Spirulina is populairder dan ooit. Omdat de kleine blauwalg zo eenvoudig te kweken is, denken wetenschappers zelfs dat spirulina kan worden ingezet om andere planten te koloniseren, en chef-kok Alain Ducasse gebruikte het superfood in zijn gnocchirecept voor de Europese Ruimtevaartorganisatie. Spirulina is daarnaast het favoriete voedingssupplement van sportende mannen en -vrouwen, Tony Parker op kop. De wonderlijke microalgen verbeteren de prestaties van hun lichaam en spieren, helpen sneller te recupereren en voorkomen blessures. Alles wat je altijd wilde weten over dit wel heel bijzondere blauwe voedingsmiddel.
Wat is spirulina?
Spirulina is een blauwgroene microalg die al meer dan 3 miljard jaar groeit in het zoete en alkalische water van bepaalde meren in warme gebieden (Peru, Afrika, Mexico ...). De naam verwijst naar de spiraalvormige structuur van de blauwalg. Het superfood wordt vooral gekweekt in Californië, Hawaii en Thailand. Er bestaan meer dan 30 eetbare soorten, maar momenteel vind je op de markt vooral Spirulina platensis. De karakteristieke kleur van de blauwalg is te danken aan de aanwezigheid van twee pigmenten: chlorofyl en fycocyanine.
Dat spirulina zo populair zijn, heeft te maken met het feit dat de alg uitzonderlijk rijk is aan eiwitten en voedingsstoffen. Volgens Dr. Jean-Louis Vidalo, een sportarts gespecialiseerd in spirulina en auteur van boeken als La santé cellulaire en Les secrets des micro-algues is de blauwalg ‘het meest complete superfood in de natuur’. De WHO heeft het over ‘het beste voedsel voor de mensheid in de 21e eeuw’ en de UNESCO over ‘het ideale en meest complete voedsel voor morgen’.
Magische krachten voor sporters
Dankzij zijn enorme voedingspotentieel is spirulina vandaag het favoriete voedingssupplement van sportbeoefenaars. De blauwalg bevat evenveel eiwitten en vitamine B12 als 500 g biefstuk, evenveel calcium als drie glazen melk, evenveel ijzer als drie kommen spinazie enzovoort. “Door de uitputting van de bodem levert onze hedendaagse voeding ons niet meer de noodzakelijke voedingsstoffen, en vooral niet de micronutriënten die ons lichaam nodig heeft”, legt Dr. Vidalo uit. “Zelfs als je kiest voor gezonde, biologische voeding is het belangrijk dat je voedingssupplementen inneemt. Dat geldt des te meer voor wie sport beoefent.”
Het goede nieuws is dat spirulina alles bevat wat je lichaam nodig heeft. Omdat de microalgen voor meer dan 60% uit eiwitten bestaan, zijn ze vooral in de sportwereld geliefd. Maar dat is niet hun enige troef, ze bevatten ook alle aminozuren, waaronder de beroemde vertakte aminozuren (BCAA's) waarvan bekend is dat ze de spierontwikkeling stimuleren. Dr. Vidalo: “Spirulina zit boordevol sporenelementen en mineralen die bijzonder belangrijk zijn in de sportfysiologie: calcium, magnesium, zink …”
De blauwalgen bevatten ook een recordgehalte aan ijzer met goede biologische beschikbaarheid, wat betekent dat ze gemakkelijk door het lichaam worden opgenomen en gebruikt. “Sporters hebben 4 tot 5 maal meer behoefte aan ijzer dan mensen met een zittend leven. Sportende vrouwen hebben nog meer ijzer nodig dan hun mannelijke evenknie door het bloedverlies tijdens hun menstruatie.”
Spirulina is ook rijk aan een hele reeks antioxidanten en vitamines, vooral die van de B-groep (B1, B2, B5, B6, B9, B12 ...). Die verbeteren de oxygenatie van de cellen, het samentrekken van de spieren en het recupereringsvermogen. Super Oxide Dismutase (SOD), een enzym dat in spirulina zit, heeft dan weer een krachtig helend effect en zorgt ervoor dat microtrauma's door lichamelijke inspanning sneller herstellen. Fycocyanine (het blauwe pigment in spirulina) werkt als een natuurlijke ontstekingsremmer en ‘recycleert’ melkzuur tot energie wanneer je sport. “Spirulina stimuleert het lichaam van atleten om hun lactaat te recycleren bij een inspanning, wat 3 tot 5% meer energie zou opleveren.” Tot slot helpt spirulina de spierkracht en vitaliteit te versterken. Op die manier gaan de blauwalgen vermoeidheid tegen en versterken ze het immuunsysteem.
Hoe neem je spirulina in?
Spirulina bestaat in veel uiteenlopende vormen: poeder, tabletten, capsules, sprinkles ... Hoe neem je de blauwalgen nu het best in om optimaal van de voordelen te genieten? Diëtist en voedingsdeskundige Nicolas Aubineau is gespecialiseerd in sportvoeding en schreef onder meer Running food. Hij adviseert maximaal 5 tot 10 g per dag te consumeren, aangepast aan je niveau van activiteit. Hij raadt ook aan een kuur te volgen van één tot maximaal twee maanden, die je verschillende keren per jaar kunt herhalen.
Start je dag goed door spirulina te eten bij het ontbijt en zo je vitaminen en mineralen aan te vullen. Als je het superfood ‘s avonds inneemt, zal het de processen van herstel, energieregeneratie en weefselreconstructie verbeteren. “Tijdens periodes van intense training, competitie en recuperatie is het een goed idee om het voedingssupplement in te nemen, een ook bij een afvaldieet kunnen de blauwalgen nuttig zijn omdat ze weinig calorieën bevatten”, voegt Nicolas Aubineau daar nog aan toe.
Waar kun je spirulina kopen?
Voor je het voedingssupplement gaat inslaan, controleer je het best de herkomst ervan, raadt Nicolas Aubineau aan. Geef de voorkeur aan spirulina van 100% natuurlijke, biologische zoetwateralgen geproduceerd aan de hand van een zachte en stabiele transformatie. “Er bestaan veel goede spirulinaculturen in België en Frankrijk. Ga voor die lokale varianten en vermijd de goedkopere uit China. De productie daar is intensief, wat de blauwalgen armer aan vitaminen en mineralen maakt.” Tot slot geeft Dr. Vidalo iedereen nog de raad mee spirulina in te nemen, wat het niveau of de intensiteit van je sportactiviteit ook is. “Probeer spirulina minstens één keer uit. Na gemiddeld 8 tot 10 zul je een positief effect merken op je spierkracht en vitaliteit, en zelfs je haar, nagels en huid zullen zichtbaar verbeteren.”
Lees ook:
BE-OO-KAY: een belgische webshop voor koreaanse schoonheid