Tussen gerookte zalm, kreeft, oesters en andere prestigieuze ingrediënten heeft kaviaar een speciale plaats aan de feestdis. Cédric Paquet, Sales Director van Joosen-Luyckx Aqua Bio, het bedrijf waar het merk Royal Belgian Caviar deel van uitmaakt, geeft ons zijn 3 tips om kaviaar te kiezen, bewaren en vooral proeven als een pro.
Met zijn olijfgroene schijn en toetsen van hazelnoot is kaviaar een streling voor het oog én op de tong. Gezien de kostbaarheid nemen we graag de tijd om er van te genieten en te kiezen voor de beste kwaliteit. De absolute top? Royal Belgian Caviar, het enige lokale en duurzame alternatief dat uitzonderlijke kaviaar produceert uit eigen aquacultuur. Van de productie van het visvoer tot de kweekomstandigheden en de uiteindelijke oogst van de kaviaar, het hele proces vindt plaats onder gecontroleerde omstandigheden om te garanderen dat het zwarte goud z'n onevenaarbare smaak krijgt.
Om het kopen, conserveren en proeven van dit luxueuze ingrediënt makkelijker te maken, deelt Cédric Paquet zijn beste tips.
Vertrouw op je neus
Cédric Paquet adviseert elke amateur die op zoek is naar goede kaviaar om waakzaam te zijn voor wat er op de markt wordt aangeboden. Als op de doos geen productiedatum wordt vermeld, betekent dit namelijk dat het product opnieuw is verpakt en dat dus onmogelijk te controleren valt wanneer de eitjes zijn geproduceerd. Een andere manier om de versheid van deze delicatesse te verzekeren: vertrouw op je neus! Wanneer de kaviaar volgens de vereiste kwaliteitsnormen wordt geproduceerd, is de kaviaar bijna reukloos. Integendeel, als er een sterke geur van jodium uit het doosje komt weet je dat er iets niet pluis is. Dit duidt vaak op een gebrek aan versheid, gecompenseerd door extra zout of bewaarmiddelen, waardoor het product een te zoute en geoxideerde smaak krijgt.
Keep it cool
Zoals bij alle delicatessen is de temperatuur waarop kaviaar wordt bewaard van essentieel belang om de kwaliteit te garanderen. De ideale temperatuur ligt tussen -2°C en +4°C. Bewaar jouw doosje dus onmiddellijk na aankoop in de koelkast. en moet onmiddellijk na aankoop worden gerespecteerd door de kaviaar in de koelkast te bewaren en serveer tijdens het proeven op een bedje van ijs. Kaviaar is bovendien uiterst gevoelig voor oxidatie en kan daarom snel van smaak veranderen door blootstelling aan de lucht. Open het blikje vlak voor het serveren en consumeer bij voorkeur het hele blikje - dat laatste mag geen probleem vormen!
Keep it simple
Laat je chique zilverwerk in de kast - slecht voor de sublieme smaak van de kaviaar - en geef de voorkeur aan lepels van parelmoer, hout of plastic. Om het beste uit alle aroma's te halen, kan je ervan genieten met eenvoudige bereidingen zoals een stukje brood, een beboterde blini of met een beetje zure room, spaghetti al dente of op zichzelf, in één heerlijke hap. Om kaviaar toe te voegen aan warme gerechten, kan je 'm het best apart op een bord of in een gekoeld glas. En om er een echt feestelijk moment van te maken, serveer je jouw zwarte goud met een passend glas champagne.
Zin in Royal Belgian Caviar aan jouw feesttafel? Bestellen kan via de website