In deze zonnige zomermaanden gaan de gesprekken op het terras allemaal over hetzelfde onderwerp: vakantie! We wisselen adressen uit van verlaten stranden, suggesties voor leuke badkleding, ideeën voor boeiende activiteiten met de kinderen … Het enige wat we nog moeten doen, is vertrekken! Touring geeft je enkele tips om de dag voor je vertrek rustig te blijven en je reis zo goed mogelijk te plannen, of je nu de auto of het vliegtuig neemt.
Bestemming gekozen? Check! Bagage klaar? Check! Goed humeur op zak? Dubble check! Dan heb je alleen nog een paar tips nodig om straks met een lach op je gezicht de snelweg op te rijden of in slaap te dommelen in het vliegtuig. We zetten alle essentiële zaken op een rij, zodat je zorgeloos kunt vertrekken en je van een welverdiende vakantie geniet zodra je de deur achter je dichtslaat.
Het juiste type vakantieverblijf kiezen
Hotels zijn nog altijd een veilige keuze, maar met een originele en atypische logeerplek ziet je vakantie er net even anders uit, en beleef je een onvergetelijke ervaring. Afhankelijk van je behoeften en wensen (en die van jouw reisgenoten) loont het de moeite om na te denken over alternatieve vakantieaccommodatie, zoals boomhutten, tiny houses, chalets, gîtes, bed & breakfasts, glampingtenten of zelfs verblijven op de boerderij. Mogelijkheden te over, of je nu 50 of 1300 kilometer ver trekt.
Elk vervoermiddel zijn eigen trucjes
Met de auto
Voor je de autosnelweg oprijdt om heel wat kilometers af te leggen, kan je het best je wagen goed laten controleren. Zo vermijd je onaangename verrassingen onderweg. Denk er dus aan om ruim voor je vertrek een controle te laten uitvoeren bij je garage. Vergeet niet om de dag voor D-day het olie- en waterpeil te controleren en de spanning van de banden te checken wanneer ze koud staan.
Je auto inladen is een kunst op zich. Stapel de koffers volgens afnemend gewicht: de zwaarste onderaan, dicht bij het zwaartepunt van de auto. Haal het maximum uit alle hoekjes en gaatjes door ze te vullen met flexibele voorwerpen. Gebruik je een dakkoffer, kies dan een model dat afgestemd is op je behoeften. Vergeet niet dat zo’n dakkoffer je auto verhoogt.
“Zijn we er bijna?” Voor kinderen kan de reis soms lang lijken. Denk dus aan eenvoudige spelletjes om de tijd te doden. Vergeet tablets, smartphones, consoles … voor de leukste en leerzaamste spelletjes heb je geen toestellen nodig. Denk maar aan Rode en groene auto; Land-stad; Geen ja, geen nee … Iets om de kinderen bezig te houden en de goede sfeer te bewaren in de auto.
Maar het belangrijkste dit jaar is dat je slimme keuzes maakt op het vlak van brandstof. De prijzen kunnen van land tot land enorm verschillen, en er lukraak een tankstation uitkiezen, kan een zware aanslag betekenen op je portemonnee. Frankrijk en Luxemburg zijn nog altijd de goedkoopste landen. Vergeet ook niet dat er in de buurt van grenzen vaak een kleine “prijzenoorlog” aan de gang is tussen twee landen. Vergelijken is key!
Met het vliegtuig
Check 48 uur voor je vertrek online in. Print je instapkaart of download die op je smartphone (zorg er dan wel voor dat je batterij volledig opgeladen is op de dag van vertrek!). Kom vroeg genoeg naar de luchthaven zodat je tijd hebt om je bagage in te checken en door de beveiliging te gaan. Reken ook extra tijd voor onvoorziene gebeurtenissen.
Check of je de belangrijkste documenten mee hebt
Voorkom stress op het laatste moment: controleer vooraf of iedereen de identiteitsdocumenten bij zich heeft die het land van je bestemming eist: identiteitskaart, paspoort, visum… Ga bij je bank na of je je bankkaart in het land van je bestemming kan gebruiken en informeer naar eventuele kosten in het buitenland. Reis je met kinderen onder de 12 jaar? Vergeet dan hun Kids-ID niet. En als je met de auto rijdt, zorg er dan voor dat je alle nodige papieren aan boord hebt, net als een fluohesje en een gevarendriehoek.
Ga voor je vertrekt na of je een wegenvignet of badge nodig hebt, zodat je ter plaatse geen tijd verliest. In Frankrijk is sinds 1 juli 2017 een ‘certificat qualité de l’air’ verplicht in verschillende steden. Bestel het tijdig online. In Duitsland heb je op sommige plaatsen een milieuvignet nodig. Je kan het rechtstreeks via Touring bestellen. En zelfs als je weer “normaal” kan reizen, raadpleeg steeds de website diplomatie.belgium.be
Ga verzekerd op weg
Je weet nooit wat er onderweg op vakantie kan gebeuren: pech, lekke band, enz. Voor een zorgeloze vakantie aan zee of in de bergen kies je voor de nieuwe formule Touring Go Europa, die pechverhelping biedt in Europa (behalve in België dan). Is er een probleem met je wagen? Dan krijg je een vervangwagen tot wel 15 dagen zodat je van je vakantie kan blijven genieten.
Je kan ook intekenen voor een reisverzekering voor jou en je gezin, die je medische bijstand, inclusief covidwaarborgen, verleent. De verzekering biedt onbeperkte vergoeding van repatriërings- en medische kosten, ook bij COVID 19. En dankzij de medische raadplegingsdienst Doctor Line kan je beroep doen op een online hulpdienst voor praktisch advies. Je krijgt dan via video of telefonisch uitleg bij een diagnose, of de contactgegevens van gespecialiseerde zorgcentra waar je op consultatie kunt gaan. Voorkomen is beter dan genezen!
Voor meer tips, surf naar touring.be/nl/artikels
LEES OOK:
AEG Masterclass: op culinaire trip met sterrenchef Filip Claeys
4 tentoonstellingen in Milaan die je dit voorjaar niet mag missen