Zeg maar adieu tegen aangebrand vlees en saaie aardappelen, met deze barbecue tools til je je grillgerechten naar een culinair niveau.

Waant je hubby zich in Grillmasters maar is de smaak er niet naar? Of ben je de standaard BBQ-gerechten inmiddels moe? Er schuilt weldegelijk heel wat kunst en kennis achter het bakken van dat perfecte stukje vlees of knapperige groentebrochette. Laat je inspireren door deze handige tools, ze zullen de hele zomerse grill leuker én lekkerder maken.

1. Tips voor de perfect Hasselbackaardappelen

Dit gerecht dankt z’n naam aan het achttiende-eeuwse restaurant Hasselbacken in Stockholm, en al circuleren er honderden varianten, het basisrecept is doorheen de tijd amper gewijzigd. De kunst bestaat erin om de aardappel van flinterdunne inkepingen te voorzien zodat de buitenkant knapperig wordt, bijna zoals chips, en de binnenkant zacht en sappig blijft dankzij een mengeling van kruiden en boter. Om dit proces makkelijker te maken (ook voor wie geen topchef is), bedankt Barbecook een set om gelijkmatige sneetjes te kunnen maken.

barbecook bbq accessoires

Hasselback Potato snijset, Barbecook, €14,95

Shop hier

Recept: klassieke hasselbackaarappelen met boter en lente-ui

Ingrediënten voor de lente-uiboter

  • 1/2 kop gezouten boter
  • 1/2 kopje gehakte bieslook
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1/2 theelepel grof zout
  • 1/2 theelepel gemalen zwarte peper

Ingrediënten voor de aardappelen

  • 4 middelgrote roodbruine aardappelen
  • Grof zout

Bereidingswijze

  1. Roer in een middelgrote kom alle ingrediënten voor de boter tot ze een homogene massa vormen. Proef en pas de kruiden aan indien nodig. Leg het mengsel op een vel plasticfolie en pak het in tot een blok. Zet minstens 1 uur in de koelkast.
  2. Gebruik een scherp mes om de aardappel in dunne plakjes te snijden, waarbij je aan de onderkant 1 cm ongesneden laat zodat de aardappel één geheel blijft.
  3. Snijd de gekoelde boter in dunne plakjes en verdeel ze in de sneetjes in de aardappel. Scheur vellen aluminiumfolie in vierkanten en leg de aardappelen in het midden van elk vierkant. Bestrooi de aardappelen royaal met grof zout en wikkel ze strak in de aluminiumfolie.
  4. Verwarm de grill voor op middelhoog vuur, zodat er gebieden van indirecte warmte en directe warmte zijn. Schuif bij een houtskoolgrill alle briketten naar één kant. Laat bij een gasgrill de helft van de branders uit. Plaats de aardappels op de indirecte warmte van de grill en bak ze ongeveer 45 minuten, af en toe roterend, tot ze helemaal gaar zijn. Serveer met extra bieslookboter.

Recept via Completely Delicous

2. Vis grillen op de barbecue

Gegrilde vis is een zwaar ondergewaardeerd gerecht dat niet mag ontbreken op jouw barbecue. Laat je niet afschrikken door de graten en gaartijd, met de nodige tools en een beetje geduld (ook tijdens het eten) kan er weinig verkeerd lopen. Die sappige stukjes geurige vis zijn het helemaal waard.

grill recept vis

Visgrill 41 cm, Dille & Kamille, €9,95

Shop hier

Recept: gegrilde roodbaars met citroendressing

Ingrediënten

  • 1 hele verse vis, volledig opgekuist (bijvoorbeeld roodbaars)
  • 1 citroen, in plakjes gesneden
  • 2 eetlepels citroensap
  • schil van 1 citroen
  • grof zeezout en gemalen peper
  • 2 eetlepels in plakjes gesneden augurken
  • 2 eetlepels gehakte verse oregano en enkele takjes extra
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, geplet

Bereidingswijze

  1. Meng de schil en het citroensap, augurken, knoflook, olijfolie en gehakte oregano in een kom en breng op smaak met zout en peper.
  2. Verwarm de barbecue voor op medium. Snijd ongeveer 5 sneetjes in elke kant van de vis. Kruid de binnenkant en vul met de citroenschijfjes en oregano. Wrijf de huid in met olijfolie en breng royaal op smaak. Leg de vis op de barbecue en bak hem ongeveer 10 minuten aan elke kant, tot het vlees wit is en gemakkelijk loskomt met een mes. De kooktijd is afhankelijk van de grootte van de vis.
  3. Dien op met de dressing.

Recept via Dish

Ontdek ook deze 10 originele recepten voor op de barbecue

3. Zo maak je een sappige (groente)burger op de barbecue

Voor perfecte burgers met en zonder vlees zijn niet alleen de ingrediënten van belang, ook de juiste vorm is cruciaal. Om gelijke, perfect ronde schijfjes te krijgen is een burgerpers geen overbodige luxe. Met de mini-variant van Barbecook grill je 3 à 4 burgers tegelijkertijd.

burgerpers barbecook barbecue tools

Burgerpers, Barbecook, €22,95

Shop hier

Recept: gegrilde kikkererwten-bloemkoolburger

Ingrediënten

  • 3 cups bloemkoolroosjes
  • 1 blik kikkererwten (uitgelekt)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1/2 eetlepel gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel gehakte knoflook
  • 3/4 cup pompoenpitten
  • 2 lente-uien
  • Een handvol verse peterselie
  • 1/2 theelepel komijn
  • 1/2 theelepel chilipoeder
  • 1/2 theelepel fijn zout
  • 1/4 theelepel zwarte peper
  • 1 eetlepel gemalen lijnzaad
  • 1/4 cup (glutenvrije) bloem naar keuze
  • 1 eetlepel suiker naar keuze

Bereidingswijze

  1. Snij de bloemkool in kleine stukjes. Doe in een grote koekenpan met olie, knoflook, kikkererwten en 1/4 theelepel gerookt paprikapoeder. Voeg een snufje zout en peper toe. Bak 4-5 minuten op middelhoog vuur, zodat de kikkererwten en bloemkool gemengd zijn met de kruiden en olie.
  2. Haal uit de pan en doe alles in de keukenmachine. Pulse 3 keer op een lage stand. Voeg gesnipperde ui en 1/2 van de pompoenpitten toe aan de keukenmachine. Mix tot alles gemengd is. Het beslag zal nog een beetje dik en klonterig zijn. Schraap de zijkanten en voeg de andere helft van de pompoenpitten, de peterselie, de kruiden en het lijnzaad toe. Mix tot een kneedbaar ‘burgerbeslag’. Doe in een mengkom, voeg suiker en meel toe en meng met je handen. Zet het beslag 10-20 minuten in de koelkast.
  3. Doe een beetje van het mengsel in een hamburgerpers en vorm er mooie burgertjes mee. Verhit de grill en bestrijk met olie, zodat de kikkererwtenburgers gelijkmatig gaar worden. Grill de burgers 6-8 minuten aan elke kant.

Recept via Cotter Crunch

LEES OOK: zo kan je milieuvriendelijker barbecueën