Heb jij ook wel eens een tros niet-meer-zo-verse bananen op het aanrecht liggen, die je vervolgens vol schuldgevoel weggooit? Life hack: in plaats van ze weg te gooien, kan je ze voortaan in deze gezonde, snelle en makkelijke recepten gebruiken.
Bananen: ze zijn betrouwbare, handige snack en daarom dus een absolute must op je boodschappenlijstje. Maar wat als je er niet bent aan toegekomen om ze te eten en je met een tros bruine bananen zit? Gooi ze zeker niet weg: rijpe bananen zijn veel zoeter en smeuïger dan verse bananen, waardoor ze in heel wat heerlijke recepten als steringrediënt gebruikt kunnen worden.
Gezonde havermoutbananenkoekjes
Ingrediënten
- rijpe bananen
- havermout
- 1 el kokosolie of olijfolie
- honing of agavesiroop
- grof zeezout
- kaneel
- optioneel: chocoladevlokken, amandelschilfers, noten
Bereidingswijze
Laat de oven voorverwarmen. Prak de (rijpe) bananen. Voeg havermout toe tot je een gelijke ratio havermout-banaan hebt. Laat 10 minuten staan, zodat de havermout volledig doordrenkt is met het vocht van de bananen. Verwarm de kokosolie en voeg toe of voeg de olijfolie toe. Voeg het grof zeezout, de kaneel en de honing toe naar wens. Optioneel kan je zwarte chocoladevlokken, notenstukjes of amandelschilfers toevoegen (of allemaal!). Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Vorm platte rondes van ongeveer 1 centimeter dik en zet de schaal in de oven. Haal eruit wanneer je keuken naar heerlijke bananenkoekjes ruikt! Voel als referentie aan het koekje: de buitenkant moet hard en krokant zijn, de binnenkant zal lichtjes vochtig blijven. Smakelijk!
Pindakaas-banaansmoothie
Ingrediënten
- rijpe bananen
- pindakaas
- melk, amandelmelk of sojamelk
- kaneel
- optioneel: vanille-extract
Bereidingswijze
Hoewel je de volle smaak van deze snelle smoothie niet mag onderschatten, raad je het al: dit recept is vrij simpel. Doe de rijpe bananen en pindakaas in de blender met de (plantaardige) melk. Voeg kaneel toe en optioneel vanille-extract. Serveer met extra kaneel bovenop. Deze vullende, gezonde smoothie smaakt zowaar naar een milkshake en is het perfecte ontbijt voor als je on the go bent.
Bananenpannenkoekjes
Ingrediënten
- rijpe bananen
- 2 eieren
- olijfolie of boter
- kaneel
- optionele toppings: bessen, aardbeien, confituur, nutella
Beredingswijze
Waarom moeilijk doen, als het ook makkelijk kan? Voor deze gezonde pannenkoekjes heb je slechts 3 ingrediënten nodig. Ter verhouding; je hebt 2 eieren nodig per banaan, goed voor ongeveer 3 pannenkoekjes. Prak de banaan en meng met de eieren. Doe een scheutje olijfolie of boter in de pan en laat goed warm worden. Maak, eenmaal de pan goed heet is, drie hoopjes. Draai om na 5 minuten, zodat beide kanten goed bruin zijn. Werk af met toppings naar keuze. Bon appétit!
Meer makkelijke recepten?
5 makkelijke feestrecepten
5 gemakkelijke recepten voor healthy slaatjes
3 comfortfood recepten die je moet testen