Zin om iets heerlijk en fris te bereiden? Deze orzosalade met Emmentaler AOP brengt de lente zo in huis. De beroemdste aller kazen ontleent zijn naam aan de Emmevallei in het kanton Bern. Daar werd in de twaalfde eeuw voor het eerst Emmentaler AOP geproduceerd die dankzij sterk vakmanschap en tradities wereldfaam zou verwerven. Vandaag is elk wiel Emmentaler AOP nog steeds een ambachtelijk product. De kaas wordt volgens een eeuwenoude traditie in kleine dorpskaasmakerijen geproduceerd. Zijn zoete, uitgesproken smaak? Het resultaat van veel liefde, geduld en rauwe melk. Emmentaler AOP bevat uitsluitend rauwe melk uit de streek. Bovendien moet elk kaaswiel van 95 kg minstens vier maanden lang rijpen. Pas dan krijgt Emmentaler AOP zijn heerlijke ivoorkleur en ontstaan die beroemde typische gaten. Met zijn authenticiteit en originele smaak is Emmentaler AOP wereldwijd de onbetwiste koning der kazen.
Ingrediënten
- 200 g orzo
- 4 wortels
- 2 pastinaken
- 1/2 rode ui
- 50 g pecannoten
- 1 eetlepel ahornsiroop
- 100 g Emmentaler AOP
- 1 koffielepel mosterd
- 1 eetlepel azijn
- 2 eetlepels olijfolie
- Zout en peper
Bereiding
- Kook eerst de orzo in een grote kom gezouten water. Giet de orzo af en zet hem opzij.
- Schil de wortelen en pastinaken en snij ze in blokjes. Kook ze ongeveer 10 min in een grote kookpot met gezouten water. Giet de groenten af en zet ze opzij.
- Hak de pecannoten grof en rooster ze 2 min in een hete koekenpan zonder vetstof.
- Snij de Emmentaler AOP in blokjes.
- Maak vinaigrette met de olijfolie, azijn, mosterd, ahornsiroop, zout en peper.
- Meng ze daarna goed onder alle ingrediënten en serveer onmiddellijk.
Foto's en recepten door Marie Van Bleyenberghe.
Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Emmentaler AOP Switzerland.
www.emmentaler.ch
Lees ook:
Wafel Verde met Emmentaler AOP
Lasagnerolletjes met Emmentaler AOP
Quesadilla, humus, geroosterde bloemkool en Emmentaler AOP