Alpro is de pionier als het aankomt op plantaardige alternatieven voor zuivelproducten. Hun Sustainability Manager Eva De Keyser geeft tips over hoe je duurzamer kan leven én eten.
Alpro ontving een vernieuwd B Corp-certificaat staat en staat momenteel op één in de Belgische voedingssector. Hoe hebben ze die voortrekkersrol bereikt? En hoe kunnen ook consumenten hun steentje bijdragen richting een betere planeet? We vragen het aan Eva De Keyser.
Maar wat houdt het B Corp-certificaat juist in?
Eva De Keyser: "B Corp is een wereldwijde beweging van organisaties die naar een inclusieve en duurzame economie streven. Bij het nemen van beslissingen willen B Corps een positieve impact creëren voor mens en planeet. Elke score hoger dan 0 punten is een goede score, aangezien een positieve score aangeeft dat de organisatie iets positiefs doet voor de maatschappij en het milieu. Alpro scoort momenteel 106.3."
Welke veranderingen hebben jullie gedaan om op nummer één te staan in België?
"Het B Corp certificaat is een erkenning van onze innovatiestrategie en inspanningen sinds de jaren tachtig. Van alle voedingsproducten zijn plantaardige alternatieven het meest milieuvriendelijke op vlak van CO2 uitstoot, water- en landgebruik. Alpro's sojabonen komen voor het grootste deel uit Europa en nooit uit ontboste gebieden. We werken aan duurzame verpakkingen, zo bespaarden we 4000 ton CO2 per jaar door de omschakeling naar plastic gemaakt van planten."
Waarop moet je letten tijdens het winkelen als je duurzamer wil leven?
"Maak een goede planning zodat je achteraf geen voeding hoeft te verspillen. Kies voor plantaardige producten. Zoek ook producten met kwalitatieve ingrediënten en check waar het product vandaan komt. Hoe lokaler, hoe beter. Ten slotte kan je ook op de verpakking letten: ga voor plantaardige of gerecycleerde verpakkingen. "
Plantaardige drinks in je koffie maken al een groot verschil, welke andere kleine aanpassingen zijn er zo nog?
"Door in je dagelijkse cappuccino bijvoorbeeld sojadrinks te gebruiken zal je op jaarbasis genoeg CO2 besparen om bijna 50 km te rijden met de wagen. Je individuele acties hebben dus wel degelijk een impact! Probeer iets uit, begin klein en zoek wat bij je past. Behalve je voeding aanpassen kan je ook overschakelen op een elektrische auto/openbaar vervoer, de fiets gebruiken voor korte afstanden, zonnepanelen installeren, de verwarming lager zetten, tweedehandskleding kopen en vliegtuigreizen vermijden."
Hoe ziet een voedzaam en duurzaam plantaardig ontbijt eruit?
"Gezond en duurzaam eten helpt zowel onszelf als onze planeet gezond te houden. Meer plantaardig eten is goed voor jou omdat het meestal minder suikers en verzadigde vetzuren bevat en veel voedingsvezels, vitamines en mineralen. Bovendien vind je in soja producten hoogwaardige plantaardige eiwitten.
Een voorbeeld van een voedzaam en duurzaam plantaardig ontbijt is havermout met appel.
Recept:
- Verwijder het klokhuis uit de appels en snijd ze in dunne plakjes.
- Leg de plakjes in een pot met Alpro Haverdrink Zonder Suikers en de havermout.
- Breng het geheel aan de kook en laat het daarna even sudderen. Blijf een drietal minuten roeren tot de havermoutpap dik en zacht is.
- Schep de pap in ontbijtkommen en werk af met braambessen, noten en een extra scheutje Alpro Haverdrink Zonder Suikers. Dit fruitige haverontbijt barstensvol smaak is klaar in een handomdraai!
Welke duurzame producten zijn een musthave in de keuken?
"Met lokale producten met kleine ecologische voetafdruk, ingrediënten die eigen zijn aan het seizoen en plantaardige bronnen vol proteïnen zit je zeker goed. Concrete voorbeelden zijn:
Voor de voorraadkamer: plantaardige olie (lijnzaadolie, raapzaadolie, olijfolie), linzen, volkorenbloem, bonen, kikkererwten, volkorenrijst, volkorenpasta, havervlokken, tomatenpuree, plantaardige drinks van Alpro.
In de vriezer: diepvriesgroente zoals spinazie en erwten, kruiden, bessen.
Verse producten: seizoensgroenten en -fruit, verse kruiden, aardappelen, plantaardige drinks, plantaardige alternatieven voor yoghurt, noten, pitten en zaden.
Op welke manier kan je je afvalberg thuis verminderen?
"Koop bewust, denk na of je iets echt nodig hebt. Voor voeding kan je dit doen door een menuplanning te maken voor je naar de winkel gaat. Koop precies wat je nodig hebt, zodat je achteraf geen voeding hoeft te verspillen. Heb je toch nog eten over? Zoek dan naar recepten om restjes te verwerken, neem restjes mee als lunch. Vries restjes of ingrediënten die je niet onmiddellijk gebruikt in."
Hoe kunnen we plantaardige drinks nog meer normaliseren?
"Meer en meer mensen zijn zich steeds meer bewust van de persoonlijke en ecologische voordelen van plantaardige voeding. Het is onze missie om meer flexitarische voedingspatronen te promoten. We willen steeds meer keuze, variatie en smaak brengen. Het is erg bemoedigend dat verschillende stakeholders beginnen inzien dat het voedselsysteem een duurzamere weg moet inslaan, door mét de natuur samen te werken in plaats van ertegen. De Green Deal Eiwitshift die de Vlaamse Overheid in april lanceerde, waarbij gestreefd wordt naar meer plantaardige eiwitten op je bord, is daar ook een mooi voorbeeld. Plantaardige voeding integreren in de (nationale) voedingsrichtlijnen is cruciaal."
Hoe kunnen mensen meer plantaardige alternatieven voor zuivel in hun dieet integreren?
"Probeer iets uit, begin klein en zoek wat bij je past. Voeding heeft een grote impact op onze planeet en door kleine aanpassingen in de voedingsgewoonten kan bijdragen aan een belangrijk deel van de oplossing voor de globale klimaatproblematiek."
(Stagiaire Amber Lacasse)