Miso is een essentieel element uit de Japanse keuken dat wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Hier vind je vijf verrassende manieren om miso te bereiden.
Miso...wat?
Miso (spreek uit "misso") wordt traditioneel gegeten in China en Japan. Het ziet eruit als gefermenteerd deeg en heeft een uitgesproken zoute smaak. Miso wordt verkregen op basis van sojabonen, zeezout, rijst en gerst (hoewel dit afhangt van de productie) en zijn kleur kan variëren van wit tot rood of donkerbruin. Net zoals veel lacto-gefermenteerde voedingswaren, is miso rijk aan enzymen, vitamines en aminozuren, en dus heel gezond.
Wat smaak betreft, is miso een perfect voorbeeld van de vijfde smaak, umami. Naast zout, zoet, zuur en bitter is dit de smaak van mononatriumglutamaat. Die is van nature te vinden bij een aantal producten op basis van gefermenteerde soja. "Umami" betekent "heerlijk" of "lekker" in het Japans.
Hoe bereid je miso?
Om dit unieke condiment in je gerechten te helpen verwerken, hebben we een lijst opgesteld met verschillende manieren om miso klaar te maken.
1. Miso als soep
Als het woord miso valt, denken we automatisch aan misosoep! Misosoep is eigenlijk een lichte bouillon die traditioneel op smaak is gebracht met algen en enkele blokjes tofu. Maar miso komt ook heel goed tot zijn recht in ramen of meer klassieke soepen die typisch zijn voor onze eigen contreien, zoals tomatensoep, wortelsoep...
2. Misohummus
Wil je hummus een vollere smaak geven? Voeg er dan witte miso en tahin (pasta van sesamzaad) aan toe.
3. Miso in marinade of saus
Niets zo lekker als een marinade op basis van miso om vlees-, vis- of tofugerechten extra lekker te maken. Bijkomende troef: als je de miso bakt of grilt, bezorgt dit het rund- of wit vlees (kip of varken) een gelakt effect.
Je kunt miso ook verwerken in een warme, in de pan gemaakte saus. Dit oosterse ingrediënt schenkt zelfs de eenvoudigste gerechten meer smaak en panache.
4. Misoboter
Boter met misopasta, er bestaat niets makkelijkers! Over het algemeen plet je de boter, waarna je er misopasta en een scheutje limoensap aan toevoegt. Om het mengsel nog meer aan je smaak aan te passen, kun je er nog anderen ingrediënten aan bijdoen: schijfjes groene ui, koriander of fijngesnipperde bieslook of peterselie. Je kunt een blokje misoboter laten smelten op een plak vlees (zeker rundvlees), groenten of witte rijst. Of je kunt de boter verwerken in meer uitgebreide gerechten.
5. Misovinaigrette
Tot slot kun je miso toevoegen aan vinaigrette, om die een sterke en erg rijke smaak te geven. Dit type vinaigrette past perfect bij Aziatisch geïnspireerde sauzen, zeker als er tonijn bijzit. Je mengt dan versgeraspte gember, knoflook, rijstazijn, sojasaus, honing, gegrilde sesam en olie door de miso. Naast het traditionele gebruik vormt miso ook een uitstekende smaakmaker voor groene en gemengde salades.
LEES OOK
Hotspots: hier scoor je de beste poké bowls van Brussel
#Foodies: 4 Japanse recepten van chef-kok Tosao van Coevorden