Om een intens jaar als 2022 af te sluiten grijpen we graag terug naar de beproefde klassiekers. Een selectie van 7 iconische champagnes voor een bruisende feestdagen.
1. MOËT & CHANDON IMPERIAL
De klassieker van het huis wordt voor de gelegenheid in een gouden jasje gestopt. De Imperial is een mix van meer dan honderd verschillende wijnen die samenkomen tot een mature, maar elegante champagne. Zijn goudachtige kleur met groene highlights en sprankelende toets van groene appel, citrus en blonde noten maken dat deze Moët & Chandon perfect contrasteert met zoute gerechten op basis van vis of gevogelte.
Bijpassend feestgerecht: gebraden kip met 40 knoflooktenen
2. VEUVE CLICQUOT BRUT
Tijdens de feestdagen durven we weleens nostalgisch worden, en daar speelt Veuve Clicquot handig op in. De ‘Retro, chic!’-verpakking in de vorm van een cassettetape is een echte conversation piece. De bubbels binnenin blijven hun iconische smaak behouden: met een blend van overwegend pinot noir (tot 55%) is dit een hele frisse, aromatische champagne, balancerend tussen sterk en soepel.
Bijpassend feestgerecht: Sint-Jakobsnoten met witte pens en citrusvruchten
3. NICOLAS FEUILLATTE RÉSERVE EXCLUSIVE ROSÉ
Deze fles inclusief feestelijk donsjasje scoort vast punten aan tafel. De Réserve Exclusive Rosé is fruitig dankzij de hoge concentratie pinot meunier, heeft een stevige afdronk dankzij de pinot noir maar blijft elegant door de chardonnay. Met toetsen van framboos en bosbes is dit de ideale compagnon bij een licht aperitief of dessert.
Bijpassend feestgerecht: pavlova van rode vruchten (serveer rond 7 à 8°C)
4. RUINART ROSÉ
Ruinart pakt dit jaar uit (of in) met een milieuvriendelijke verpakking voor z’n champagnes. De Ruinart ‘second skin’ is recycleerbaar en ziet er ook nog eens bijzonder stijlvol uit. De inhoud blijft echter dezelfde: een frisse, uitgebalanceerde roséchampagne met een dieproze kleur op de fruitige tonen van bramen en rode bes.
Bijpassend feestgerecht: tataki van zalm
5. TAITTINGER BRUT RESERVE
De hoge dosis chardonnay (40%) en de rijpingstijd van minimum 3 jaar zijn uniek voor een non-vintage champagne, en ze geven deze Taittinger een vol, aromatisch karakter. Z’n schitterende goudgele kleur met fijne bubbels en de aroma’s van perzik, witte bloemen en vanille maken van de Brut Reservé een geliefde feestdrank.
Bijpassend feestgerecht: oester met avocado en appel
6. ROEDERER BRUT NATURE ‘PHILIPPE STARCK’
Deze samenwerking tussen Roederer en de Franse kunstenaar Philippe Starck is een buitenbeentje. De Brut Cuvée bevat namelijk geen ‘liqueur d’expédition’, oftewel de champagne-suikermengeling toegevoegd na de ontgisting. Dit resulteert in een bijzonder frisse, pure champagne met hints van citrus, bloemen en met een zilte afdronk.
Bijpassend feestgerecht: ravioli van langoustine in een kreeftensaus
7. BOLLINGER SPÉCIAL CUVÉE BRUT
Voor de Spécial Cuvée Brut gebruikt Bollinger een mengeling van alle grote wijnjaren van elke cru-wijngaard. Dit proces en de hoge dosis pinot noir (60%) zorgen voor een elegante, verfijnde signatuur. Een complexe neus van
rijp fruit en specerijen, en de smaak van peer, brioche en walnoot maken dit een geschikte champagne voor bij het dessert.
Bijpassend feestgerecht: pure chocolademousse met passievrucht en kamille
DE KUNST VAN HET CHAMPAGNEPROEVEN
De juiste temperatuur voor champagne
Om de smaken volledig tot hun recht te laten komen is het belangrijk de champagne gekoeld te serveren. Gewoonlijk is dat tussen 8 en 10°C, maar vintage en roséchampagnes mogen enkele graden warmer gedronken worden.
In welk glas serveer je champagne?
Kies voor een wit of rood wijnglas in plaats van een fluitglas, zo kan de champagne zijn smakenpallet en aroma’s volledig vrijgeven.
Hoe bewaar je champagne?
Champagne wordt best horizontaal bewaard in een wijnkelder of op een koele, droge plaats (tussen 10 en 15°C), uit de buurt van een lichtbron. Bewaar een fles nooit langer dan 2 maanden in de koelkast.
LEES OOK: Vier feestelijke desserts voor kerst