Stomen is een van de nieuwste culinaire trends in de patisseriewereld. Hoe maak je gestoomde desserts klaar? En zijn ze gezonder?

Gestoomde nagerechten, heb je daar al van gehoord? De Frans-Australische Jennifer Hart-Smith kan je er alles over vertellen. Ze is natuurkundige én banketbakster. Bovendien is ze de vrouw achter de Parijse patisserie Tookies. Haar lijfspreuk? “Patisserie heeft nooit tot doel gehad om gezond te zijn. Maar als er je bewust en met plezier mee bezig bent, kan wat gebak echt geen kwaad.” De koningin van de gestoomde desserts heeft trouwens een volledig receptenboek aan deze nieuwe culinaire trend gewijd: “Desserts à la vapeur”. Daarin legt ze uit hoe de weldadige eigenschappen van de ingrediënten met deze onconventionele bakmethode intact blijven. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk?

Wat hebben gestoomde nagerechten meer dan andere?

Bij het bereiden van onze favoriete toetjes is de oven meestal een verplicht nummer. Stomen is zachter maar als het op gebak aankomt, wordt deze techniek nog vaak over het hoofd gezien. Met temperaturen die net onder de 100° blijven, is het nochtans mogelijk om alle ingrediënten te bereiden zonder ze te denatureren. Bovendien behouden ze al hun heilzame elementen: vitaminen, oligo-elementen, minerale zouten…

Deze eeuwenoude techniek is afkomstig uit Japan en is van daaruit naar China geëxporteerd. Vandaag wordt ze in alle mogelijke vormen toegepast, zelfs op onze nagerechten: een chocolademoelleux, marmercake, île flottante en zelfs banana bread. Nog een goede reden waarom je het zelf ook moet proberen? Deze manier van bereiden, verleent je desserts een ongelofelijke textuur. Zacht, licht vochtig en bovenal: ze smelten in de mond.

Nog een laatste groot voordeel van het stomen: het is zo eenvoudig! Een stoomoven vereist geen toezicht, je wint dus kostbare tijd.

Welk toestel?

Er zijn vier mogelijkheden. Als je een echte chef-kok bent, heb je thuis misschien al een stoomoven. Is dat niet het geval, dan kun je opteren voor een stoompan (of stoomkoker). Je weet wel, die grote toestellen van roestvrij staal met een soort zeef en een koepelvormig deksel. Je vindt ze overal en hun prijs kan variëren van goedkoop tot peperduur, afhankelijk van wat je nodig hebt. Het goedkoopste alternatief is een eenvoudig bamboe stoommandje, zoals de mandjes die worden gebruikt om dimsums te bereiden en serveren. Nog een andere oplossing is een simpele couscouspan!

Om snel op te eten

Het enige minpuntje is dat je gestoomde nagerechten minder lang kunt bewaren. Over het algemeen moet je ze uiterlijk binnen twee of drie dagen opeten. Gestoomde patisserie is immers iets vochtiger en droogt snel uit door het contact met de lucht. Maak er dus niet te veel van of zorg ervoor dat alles binnen 48 uur wordt opgegeten zodat je niets hoeft weg te gooien!

 

Wat inspiratie

Het is natuurlijk het beste om met eenvoudige receptjes te beginnen. Maar hier vind je alvast enkele nagerechten waar je je met een beetje oefening aan kunt wagen. De blog Jujube en cuisine heeft een heerlijk recept voor gestoomde chocolademoelleux. Verder vind je tal van zoete stoomgerechten op de Instagramaccount @vitaliseur. Maar de recepten die je zeker moet proberen, vind je uiteraard in het receptenboek van Jennifer Hart-Smith. Je vindt het op de website van uitgeverij Marabout. Yummie!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Mimi Pâtisserie (@mimipatisserie.be)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Julie B. (@jujube_en_cuisine)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Félicie Toczé (@feliciecuisine)

LEES OOK

We love: Hellofresh voegt bakbox toe met dessertrecepten

15 gezonde desserts om je vingers bij af te likken