De lente, en dus ook het pollenseizoen, is intussen goed ingezet. Helaas betekent dit dat meer dan 2,5 miljoen Belgen opnieuw last ondervinden van hun pollenallergie. Wat kan je doen aan die vervelende symptomen van hooikoorts? En kan je de allergie voorkomen?
Allergische rhinitis, wanneer speelt dat precies op?
Vroeger hoorden we alleen tijdens de maand juni over hooikoorts, maar vandaag lijkt er geen maat meer op te staan. Wetenschappers trekken dan ook aan de alarmbel...
Door de klimaatopwarming begint de bestuiving steeds vroeger. Van eind januari tot februari vindt de bestuiving van de hazelaars plaats. Daarna volgen de elzen, de bestuiving van de grasachtigen en van juni tot september is het de beurt aan schimmels en sporenvormende soorten.
Tabak versterkt die allergieën nog. Tabaksdampen verhogen de reactiviteit van de slijmvliezen, wat de loopneus, astma en allergische oogontstekingen nog verergert.
Pollenallergie: immuun worden door blootstelling
Het aantal allergieën blijft maar toenemen en het totale aantal mensen dat eraan lijdt, is de voorbije twintig jaar onafgebroken gestegen. Maar het einde lijkt nog niet in zicht.
Volgens dokter Philippe Gevaert van het UZ Gent kan het een oplossing zijn om zich vaker aan allergenen bloot te stellen om "het immuniteitssysteem vanaf de kinderjaren te activeren". "De omgeving waarin we leven, wordt steeds schoner. Naarmate de infecties dalen, zien we de allergieën toenemen", vertelt hij. "Kinderen die opgroeien in een groot gezin of op een boerderij, waar ze veel in contact komen met dieren en verse, niet-gepasteuriseerde melk drinken, genieten een zekere bescherming. Als je vaak aan allergenen wordt blootgesteld, geldt hetzelfde principe en loop je minder kans om allergieën te ontwikkelen", legt hij uit.
Kan je hooikoorts voorkomen?
"Om hinderlijke symptomen zoveel mogelijk te beperken", vertelt apothekeres Pascale Mathieu, "Raad ik mijn patiënten naast een behandeling met antihistaminica ook aan om tijdens de hele risicoperiode regelmatig hun neus te reinigen met fysiologisch water, elke sportinspanning buiten te mijden, rokerige omgevingen te ontvluchten, een zonnebril te dragen om contactreacties te beperken, elke dag voor het slapengaan te douchen en het haar te wassen, de was niet buiten te drogen, de ramen thuis en in de wagen gesloten te houden en liever naar de zee op vakantie te gaan dan in de bergen, want aan zee bevat de lucht meestal veel minder pollen. Ik raad ook aan om elke dag vitamine D te nemen. Dat activeert de immuuncellen en die voorkomen dat histamine wordt afgegeven. Die laatste is verantwoordelijk voor de symptomen van allergische ziektes. Voor sommigen is homeopathie, een onderdeel van de natuurgeneeskunde, een doeltreffende oplossing. Je neemt het middel een keer per week, vanaf een maand voor de verwachte datum van de allergie en blijft dit doen gedurende de volledige risicoperiode."
LEES OOK:
Corona: 5 dagelijkse gewoonten die je immuunsysteem boosten
Goede voornemens voor de lente
Is een luchtbevochtiger het ultieme geheim voor een mooie huid?