Hebben stenen superkrachten? Kunnen ze kleine kwaaltjes helpen verlichten, of zelfs ziektes genezen? Van wetenschappelijk onderzoekers over aanhangers van de holistische aanpak tot zweverige new-agers: iedereen heeft zo zijn mening over stenen. Maar welke impact hebben lithotherapie en mineralen nu echt op ons leven?

Een armband met groengetinte agaat rond hun pols om zichzelf moed in te spreken, een kleine onyx om in hun zak te stoppen en zo negatieve energieën af te weren, een gigantische amethist uit Uruguay die dient als decoratie en hen meteen ook door een periode van rouw of een scheiding helpt, of een gebedssnoer van sodaliet om zich beter te kunnen concentreren. Heel wat mensen nemen hun toevlucht tot lithotherapie, een methode die ervanuit gaat dat stenen bepaalde emotionele problemen kunnen verlichten.

Werkt het echt? Een snelle zoektocht op het internet leert ons dat er heel uiteenlopende meningen bestaan over lithotherapie. Volgens sommigen zijn de mineralen niets meer dan doodgewone inerte steentjes en is lithotherapie één grote grap, anderen denken dat stenen krachtiger zijn dan de traditionele geneeskunde en ernstige of zelfs dodelijke ziektes kunnen genezen.

Om door het bomen het bos te zien, gingen we ons licht opsteken bij Chloé Sarasola, gepassioneerd door de wereld van de mineralen. Ze volgde onder meer een opleiding gemmologie en lithotherapie, en richtte Nasoha op: een merk dat zich focust op stenen, hun geschiedenis en hun positieve eigenschappen.

Nasoha betekent ‘zij die haar hart verbonden heeft met de aarde’ in een Nepalese streektaal. Het is de naam die Chloé Sarasola kreeg van haar sherpa (berggids) tijdens een van haar eerste reizen naar de Himalaya, op zoek naar bergkristallen. © Christian Hagen

Eén kapitein aan het roer

Wanneer je Chloés winkel – gelegen in Overijse – binnenstapt, kom je in een heel ander universum terecht. In haar ‘tempel’, zoals zij haar showroom noemt, liggen stenen in alle vormen, maten en kleuren uitgestald. Een mooie, fonkelende en rustgevende collectie.

Van bij het begin van het interview maakt Chloe één ding duidelijk: stenen hebben geen krachten. ‘Ik hou niet van het woord “kracht” omdat die term de indruk wekt van superioriteit, alsof de stenen ons iets zouden geven wat we zelf niet hebben, dat ze ons zouden domineren met een soort van mystieke macht. Terwijl de enige meesters van ons leven, de enigen die voor verandering kunnen zorgen wijzelf zijn. Stenen bezitten eigenschappen, ze zijn in staat om ons door moeilijke periodes heen te helpen, om ons te helpen situaties te verbeteren, om ons te begeleiden in ons proces van verandering, maar het zijn geen tovermiddeltjes.’ Duidelijk én geruststellend. Chloé waarschuwt voor charlatans die misbruik maken van fragiele mensen in moeilijke situaties, op zoek naar houvast en betekenis in deze angstaanjagende wereld. De kwakzalvers maken hun van alles wijs, met als enige doel ze (soms valse) stenen te verkopen tegen exorbitante prijzen.

Wetenschappelijke en spirituele benadering

‘Ik heb alle mogelijke theoretische opleidingen over stenen gevolgd omdat wat ik doe een wetenschappelijke dimensie wou meegeven’, legt Chloé uit. Ik ben gepassioneerd en gefascineerd door de wereld van de mineralen. Ongelooflijk wat de natuur kan voortbrengen, zoveel schoonheid, zoveel perfectie. Dat raakt me enorm.’ Chloé heeft een diploma gemmologie op zak, een tak van geologie die edelstenen, halfedelstenen en ondoorzichtige stenen bestudeert. Ze is ook medische studies begonnen, deed drie jaar kinesiologie, volgde een opleiding lithotherapie en een diamantairsopleiding in Antwerpen. Daarnaast raakte ze geïnteresseerd in veldgemmologie, een vakgebied met focus op de bodem, op mijnbouwprospectie …. Tot slot is ze momenteel haar diploma als piloot aan het halen om onafhankelijker naar stenen te kunnen zoeken. Chloé reisde al de wereld rond op zoek naar exotische stenen, maar ze is ook heel geïnteresseerd in minerale grondstoffen dichter bij huis, in Frankrijk, Spanje, Italië en zelfs België, en ze stelt bepaalde milieuschandalen, onder meer in Madagaskar, aan de kaak.

