Droogshampoo is ideaal om je haar schoon te houden tussen twee wasbeurten in. Maar hoe gebruik je het, en welke formule kies je het best?

Je kent het wel: je twijfelt of je je haar vandaag nog wast of 24 uur wacht. Dat wachten doe je meestal omdat je nog wil gaan sporten en je bang bent dat de sportsessie je frisgewassen coupe zal ruïneren. Of misschien heb je gewoon geen tijd, of geen zin, of heb je geen tijd én geen zin.

droogshampoo hoe gebruiken

Launchmetrics Spotlight

Gelukkig is er zoiets als droogshampoo. Een fantastische uitvinding die je toelaat een paar dagen langer te wachten om je haar te wassen. In parfumerieën, supermarkten en apothekers vind je tientallen producten in alle prijsklassen en van diverse merken.

Hoe kies je nu een product dat aangepast is aan je haar, en vooral aan je behoeftes? Onze tips om een droogshampoo te vinden die past bij elk haartype. De extra trucs om de shampoo verstandig te gebruiken krijg je er zomaar bij.

Waarvoor dient een droogshampoo?

Eerst en vooral: in tegenstelling tot een klassieke shampoo maken droogshampoos je haar niet schoon. Ze zorgen er gewoon voor dat je langer kunt wachten tussen twee wasbeurten in. Door de samenstelling, meestal op basis van zetmeelpoeder van mais, haver of rijst absorbeert het product namelijk talg. Droogshampoo neutraliseert onzuiverheden zonder ze te verwijderen. Het is dus maar een voorlopige oplossing van het probleem, geen wondermiddel.

Als je verstandig omgaat met droogshampoo, is het de ideale oplossing om een dag of twee je haar niet te hoeven wassen. Maar het is belangrijk om het product met mate te gebruiken: het bevat alcohol, en die kan op lange termijn je hoofdhuid aantasten en irriteren, en je haar uitdrogen. Droogshampoos verstoppen de poriën, wat bij dagelijks gebruik kan leiden tot irritatie, roos en haaruitval.

Welke droogshampoo kies je?

Het antwoord op die vraag hangt af van twee factoren. Ten eerste, welk keur heeft je haar? Is je haar blond of grijs, kies dan voor een neutrale formule. Heb je zwart of bruin haar, gebruik dan kleurshampoo in een tint die zo dicht mogelijk aanleunt bij je haarkleur. Ook als je haar geverfd is, kies  je het best voor een droogshampoo met kleur. Er bestaan ook transparante droogshampoos die geen poederresten achterlaten (de fameuze witte waas die brunettes maar al te goed kennen).

Dan rest er nog de vraag hoe je droogshampoo toepast. Waarvoor wil je het product gebruiken? Als je haar er pasgewassen moet uitzien, kun je voor een spray of een spuitbus met een frisse geur gaan. Valt je haar – na een paar dagen zonder wassen –  plat en wil je het weer volume geven? Of wil je gewoon wat textuur aan je coupe geven? Kies dan voor volumepoeder.

Een fout die we allemaal maken

Het etiket van de meeste droogshampoos geeft aan dat je het best op 30 cm van je hoofdhuid sprayt. Een advies dat je maar beter niet in de wind slaat. Zoals Mark Townsend, celebrity hairstylist van Dove, het formuleerde in een interview met de wellness-nieuwswebsite Well+Good: “Droogshampoo is een nogal misbegrepen product en veel mensen gebruiken het op de verkeerde manier.”

“Zolang het product in de fles zit is het vloeibaar, maar in de milliseconde voor het op je hoofdhuid belandt, wordt het droog door het contact met de buitenlucht”, legt hij uit. In plaats van op 5 centimeter van je haarwortels te gaan sprayen, respecteer je dus beter die afstand – ongeveer de lengte van je onderarm. Geen excuses meer om te zeggen dat droogshampoo niet werkt bij jou. Het enige wat je dan nog moet doen, is je haar goed borstelen om de restjes poeder te verwijderen en klaar is kees!

Tip voor sportende vrouwen

Het lijkt misschien vreemd, maar celeb hairstylist Kristen Shaw adviseert om je droogshampoo niet na, maar vóór je training aan te brengen. Als je meerdere keren per week sport, was je je haar wellicht net iets te vaak. De professional raadt droogshampoo aan als een hulpmiddel om je transpiratie in balans te brengen. “Als je de droogshampoo gebruikt voor je transpireert, dan werkt die als een barrière tegen het zweet. Bovendien krijg je meestal een mooie textuur wanneer de twee samengaan.”

Recept: je eigen homemade droogshampoo

Wil je vermijden dat je haar beschadigd raakt of vervuild met giftige stoffen? Probeer dan dit alternatief eens uit: homemade droogshampoo. Het oogt misschien minder sexy dan een fluoroze flesje, maar het is veel beter voor de planeet. Op haar blog Bioté Naturelle legt Aline uit hoe je je eigen droogshampoo maakt. En dat blijkt vrij eenvoudig te zijn. Het enige wat je nodig hebt, is maizena dat je mengt met andere poeders of kleisoorten (je vindt een volledige lijst op haar blog), aangepast aan de kleur en de behoeftes van je haar. Voeg één of twee druppels essentiële oliën toe voor hun bijzondere eigenschappen en voor de geur, en that’s it!

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par 🌸 Bioté Naturelle (@biotenaturelle)

LEES OOK

DIY: maak je eigen droogshampoo

Shampoo bars: dit moet je weten voor je ermee aan de slag gaat