Voedingssupplementen zitten tsjokvol plantaardige ingrediënten. Maar waar komen die vandaan? Wie kiest ze uit? Aan de hand van welke criteria? Fabrice Maurice, al 25 jaar de ‘Indiana Jones van de planten’ bij Arkopharma Laboratoires, vertelt: “In de natuur is niets zeker. Ik voorzie altijd een plan B en een plan C.” Arkopharma is een farmaceutisch laboratorium, gespecialiseerd in natuurlijke geneeskunde met hun welbekend Arkocapsules-gamma.
Je bent de verantwoordelijke voor de ‘Aankoop & Sourcing’ van planten bij Arkopharma. Wat houdt je job in?
Ik houd me bezig met het opsporen, identificeren en sourcen van geneeskrachtige planten wereldwijd. Ik organiseer de kweek en bevoorrading van de planten die we al gebruiken, maar speur ook naar nieuwe planten op vraag van onze R&D-afdeling.
Hoe word je plantenjager bij Arkopharma?
Er is geen school waar je het juiste diploma kunt halen. (lacht) Dit beroep is zeldzaam – we zijn met hooguit tien in heel Frankrijk. Het is een job waar je al doende in moet groeien, ik leer nog elke dag bij. Wij bestellen geen planten uit een gedrukte catalogus, hé.
Wat moet je zoal kunnen?
Een grondige kennis van planten en een ware passie voor de natuur zijn een must. Zo moet je weten welke planten wanneer groeien om het reservatie- en aankoopproces te kunnen plannen. Ook inschattingsvermogen is belangrijk: tussen de oogst en productie zit al snel een jaar tijd. Om de actieve bestanddelen in geneeskrachtige planten correct te kunnen beoordelen, moet je kunnen terugvallen op een gedegen wetenschappelijke basis. Toch is het ook best een sociaal beroep. De relaties met producenten en leveranciers zijn enorm belangrijk.Je moet het landbouwwereldje kennen en ervan houden. Ook talenkennis is een troef. Ik spreek vier talen, wat me helpt in internationale contacten. Ook het Latijn uit mijn schooltijd komt handig van pas met al die botanische namen.
Hoe kom je de juiste planten op het spoor?
Eerst bekijk ik in welke landen de planten die ik zoek in optimale conditie groeien. Daarna spreek ik mijn netwerk van producenten en leveranciers aan. Ik kijk niet alleen wie interesse heeft in de opdracht, ik check ook of de kandidaten voldoen aan onze sociale, ethische en milieunormen en kwaliteitseisen en -specificaties. Zo doen we audits ter plaatse bij onze producenten en laten we hen een charter ondertekenen. Ook de stipte opvolging van de import- en exportprocedures valt onder mijn verantwoordelijkheid.
“Van moerasspirea uit Frankrijk tot duivelsklauw uit Namibië: ik ken de planten in elke uithoek van de planeet”
Werk je altijd met dezelfde leveranciers?
Elke producent heeft een specialiteit – en mettertijd ken ik die wel. Het is fijn om een vertrouwensband op te bouwen en te weten bij wie je moet aankloppen voor topkwaliteit. Toch moet je ook kritisch blijven en is het super belangrijk om op diverse bronnen te steunen. Je mag niet vergeten dat onze sector afhankelijk is van Moeder Natuur en de weersomstandigheden. Ik reken nooit op een enkele leverancier, want wat doe je dan als de oogst mislukt? Ik voorzie altijd een plan B en een plan C.
Welke kwaliteitscriteria hanteert Arkopharma?
Zodra we beslissen om met een leverancier in zee te gaan, maak ik een eerste selectie die ik naar het labo stuur. De plantenstalen ondergaan meerdere analyses om te kijken of de kwaliteit voldoet aan onze specificaties. Zo ja, dan gaat de productie of bevoorrading van start. Er werken 80 mensen in ons kwaliteitsdepartement – dat controles uitvoert vanaf de eerste stalen tot het eindproduct – en 85 mensen in de R&D-afdeling, wat Arkopharma het belangrijkste laboratorium in Europa maakt.
Je doet deze job al 25 jaar. Heb je het werkveld zien veranderen?
Enerzijds is alles technologischer geworden. Sommige boeren werken vandaag met tractors die via satelliet worden bestuurd. Anderzijds is de regelgeving enorm uitgebreid – zeker wat betreft bio. Bij Arkopharma werken we al biologisch sinds 1993, hebben we het Ecocert-certificaat en steunen we ook landbouwers in die zin.
Hoeveel tijd kruipt er gemiddeld in de sourcing van de planten?
Net zoals fruit en groenten hebben geneeskrachtige planten één oogstperiode per jaar. Dat wil zeggen dat je maar een kans hebt om in te kopen. Als je die mist, ben je een jaar kwijt. Ik moet dus ver vooruit denken, plannen en aankopen. In die schattingen en contracten kruipt veel werk. Meestal koop ik een plant een of twee jaar voor die begint te groeien.
Heb je een voorkeur voor local sourcing?
De landbouwsector in Europa is goed ontwikkeld. Waar mogelijk werk ik met lokale producenten. Neem moerasspirea, een geneeskrachtige plant die we gebruiken in ons afslankgamma. Daarvoor doe ik beroep op twee Franse leveranciers, eentje uit de Morvan en een uit de regio Maine-et-Loire. Bijzondere planten die enkel buiten Europa gedijen, haal ik in de juiste uithoek van de planeet. (lacht) Denk aan ginseng uit Azië, duivelsklauw uit Namibië, guarana uit Zuid-Amerika of Javaanse nierthee …
Hoe lastig is het om afhankelijk te zijn van de natuur?
De natuur heeft de touwtjes in handen, daar kunnen we niet om heen. Allerlei omstandigheden beïnvloeden de groei en oogst van geneeskrachtige planten en de natuur bepaalt de agenda. Guarana bijvoorbeeld, een bewezen vetverbrander, groeit aan het begin van het jaar. Artisjokbladeren, die de spijsvertering verbeteren, pluk je dan weer best in de lente, terwijl rode wijnstok, die zware benen verlicht, z’n mooiste bladeren verliest als de herfst te guur is. Maar is dat lastig? Ik vind het deels ook de schoonheid van mijn vak, het feit dat ik werk met een kracht die zich niet laat beheersen. Het zorgt voor wat adrenaline in mijn werkdag. De natuur dwingt me om creatieve oplossingen te zoeken zodat de productie op peil kan blijven.
Arkopharma Laboratoires koopt gemiddeld 200 ton planten per jaar, wat neerkomt op 800 miljoen capsules. Dankzij de kwaliteit hiervan kon Arkopharma Laboratoires de ARKOCAPSULES® ontwikkelen. ARKOCAPS® is een emblematisch fytotherapie-gamma met bijna 80 beschikbare planten, en met een origineel concept: 1 plant/1 capsule.
Dankzij dit concept kan iedereen een oplossing vinden volgens de planten die het best bij hem passen om alledaagse kwaaltjes te verlichten, zoals stress, slaap, spijsvertering, articulatie, immuniteit, tonus, bloedsomloop, vermagering, urinecomfort… Om in overeenstemming te zijn met de waarden waar Arkopharma Laboratoires voor staan, bestaat hun roeping erin natuurlijkheid, doeltreffendheid, farmaceutische kwaliteit en technologische innovatie te combineren om haar missie te verwezenlijken: “Van natuurlijke geneeskunde de geneeskunde van morgen maken”.
Lees ook:
We love: de gefermenteerde huidverzorging van Florena
Interview: it-girl Lima Ché verklapt haar favoriete lenteparfum