Wat schaft de pot dit seizoen? Onder andere heerlijke snijbiet! Verwerk deze gezonde plant tot romige ravioli
Ingrediënten
- 1 bosje gekleurde snijbiet
- 250 g ricotta
- 2 eetlepels geroosterde pijnboompitten
- 3 eetlepels olijfolie
- zout en peper
Bereiding
- Bereid de vulling door de ricotta te mengen met de olijfolie,
pijnboompitten, zout en peper. - Breng een grote pot met gezouten water aan de kook. Scheid de bladeren en stelen van de snijbiet, was ze en zet ze opzij.
- Voeg de stelen toe aan het kokende water en laat ze 5 minuten koken. Dompel ze in koud water wanneer ze gaar zijn en zet opzij. Laat vervolgens de bladeren 2 minuten koken, dompel ze ook in koud water na het koken en zet aan de kant.
- Schik de grootste bladeren mooi op een groot bord en leg er een deel van de vulling op. Sluit de bladeren voorzichtig en giet er een vleugje olijfolie en wat pijnboompitten over. Smakelijk!
Koken met snijbiet
De snijbiet behoort tot de Amaranthaceae-familie en is net als de rode biet een bron van ijzer, vitamine C en kalium. Deze moestuinplant is oorspronkelijk afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Hij wordt geteeld voor zijn bladeren boordevol antioxidanten, maar ook voor zijn ribben (of stelen), waarvan het vruchtvlees enkel gekookt en gestoofd gegeten wordt. In de Middeleeuwen werd er soep van gemaakt, die ‘porée’ werd genoemd en waaraan prei werd toegevoegd. Snijbiet is bovendien rijk aan bètacaroteen en zeer caloriearm. Je kunt hem verwerken in je salades, gratineren of gewoon bakken in een koekenpan.