Op haar tweeëntwintigste werd ze verkozen tot Miss Nord-Pas-de-Calais. Later mocht ze ook het kroontje van Miss France én Miss Univers opzetten. Vandaag telt Iris Mittenaere bijna 28 lentes en staat ze nog steeds stralend in de schijnwerpers. Ze is immers het uithangbord van de Forcapil®-voedingssuplementen voor haar en nagels.
Tijdens een telefonisch interview bestookten we de voormalige Miss met schoonheids- en andere vragen.
ELLE: Wat betekent je haar voor jou? Zie je het als een lichamelijke troef?
Iris Mittenaere: Mijn haar is altijd lang geweest, al van kleins af. Ik heb zelden een korter kapsel gehad, behalve twee jaar geleden misschien. Toen liet ik mijn haar in een bob knippen, maar dat is de enige "uitspatting" die ik me heb veroorloofd. Ik hou van mijn haar en ik heb het altijd goed verzorgd. Ik vind dat mooi haar een vrouw echt veel aantrekkelijker kan maken. Afhankelijk van hoe ik mijn haar draag, krijg ik een andere uitstraling. Dat vind ik zo cool, ik hou van die creativiteit. De ene dag kan ik het los dragen, als een "zeemeermin", en de dag erna ga ik met een lage knot de meer romantische toer op. Ik vind haar een superaccessoire om mezelf snel een andere look aan te meten. Het is een deel van mij en ik speel er graag mee.
ELLE: Waaruit bestaat je dagelijkse haarverzorging?
Iris Mittenaere: Ik verwen mijn haar elke dag met een verzorging. Ik gebruik de Forcapil-kuren en daarnaast probeer ik een tot twee keer per maand de tijd te vinden om mijn haar een badje met kokosolie te geven. Ik smeer mijn hoofdhaar dus in met olie en laat die minstens twee uur inwerken. Meestal doe ik dit op zondag, als ik tijd voor mezelf heb, of tijdens de week wanneer ik e-mails moet beantwoorden en voor mijn computer blijf zitten. Daarna was ik de overtollige olie weg met de geschikte shampoo voor mijn haartype. Ik eindig mijn schoonheidsritueel altijd met een haarmasker. Mijn haar is van nature vrij droog en aangezien het vaak wordt opgemaakt, raakt het erg snel beschadigd. Ik ben er heilig van overtuigd dat ik het aan de combinatie ‘Forcapil-kuur + haarverzorgingsproducten’ te danken heb dat mijn haar er mooi, sterk en glanzend uitziet. Ik let ook heel erg op de apparaten waarmee ik mijn haar bewerk. Of mijn haar nu steil moet vallen of net moet krullen, ik kies altijd voor toestellen met intelligente technologie en een goede temperatuurcontrole. Ik wil koste wat kost voorkomen dat mijn haar verbrandt en breekbaar wordt.
ELLE: Duurt de liefde tussen jou en Forcapil al lang?
I.M.: O ja. Ik verzorg mijn haar inmiddels al meer dan tien jaar met Forcapil-producten. Als ik het me goed herinner, begon alles tijdens mijn studententijd. Mijn zus studeerde voor apotheker en vertelde over de voedingssupplementen van Forcapil. In die periode had ik veel last van haarverlies. Dat kwam door de stress en door hormonale veranderingen die bij mijn leeftijd hoorden. Toen ik Forcapil ging gebruiken, merkte ik bij het borstelen al gauw dat mijn haar minder snel afbrak. Ik was zo tevreden dat ik het product ben blijven gebruiken.
ELLE: Hoe ziet mooi haar er volgens jou uit?
I.M.: Mooi haar, dat is eerst en vooral gezond haar. Sterk haar dat tegen een stootje kan, zacht en glanzend. Haar dat het licht lijkt op te vangen.
ELLE: Wat is je eerste en je laatste schoonheidshandeling van de dag?
I.M.: Mijn haar borstelen. Ik heb altijd lange haren gehad, die vragen best veel onderhoud. Elke ochtend en avond borstel ik mijn haar zachtjes. Ik begin hierbij bij de punten om te voorkomen dat ze beschadigd raken en afbreken.
ELLE: Wat is de grootste haarblunder die je ooit hebt begaan?
I.M.: Toen ik op de middelbare school zat, had ik een asymmetrische pony, een enorm uitgedunde pony, verschrikkelijk gewoon! Ik herinner het me nog goed. Never again! (lacht)
ELLE: Hebben je succes als Miss France en Miss Univers en daarna je mediacarrière een invloed gehad op de manier waarop je jezelf ziet? Je idee over wat een “mooie vrouw” is?
I.M.: Ja, absoluut. Al die ervaringen hebben me veranderd. In het begin was ik er zelfs helemaal ondersteboven van, ik hechtte enorm veel belang aan mijn imago. Maar intussen heb ik wat afstand kunnen nemen en lijkt het net omgekeerd. Ik heb zo erg op mijn uiterlijk moeten letten, ik heb er zoveel voor gedaan... Ja, natuurlijk, het blijft belangrijk, maar vandaag vind ik niet langer dat je perfect moet zijn om mooi te zijn, wel integendeel! Volgens mij moet een mooie vrouw in de eerste plaats echt en eerlijk zijn. Ze moet gelukkig zijn. Ik denk niet meer dat ze een perfecte mond en perfecte ogen moet hebben. Ik ben van het ene uiterste naar het andere overgegaan. Ik zoek niet langer naar perfectie, niet bij mezelf en niet bij de mensen rondom mij. Ik wil iets anders, ik wil charisma, ik wil licht. Sommige mensen stralen, met en zelfs dankzij hun onvolmaaktheden, terwijl anderen, die er lichamelijk nochtans perfect uitzien, kleurloos en onbetekenend overkomen.
ELLE: Wat zou je jonge meisjes willen zeggen die ervan dromen om “even mooi” te zijn als jou?
I.M.: Probeer zeker niet op iemand anders te lijken. Je hebt alles al om de mooiste te zijn. Wees blij dat je gezond bent, probeer gelukkig te zijn en van het leven te genieten. Alleen zo word je echt de mooiste.
ELLE: Je zet je in voor verenigingen die vrouwen en kinderen helpen. Dankzij je bekendheid kun je die goede doelen publiekelijk steunen.
I.M.: Uiteraard zorgt mijn bekendheid ervoor dat ik zaken in de kijker kan zetten die me na aan het hart liggen. Voordat ik in de media kwam, zette ik me al in voor een vereniging die weeshuizen bouwde, maar dat gebeurde op kleine schaal en met heel weinig middelen. Dankzij mijn bekendheid evolueren de projecten vlotter en sneller. Door erover te praten, kan ik de verenigingen die ik steun makkelijk belichten. Persoonlijk vind ik het belangrijk dat wie in de belangstelling staat, daar gebruik van maakt om anderen te helpen.
ELLE: Op welk project ben je het trotst of welk project heeft je het meest geraakt en waarom?
I.M.: Het trotst ben ik op mijn reizen met Smile Train. De reis naar Haïti bijvoorbeeld of die naar Ivoorkust. Daar besefte ik pas wat we ter plaatse echt verwezenlijken. Geld ophalen, doe je het hele jaar door, maar ter plaatse gaan en zien hoe het leven van de mensen is veranderd, de glimlach op het gezicht van de kinderen, dat is echt heel intens. Voor 2021 hebben we trouwens een groot project op touw gezet en ik hoop dat we het zullen kunnen uitvoeren en ons werk kunnen verderzetten.
LEES OOK