Een bijgerecht met zoete aardappel dat er fantastisch uitziet, maar stiekem heel weinig werk vraagt. Maak de knoflookolie een dag vooraf.
Ingrediënten
- 2 eetlepels grof zeezout en peper
- Een handvol salieblaadjes
- 4 zoete aardappels (niet te groot)
- 3 eetlepels knoflookolie
- 1 dl groentebouillon
- 8 eetlepels zure room
- VOOR DE KNOFLOOKOLIE
- een half teentje knoflook, in de lengte doormidden gesneden
- 2 takjes tijm
- 0,5 l zonnebloemolie van goede kwaliteit
Bereiding
Bereiding van de zoete aardappel
- Verwarm de oven voor op 170°C.
- Maal het zout samen met de salie en een flinke snuif peper fijn in een vijzel.
- Was de zoete aardappelen en leg ze in een ovenschaal. Giet er de knoflookolie en de groentebouillon overheen. Gebruik een deksel of dek de schaal af met aluminiumfolie. Plaats de zoete aardappelen gedurende 30 minuten in de oven. Haal het deksel of de alumiumfolie eraf en laat de zoet aardappelen nog 15 min zitten. Tot slot gril je ze 3 minuutjes (nog steeds in de oven).
- Leg de pommes soufflées van zoete aardappel in een schaal en serveer met zure room en saliezout.
Bereiding van de knoflookolie
- Laat het middendoor gesneden knoflookteentje met de bolle kant naar boven karamelliseren in een antiaanbakpan. Leg het daarna in een bokaal of een kommetje en doe er eerst de tijm en daarna de olie bij.
- Laat minstens 24 uur intrekken. Je kunt de olie hierna zo'n drie weken bewaren.