Niets beter om de zomer te eindigen dan bij een gezellig etentje met familie of vrienden, met een lekkere fles Provence Wijn op tafel.
Het land van de cicaden, met zijn charmante dorpjes en mooie landschappen, telt heel wat gepassioneerde wijnboeren. Deze Franse regio heeft het wijntoerisme tot een ware levenskunst verheven. Van echte wijnkenners tot gezonde nieuwsgierigen: iedereen ontdekt er de heerlijke smaken en valt voor de Provençaalse charme. Het is ook de ideale gelegenheid om iets bij te leren over de drie appellations van de Provence Wijnen: Côtes de Provence, Coteaux d’Aix-en-Provence en Coteaux Varois en Provence.
Een stemmige tafel
Voor een mooie Provençaalse tafel begin je met een neutrale basis: een tafellaken uit een natuurlijk materiaal zoals linnen of katoen. Voor het servies kies je zelf welke stijl je het beste ligt. Strak en minimalistisch? Ga dan voor aardewerk met warme kleuren die je doen dromen van het zuiden: olijfgroen, turquoise, lavendel, bleek citroengeel, lichtgroen. Maar je kan ook de retrokaart trekken, met een tweedehands servies waarvan niet alle onderdelen bij elkaar horen, borden met een bloemenmotief… Zet er nog een glazen karaf bij, gebruik planken van onbewerkt hout als plateau en placemats uit rotan. Kleine details maken vaak een groot verschil. Plaats in het midden een ambachtelijke vaas uit zandsteen en schik er een mooi boeket wilde droogbloemen in. Vergeet je klassieke kandelaars en verras je gasten met homemade exemplaren. Neem bijvoorbeeld enkele lege flessen Vins de Provence, duw een kaars in de flessenhals en klaar is Kees. Wind een jute koordje rond de servetten van je genodigden en werk af met een takje lavendel.
Het zonnetje op je bord en in je glas
Voor je gasten aankomen, zet je de Provence Wijn rosé alvast koel. Begin de feestelijkheden met een ontspannen aperitiefje met toastjes en tapenade, auberginekaviaar, olijfbroodjes en andere Provençaalse specialiteiten. Lekker en gezellig. Als voorgerecht vergast je de genodigden op een kleurige en frisse hap, zoals gravlax zalm met anijs en een koel glas Provençaalse rosé. Ga verder met een gang waar iedereen weg van zal zijn: burrata op zijn Italiaans. Sluit deze maaltijd af met een onweerstaanbaar dessert: granny appel crumble. Serveer met een Provence Wijn Rosé om dit heerlijke hapje compleet te maken.
Recept: burrata op zijn Italiaans
Ingrediënten: voor 2 personen
1 burrata
1 tros kerstomaatjes
1 eetlepel pijnboompitten
10 olijven
Enkele schilfers Parmezaanse kaas
1 handvol rucola
Olijfolie
Velours de balsamique – balsamicoazijn
Bereiding:
Haal de burrata 20 minuten op voorhand uit de koelkast.
Rooster de pijnboompitten in een pan zonder vetstof.
Snij de kerstomaatjes in twee of vier stukken. Hak de olijven in grove stukken.
Leg een bedje van rucola op een serveerschaal. Voeg er de kerstomaatjes en olijven aan toe en plaats de burrata in het midden.
Snij de burrata aan zodat er wat room uitloopt.
Giet er een gulle scheut olijfolie overheen en werk af met een vleugje balsamicoazijn, pijnboompitten en parmezaanschilfers.
Wacht niet te lang maar neem er een lekkere focaccia bij en smullen maar.
Recept: aardappelrösti met gerookte forel en wasabicrème
Ingrediënten: voor 4 personen:
Voor de rösti:
1 ui
500 g vastkokende aardappelen
1 eetlepel maïzena
2 eieren
zout, versgemalen peper
4 grote sneetjes gerookte forel
Voor de wasabicrème:
4 eetlepels volle room
1/2 koffielepel wasabipasta
1/2 limoen
enkele takjes dille
Bereiding:
Bereid de rösti. Snipper de ui fijn en bak hem 3 minuten in een koekenpan met een beetje olijfolie.
Schil de aardappelen en rasp ze. Meng ze met de ui, zout, peper en losgeklopte eieren.
Verhit een koekenpan op een hoog vuur en doe er een grote lepel van je mengsel in. Bak de rösti 5 tot 10 minuten tot ze aan beide kanten gekleurd zijn.
Meng in een kom de wasabipasta met een koffielepel room om het te verdunnen. Voeg de resterende room, het limoensap en een snuifje zout en peper toe. Proef en kruid indien nodig bij. Zet opzij.
Serveer de rösti met een lepel wasabicrème, reepjes forel en een vleugje dille.
Recept: salade met warme geitenkaas en peperkoek
Ingrediënten:
Voor de salade:
150 g spinaziescheuten
100 g rucola
2 appels
2 eetlepels citroensap
2 fijngesneden stengels selderij
8 Rocamadour-kaasjes
40 g pijnboompitten
4 grote sneetjes gerookte forel
Voor de dressing:
5 eetlepels extra vierge olijfolie
2 koffielepels mosterd
1 snuifje Provençaalse kruiden
2 eetlepels ciderazijn
fleur de sel, peper
Bereiding:
Was de spinazieblaadjes en de rucola, meng ze en verdeel ze over 4 borden.
Snij de appels in reepjes en besprenkel ze met citroensap. Schik ze op de salade samen met de in blokjes gesneden selderij.
Rooster de pijnboompitten in een koekenpan zonder vetstof tot ze lichtbruin kleuren. Laat ze afkoelen en strooi ze over de salade.
Maak de dressing door de mosterd met de Provençaalse kruiden en de azijn te mengen. Emulgeer de mengeling met de olijfolie en voeg een snuifje fleur de sel en gemalen peper toe.
Verwarm de ovengrill voor.
Leg een Rocamadour-kaasje op elk plakje peperkoek en schuif ze onder de grill tot de kaas licht gesmolten is.
Leg de plakjes peperkoek op de salade en besprenkel royaal met de dressing.
Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Vins de Provence.
LEES OOK:
4 nieuwe Belgische ginmerken die je moet proeven