Transgender Day of Visibility is een dag waarop transgender personen in onze maatschappij erkend en gevierd worden. Op deze zichtbaarheidsdag schenken we ook aandacht aan transgender personen die niet de mogelijkheid of veiligheid hebben om openlijk zichzelf te zijn.

Non-binair trans persoon en woordvoerder van ‘Wel Jong Niet Hetero’ Uwi Van Hauwermeiren (29) deelt waarom deze dag zo belangrijk is.

“Zichtbaarheid is nodig. Deze dag geeft  ook moed aan trans personen die nog niet openlijk zichzelf kunnen zijn. Het is belangrijk dat hun mentale en fysieke gezondheid altijd op de eerste plaats staat. Wie kan spreken, zowel trans personen als allies, spreek positief over ons. We kennen al te veel negatieve verhalen. Deze dag staat in teken van positiviteit.”

Wanneer besefte je dat je zelf transgender was?

“Het is niet één moment. Je voelt dat er iets anders is en begint je vragen te stellen. Ik wist zelfs in het begin niet dat trans en non-binaire personen bestonden.  Toen ik ontdekte dat er meer voornaamwoorden zijn dan: hij/hem en zij/haar, kon ik de puzzelstukken bij elkaar leggen. Mijn voornaamwoorden zijn: die/hen.”

Hoe verliep jouw zoektocht dan verder?

“Er is niet één manier om non-binair te zijn. Mijn vriendengroep is heel queerminded. Ik leer nieuwe lgbtq+ woordenschat van hen op café. Zij staan ook echt achter mij. Ik ben dat niet van de ene op de andere dag overal gaan verkondigen, maar ik heb het ook niet onder stoelen en banken gestoken. Dat is ondertussen al drie jaar geleden. Toen ik er meer begon over te posten op sociale media is Lgbtq+ pagina ‘Wel Jong Niet Hetero’ op mijn pad gekomen. Nu representeer ik non-binaire mensen op hun account.”

Je deelt ook jouw trans ervaringen op je eigen Instagramaccount. Wat wil je hier mee bereiken?

“Zichtbaarheid. Toen ik op zoek was naar Vlaamse informatie was er bitter weinig te vinden. Je merkt dat anderen, die nog niet zo ver staan, iets aan jouw verhaal hebben. Al wat ik vroeger niet had, wil ik zijn voor anderen.”

Hoe is het om een non-binair trans persoon te zijn?

“Binair-trans zijn is de laatste vijf à tien jaar veel zichtbaarder geworden. Het is al meer geaccepteerd en er zijn ook goede zorgtrajecten. Voor de buitenwereld is het non-binaire iets nieuw. Er is geen specifiek zorgtraject voor non-binaire trans personen. Er is ook nog weinig onderzoek naar.”

Je hebt in januari je borsten laten wegnemen. Hoe voel je je sinds de operatie?

“Als kind droomde ik er af en toe van om geen borsten te hebben.  Ik was daar nooit enthousiast over, maar haatte ze ook niet. Ik wist dat je preventief voor borstkanker je borsten kon laten verwijderen en ik wou dat doen. In mijn herinnering was dat een belangrijk moment waar ik mijn genderidentiteit in vraag stelde. Door de non-binaire ontdekkingstocht kwam dat weer op mijn pad. Ik heb geëxperimenteerd met sport bh’s en binders. Toen besliste ik dat dat ik de operatie echt wou. Omdat de wachttijd heel lang was bij UZ-Gent ben ik via een alternatieve weg gegaan. Dat heeft mij meer geld gekost, maar het was sneller en het resultaat is ongeveer hetzelfde. Ik werd wakker uit die operatie en ik wist dat het goed was. Mijn borsten waren een foutje van de natuur.”

Heb je het gevoel dat er ook rond transgender personen een stereotype hangt van hoe ze er moeten uitzien?

“Ja zeker, zo zijn alle non-binaire personen zogezegd androgyn. Dat is niet waar. Je genderidentiteit en je expressie zijn twee compleet andere dingen. Je kan non-binair zijn, maar wel houden van kleedjes en hakken. You do you. Ikzelf beantwoord wel aan het stereotype, ik heb een tomboy kledingstijl, maar mijn expressie is niet perse mannelijk. Ik houd er van om het androgyne op te zoeken.”

Hoe is je relatie tegenover kleding?

“Die is veranderd doorheen het proces. Ik heb een mix van mannen- en vrouwenkleding. Ik blijf wel weg van rokken, kleedjes, hakken, juwelen en make-up. Ik draag nog wel highwaist jeans en sinds  mijn operatie durf ik strakke truien te dragen. Daarvoor verstopte ik me in lossere bovenstukken. Nu voel ik me vrijer om mezelf te zijn.”

Op welke manier moeten transgender personen nog meer erkend worden?

“Betrek ons als je over ons praat of schrijft. Betrek ons ook bij dingen die niet over Lgbtq+ gaan. Toon dat we meer zijn dan enkel onze genderidentiteit.”

(Stagiaire Amber Lacasse)

Hoofdafbeelding: © Carolle Servayge