkel ze stevig in plasticfolie. Kook de ballotines 20 minuten in kokend water.
- Breng een grote pan gezouten water aan de kook. Kook de stukjes bloemkool zo’n 10 minuten tot ze gaar zijn. Maak de puree door de uitgelekte bloemkool, knoflook, boter, zout en peper te mengen.
- Serveer je kapoen op een portie puree met verse kruiden en een vleugje Vandemoortele mayonaise met citroen.
Tonijnsteaks met sesamkorst en huzarensalade (4 pers.)
Voorbereiding: 20 min. - Bereiding: 20 min
Ingrediënten
Voor de tonijn met sesamkorst:
- 4 tonijnsteaks
- 100 g sesamzaden
- 4 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels Vandemoortele Premium Olieblend N°3
- Voor de huzarensalade:
- 300 g krielaardappelen
- 200 g wortelen, geschild en in blokjes gesneden
- 250 g verse of bevroren erwten
- 3 eetlepels Vandemoortele mayonaise met ei
- 1 eetlepel appelciderazijn
- een handvol croutons
- een paar takjes tijm of verse peterselie
- lente-ui
- zout, peper
Bereiding
- Kook de krielaardappelen, de blokjes wortel en erwten in gezouten water. Laat afkoelen.
- Maak de huzarensalade door de gehalveerde krielaardappelen, wortelen en erwten te mengen met de Vandemoortele mayonaise met ei, azijn en wat zout en peper. Bewaar de salade in een vershoudbakje in de koelkast.
- Maak een marinade met sojasaus en Vandemoortele Premium Olieblend N°3. Doop de tonijnsteaks in de marinade en vervolgens direct in de sesamzaden tot ze volledig bedekt zijn.
- Voeg in een hete pan een beetje Vandemoortele Premium Olieblend N°3 toe en bak de tonijnsteaks gedurende ongeveer 30 seconden per kant. Laat de steaks 3 minuten rusten vooraleer je ze in dunne plakjes snijdt.
- Serveer de huzarensalade met de tonijnsteaks, wat croutons, lente-ui en wat verse kruiden.
Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Vandemoortele.
Vandemoortele.be
Lees ook:
Kerstshopping: eetbare cadeautjes waar iedere foodie blij van wordt