Wat is er beter dan een brood gevuld met kaas en bestreken met kruidenboter om een feestje in intieme kring op gang te krijgen? Om dit jaar van een gezellig avondje samen een succes te maken is er één ding zeker: we nemen de tijd om “homemade” gerechten te koken dankzij onze KitchenAid keukenrobot en zijn vele accessoires die ons het leven gemakkelijker maken. Bravo voor de chef!
KERSTBOOM BRIOCHE MET KAAS
Voor 6-8 personen
Voorbereiding: 35 minuten - Rust: 1u30 - Bakken: 25 minuten
- 500 g witte bloem
- 8 g droge gist
- 2 theelepels bruine suiker
- 100 g gesmolten boter
- 275 ml lauw water (27-28 °C)
- 2 eetlepels fijne polenta
- 150 g mini-mozzarella
Voor de kruidenboter
- 140 g boter
- 4 teentjes knoflook
- Verse peterselie
- Weeg en zeef de bloem rechtstreeks in de kom van de keukenrobot met het KitchenAid zeef- en weegschaalopzetstuk. Voeg de gist en suiker toe aan één kant van de kom en het zout aan de andere kant. Bevestig de deeghaak en mix de bereiding terwijl je de gesmolten boter en lauw water toevoegt. Kneed 8 minuten op snelheid 1, en 2 minuten op snelheid 2. Haal het deeg uit de kom, maak een deegbal op het werkblad en smeer de kom van de keukenmachine lichtjes in met olie voordat je het deeg terugplaatst voor de eerste rijzing. Dek af met een schone theedoek tot het deeg in omvang is verdubbeld (ongeveer 1 uur).
- Leg een vel bakpapier op een bakplaat en bestrooi het met polenta (of maïsmeel). Giet het water van de mozzarella af en droog de balletjes op keukenpapier. Leg de deegbal op je werkblad en laat hem ontluchten. Om de kerstboom te maken heb je 23 ballen nodig. Weeg het deeg en deel het gewicht door 23 om ballen van precies hetzelfde gewicht te krijgen.
- Maak van elk deel deeg een plat schijfje en leg in het midden een bolletje mozzarella. Trek aan de zijkanten van het deeg om de mozzarella in te pakken en knijp het deeg dicht. Rol tot een balletje en leg het met de dichtgeknepen kant naar beneden op de bakplaat. Doe dit met alle balletjes en maak zo de kerstboom. Laat een beetje ruimte tussen elke bal om ze tijdens het bakken te laten uitzetten. Dek af met de theedoek en laat 30 minuten staan. Het deeg moet in volume verdubbelen.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C.
- Wanneer het deeg klaar is, bak je het 20 tot 25 minuten in de oven. Maak ondertussen de verse kruidenboter. Smelt hiervoor de boter in een steelpannetje, voeg de geperste knoflook toe en bak de look 1 à 2 minuten tot hij lichtbruin kleurt. Voeg een flink deel van de gehakte verse peterselie toe. Bestrijk de kerstboom van zodra hij uit de oven komt met de kruidenboter. Voeg verse peterselie toe ter garnering. Fijne feesten gewenst!
Onze musthaves
KitchenAid keukenrobot artisan
Zeef en weegschaal
Deeghaak
POMPOENVELOUTÉ MET KASTANJES & SPECULOOSKRUIDEN
Voor 4 personen
Voorbereiding: 25 min. - Bereiding: 35 min
- 1 kg bio pompoen
- 1 scheutje olijfolie
- 1 ui
- 200 g gekookte kastanjes
- 3 theelepels speculaaskruiden
- 1 liter water
- 1 groente- of kippenbouillonblokje
- 20 cl volle vloeibare roomPeper
- Zout
- 2 plakjes peperkoek
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Was de pompoen, verwijder de steel en snijd hem in vier stukken. Verwijder de zaadjes en leg de stukken op een bakplaat bedekt met bakpapier. Pel de ui en plaats hem in z’n geheel op de bakplaat. Giet er een scheutje olijfolie over en bak 30 minuten.
- Doe alle ingrediënten in de kom van de KitchenAid-blender (behalve de vloeibare room) en mix fijn. Voeg peper en zout toe.
- Giet de soep in kommen en voeg een scheutje vloeibare room toe. Snijd de peperkoek in blokjes en bak ze 2-3 minuten in een pan met anti-aanbaklaag zonder vetstof. Voeg ze toe aan de soep en geniet!
Onze musthaves
Blender K400 Artisan
BROWNIE MET ZOETE AARDAPPEL
Pour 10 personnes
Voorbereiding: 25 min. - Bereiding: 35 min
- 250 g zoete aardappels
- 180 g pure chocolade 75%
- 70 g kokosolie
- 40 g kokossuiker
- 1 theelepel vanille-extract
- 2 eetlepels agave- of ahornsiroop
- 100 g speltmeel
- 30 g gemalen hazelnoten
- 1 flinke snuifje fleur de sel
- Verwarm de oven voor op 180 ° C.
- Schil de zoete aardappels en rasp ze in grove stukken met het KitchenAid-opzetstuk. Doe ze in een kom met een beetje olie. Dek de kom af met vershoudfolie en verwarm de zoete aardappels gedurende 10 minuten op 800W in de magnetron tot ze erg mals zijn.
- Laat de chocolade met de suiker en kokosolie au bain-marie smelten.
- Giet de zoete aardappelstukjes in de kom van de KitchenAid-keukenrobot. Bevestig de platte klopper met de flexibele rand en mix tot een puree. Voeg het gesmolten chocolademengsel, het vanille-extract, en de agave- of ahornsiroop toe.
- Gebruik het zeef- en weegschaalopzetstuk om het meel en de gemalen hazelnoten te wegen en bij het mengsel te zeven. Werk af met een flink snuifje fleur de sel.
- Giet het deeg in een ingeoliede rechthoekige bakvorm en bak gedurende 20 tot 25 minuten in de oven. Haal de brownie uit de oven en laat hem 20 minuten afkoelen. Je kan ook van de brownie snoepen terwijl hij nog lauw is, zo smaakt hij nog lekkerder!
Onze musthaves
Groentesnijder
Platte menghaak met flexible kant
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met KitchenAid.
www.kitchenaid.be