Luisteren naar je intuïtie

Hoe maak je nu gebruik van de eigenschappen van stenen om je levenskwaliteit te verbeteren? Je hebt een minimum aan openheid van geest nodig om aan lithotherapie te doen, vindt Chloé: ‘Als je ervan overtuigd bent dat kristallen doodgewone inerte stenen zijn, dan zal er ook niet veel gebeuren. Hoe dan ook, wetenschappelijk gezien zijn kristallen niet inert. Er gebeuren veel dingen in een kristal – een toestand van gerangschikte materie, met een orde en een structuur die op een regelmatige manier is opgebouwd. Het is adembenemend om de perfectie te zien van de vormen gecreëerd door de natuur. Je moet stenen in hun geheel zien: hun wetenschappelijke en scheikundige kant, hun samenstelling en hun holistische kant, wat ze in zich hebben en wat ze kunnen overbrengen, dat moet je als één eenheid zijn. Het zijn objecten afkomstig uit de minerale wereld, die een geschiedenis hebben, golflengtes, energetische stromen, elektrische frequenties, eigenschappen ingegeven door hun vorm, kleur, warmte. Ze dragen hun leeftijd en hun vindplaats in zich.’ De meeste stenen die te zien en te koop zijn bij Nasoha zijn tussen de 200 en 300 miljoen jaar oud.

De stenen hebben met andere woorden veel te vertellen. Net als wij, als we de tijd nemen om naar elkaar te luisteren. ‘Sommige mensen komen naar mij toe en vragen me welke steen een specifiek probleem in hun leven zal oplossen. Maar zo werkt lithotherapie niet. Ik ben geen psycholoog of therapeut, ik sta in de eerste plaats ten dienste van de minerale wereld. Vaak vraag ik mensen om na te denken over hun probleem en drie willekeurige stenen uit te kiezen die hun aandacht trekken, zonder er lang over na te denken. Meestal kun je veel afleiden uit hun keuze, omdat de geselecteerde stenen hun sterke punten, hun potentieel en hun krachtbronnen belichten. Je moet op je gevoel vertrouwen, als je je tot een bepaalde steen aangetrokken voelt, want daar is een reden voor. De steen wil je iets vertellen.

We deden zelf de test, op een moment dat we een belangrijke beslissing moesten nemen, en staan nog altijd perplex. Onze rationele geest raakte helemaal van de wijs door de drie stenen die we uitkozen. Onze hand – onschuldig, dachten we – pikte er een roze agaat uit (moed en beslissingen vanuit het hart), een blauwe chalcedoon (kalmte en rust) en een prehniet (wedergeboorte en vernieuwing) uitgekozen. De boodschap lijkt duidelijk.

Een lapis lazuli uit Afghanistan die je helpt om goed geaard te zijn. © Christian Hagen

Stenen wijzen de weg

Het rijk van de mineralen is het oudste en wijste rijk. Het is eenvoudig: hadden mineralen niet bestaan, dan zou er niet zoveel diversiteit op aarde zijn. Mineralen zijn in staat om fotonen, lichtdeeltjes die een bron van leven en informatie zijn, op te slaan.

‘Wetenschappers verwijzen naar onze beschaving als het kristallijne tijdperk, want het mineraal is absoluut overal. Er zitten mineralen in het water dat we drinken natuurlijk, maar ook in sommige voedingsmiddelen. Je vindt ze terug in je lichaam, maar ook in heel wat technologieën die we dagelijks gebruiken zoals een strijkijzer, en een batterij voor een gsm of computer.’

‘Door een steen te dragen voeg je je eigen informatie toe aan de energieformule. Stenen werken in op verschillende niveaus, op verschillende terreinen. Ze kunnen een emotionele, een energetische, een fysieke, een mentale en een spirituele impact hebben.‘

Kortom, een steen kun je zien als een soort partner met wie je samenwerkt om iets te overwinnen. ‘Als je een steen draagt, dan zie je, voel je zijn warmte. Gewoon een blik op een ketting of armband werpen en je weet weer waarom je die draagt, wat je doel of wat je uitdaging is.’ Als een kostbare koestering die je de kracht geeft in jezelf het vermogen te vinden om te groeien en gelukkig te zijn.

Praktische informatie: Brusselsesteenweg 519, Overijse, tel. +32 488 145 846, hello@nasoha.be. nasoha.be

LEES OOK

WE LOVE: Alexandre Hekkers, uniseks juwelen gemaakt in België

In gesprek met maximalistische juwelenontwerpster Laurence Delvallez