Dat de huidige generatie veel te bieden heeft, wisten we al langer. Tijdens de lockdowns werden studenten uitgedaagd op verschillende manieren, zo ook studenten mode- of juweelontwerp. Dit is hoe de designers van morgen creatief blijven in tijden van crisis.

Afstudeercollecties werden online getoond en de toekomst van mode werd in vraag gesteld. Maar ook in een onzeker klimaat is er plaats voor jong talent. Hier vijf namen uit de richting mode- of juweelontwerp om te onthouden.

Julie Kegels

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Julie Kegels (@juliekegels)

Julie Kegels was van kleins af aan al enorm geïnteresseerd in kleren: “Als klein kindje wist ik niet wat ‘mode’ was. Ik was eerder aangetrokken tot mooie dingen waarmee je jezelf kon versieren.” Jaren later, bewijst ze met haar creaties dat ze nu dondersgoed weet wat mode is. Julie experimenteert graag met nieuwe interpretaties op klassiekers: “Mooie elementen samenbrengen met zogenaamde ‘foute’ stukken kan soms iets heel verfrissend geven.”

“Na mijn studies wil ik graag ervaring opdoen in een eerder klein modebedrijf om te voelen hoe dat werkt. Dit trekt me aan omdat je logischerwijze meer betrokken wordt. Maar mijn grootste droom is om uiteindelijk zelf een merk starten,” geeft de Antwerpse studente toe.

Friedl Janssens

Oorbel Friedl Janssens

Friedl Janssens

Friedl zit in haar tweede jaar juweelontwerp in Antwerpen. Tijdens haar zoektocht naar de juiste studierichting vond ze niets dat haar echt aansprak of waarvan ze dacht dat het echt bij haar paste.

“In de middelbare school volgde ik een grafische kunstrichting, dus ik wist wel dat ik in het kunstveld wilde blijven. Toch haalde ik niet de meeste voldoening uit mijn grafische werken en ging ik op zoek naar een richting waar ik meer met mijn handen kon doen. Toen kwam ik de richting Juweelontwerp tegen op een SID-in beurs (red. Studie -en Informatiedagen). Daar raakte ik aan de praat met een docente en ik wist onmiddellijk dat dit de richting voor mij was, het plaatje klopte. Ik kreeg de kans om mijn artistieke kwaliteiten te ontplooien.”

Voor haar studie, was de sieradenwereld haar nog niet heel bekend. Er ging een nieuwe wereld open voor Friedl, daardoor kon ze twee passies bundelen. Mode en kunst speelden altijd al een belangrijke rol en dat is te zien in haar werk. “Door mijn achtergrond in grafisch ontwerp ben ik geïnspireerd geraakt door organische vormen die door elkaar kunnen vloeien. Deze probeer ik nu op een experimentele manier in mijn sieraden te vertalen”, vertelt de studente uit Langdorp over haar stijl.

Haar juwelen zijn eenvoudig, maar uniek en verfijnd. Dit is zeker niet het laatste dat we horen van de studente, want momenteel is ze bezig met het opstarten van een eigen sieradenmerk. “Dit wil ik dan ook graag blijven uitvergroten. Ik ben altijd opzoek naar manieren waarop ik kunst kan blijven verwerken in mijn sieraden”, aldus Friedl.

Igor Dieryck

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door IGOR (@igordieryck)

Toen hij een jaar of negen was, maakte Igor Dieryck al modeschetsen. Hij keek op naar beroemde zangers en bewonderde hun fantastische outfits. Er is dus altijd al interesse geweest voor mode en Igor koos dan ook voor de Academie in Antwerpen om zijn vaardigheden naar een hoger niveau te tillen.

Zijn stijl omschrijft hij als een mix tussen sportswear, vaak oversized,  met chique elementen zoals kragen en plooien. “Meestal verwerk ik veel kleur in mijn werk, omdat ik dat enorm belangrijk vind. Mijn stijl is relatief mannelijk en stoer, maar toch heerst er een zekere vrouwelijkheid in de kleren zelf. Ik probeer ervoor te zorgen dat elk stuk elegant blijft.” De jonge designer zit in zijn derde jaar bachelor aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en droomt over een carrière in één van de grote modehuizen. “Maar een job vinden waar ik mezel goed bij voel, is uiteindelijk het belangrijkste. Een job  waar ik later mijn talent en creativiteit een beetje kan delen met andere mensen, zou al een droom zijn die uitkomt”, vertelt Igor.

Julia Garcia Rubio

Ringen Julia Garcia Rubio

Julia Garcia Rubio

Tijdens haar Erasmus-uitwisseling in Valencia, volgde Julia lessen juweelontwerp die daar een onderdeel waren van de opleiding Illustratie. Julia had nog nooit eerder juwelen ontworpen, maar had de microbe te pakken en sloeg zelfs andere vakken over om nog meer lessen te volgen. Haar docent in Valencia raadde Julia aan juweelontwerp te studeren aan de Academie in Antwerpen en zo geschiedde. Vorig jaar behhaalde ze haar masterdiploma, dat maakt van Julia een trotse alumna – en eentje met bakken talent.

Julia Garcia Rubio wil in haar ontwerpen steeds een frisse en minimalistische stijl leggen. Ze laat zich inspireren door zowel natuurlijke als architecturale elementen, elk detail heeft een eigen betekenis voor haar. De juweelontwerpster heeft al veelbelovende plannen: “Ik zou graag een eerste goudcollectie lanceren met minimalistische ontwerpen en edelstenen. Ik ben er eigenlijk al mee begonnen. Eens al mijn stukken klaar zijn, zou ik graag een professionele shoot doen met modellen en een video lanceren. Zo kan ik het artistieke aspect meer naar boven brengen in de luxueuze sector waar muziek en visual arts een belangrijke rol zullen spelen in combinatie met juwelen. Ik spreek nu over de nabije toekomst, ik ben heel benieuwd naar wat er later kan gebeuren. Maar voorlopig doe ik het stap voor stap, en dit is de eerste”, aldus Julia.

Izabo

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door IZABO (@izabo___)

Isabeau Olislagers is een Antwerpse studente die een paar zomers geleden toevallig besloot om samen met vriendinnen een zomercursus bij Central Saint Martin te volgen in Londen. Zonder enige creatieve achtergrond leerde ze in een week de basis van juweelontwerp.

Voor haar juwelen laat Isabeau zich inspireren door haar gevoelens en hormonen: “Ik wil dat mensen zich bevrijd voelen door organische, vloeiende, funky, gedurfde maar toch passionele en fascinerende juwelen te dragen. Vrijheid betekent voor mij dat je door de wereld kunt navigeren op je eigen zelfverzekerde manier. Soms heb ik het gevoel dat mijn stukken erg imperfect zijn. Een beetje als gebreken. En het wordt tijd dat we kracht geven aan onze gebreken en ons leven niet laten beïnvloeden door het onbekende.”

Normaal gezien zou Isabeau nog minstens twee jaar in Engeland blijven om haar diploma te halen. Maar daar stak corona helaas een stokje voor. “Gelukkig volg ik avondlessen om nieuwe technieken te blijven leren, al doende leer ik ongelofelijk veel bij. Voorlopig is mijn belangrijkste doel om géén vaste identiteit te vinden. Vaak hebben we de neiging een geconstrueerde identiteit te creëren als een soort verzet tegen snelle, zure kritiek. Ik probeer mijn eigen ding te doen. Het is oké om te leven zonder plan en gewoon in het diepe te durven springen”, vertelt Isabeau over haar huidige doelen.

(Stagiaire Melani Purnomo Widagdo)