Daarom is het drinken van matcha zo gezond

Gepubliceerd op 12 juli 2021 door Lore Ginneberge
Daarom is het drinken van matcha zo gezondUnsplash

In Japan is het al van oudsher een belangrijk ritueel, maar ook bij ons neemt matcha een steeds grotere plek in op het menu van koffiebars en in de keuken van foodies. Wat maakt dit kostbare groene poeder zo gezond? En hoe kies je de juiste matcha uit?

Wat is matcha?

Theedrinken is een gewoonte die al duizend jaar ingeburgerd zit in de Japanse cultuur. De eerste theeplanten werden er in de 12e eeuw overgebracht vanuit China, en sindsdien maakt thee, voornamelijk sencha, deel uit van de dagelijkse routine. Behalve de aangename smaak van een kopje groene thee in de ochtend of namiddag, wordt enorm belang gehecht aan de helende werking. Dat verklaart meteen ook de populariteit van matcha bij ons. Anders dan een reguliere infusie van groene theebladeren, is matcha immers een poeder van het volledige blad. Daardoor blijven nog meer nutriënten behouden, en gemengd met water krijg je dus een uiterst puur en gezond drankje.

matcha latte gezond
Shutterstock

Het zijn ook die gezondheidsvoordelen die Delphine Schou, oprichtster van The Green Gold, interesseerde. De Gentse onderneemster merkte namelijk dat niet alle matchapoeders gelijk zijn. "Heel wat groene theepoeders verkrijgbaar in ons land zijn van lage of onzuivere kwaliteit, en daar wilde ik verandering in brengen. Ik heb destijds honderden samples vergeleken van verschillende Japanse matchaplantages en de 'winnaar' van dit onderzoek bied ik nu zelf aan. Ik ben best trots op mijn product en de positieve feedback die ik erover krijg", aldus Delphine.

Hoe kies je de juiste matcha?

Volgens Delphine Schou moet je letten op drie essentiële punten:

  1. Smaak: een goede matcha mag niet bitter smaken, maar eerder zacht met een lichtzoete toets.
  2. Kleur: een kwaliteitsvolle matcha heeft een levendige, felgroene kleur en is niet bruin- of geelgroen.
  3. Textuur: een goede matcha heeft geen zanderige of korrelige textuur, maar is eerder zacht.

Daarnaast is het altijd mooi meegenomen als het bio-certificaat aanwezig is. Dan ben je zeker(der) van de puurheid.

Waarom is matcha zo gezond? En wat is het verschil met gewone groene thee?

Zowel een infusie van groene thee (Japanse sencha bijvoorbeeld) als matcha hebben een positief effect op je lichaam, maar het gezondheidseffect van een kopje matcha is een stuk groter (tot dertien keer!) aangezien je het volledige blad consumeert in poedervorm. Enkele gezondheidsvoordelen:

  • Matcha geeft energie en een gevoel van focus, waardoor dit het ideale drankje is bij het ontwaken.
  • Tegelijkertijd geeft matcha een gevoel van rust (veroorzaakt door de L-theanine) en is het dus goed bij veel stress.
  • Matcha zit boordevol antioxidanten. Deze maken ons immuunsysteem sterker waardoor we beter gewapend zijn tegen allerlei soorten ziektes.
  • Matcha brengt het metabolisme op gang en neemt het hongergevoel weg.
  • De catechines (polyfenolen die als antioxidant in planten voorkomen) in matcha werken beschermend voor huid, haar en nagels.

Zo bereid je het perfecte kopje matcha

  1. Neem 1 theelepel poeder en voeg warm water toe (geen kokend water, maar 70 tot 80 °C, anders verbrand je de matcha).
  2. Meng de matcha in een zigzagbeweging met een bamboeklopper totdat er zich een schuimlaagje vormt.
  3. Ready to serve! Geniet van elke slok bij het drinken.
the green gold matcha gezond thee
The Green Gold Box met matchapoeder, klopper en staander, zeef, mok en kommetje

Shop hier

ONTDEK OOK: frisse mocktails op basis van thee