Belgische gin for the win! Elk excuus om te aperitieven is goed, zeker als je dringend deze vier Belgische merken moet uittesten.
Ocus Organic Gin: zonder toegevoegde suikers
Ocus Organic Gin is het werk van de Belgische DJ Lost Frequencies, uitgebracht eind 2020. Gemaakt en gebotteld in België, is Ocus Gin een van de eerste premium gins die biologisch is en zonder toegevoegde suikers wordt gemaakt. De drank bevat plantextracten, waardoor je zowel zoetheid en als bloemige frisheid proeft. In maart 2021 sleepte de creatie van Felix De Laet een internationale prijs in de wacht door voor ons land de bronzen medaille te winnen op de World Gin Awards.
Tree3 Gin: biologische cocktails
Racine Spirit, een nieuwe Belgische distilleerderij, stelt Tree3 London Dry Gin voor, een gecertificeerde biologische gin geproduceerd volgens de zuiverste tradities van distillatie. De drank is niet alleen een traditionele, evenwichtige en ambachtelijke gin van hoge kwaliteit, maar is ook ecologisch verantwoord: de fles is gemaakt van 100% gerecycleerd glas. Tree3 wordt gedistilleerd uit gecertificeerd biologische wortels zoals zoethout, heemst, engelwortel, cichorei en gember, maar ook uit een basis van meer klassieke botanicals zoals kardemom, koriander, citroenverbena, citroen- en sinaasappelschil. Om puur te drinken, als gin tonic of in een cocktail.
Copperhead Non-Alcoholic: katervrije gin
Het Kortrijkse Copperhead pronkt al langer in de drankenkast van menig ginliefhebber. In 2021 komt het Belgische merk met een alcoholvrije variant waar maar liefst twee jaar aan gewerkt is. Oprichter Yvan Vindevogel drinkt namelijk zelf weinig alcohol, en zocht naar het perfecte alternatief voor een gin en tonic - minus de kater. Hiervoor deed hij beroep op het vakmanschap van Filliers, één van de oudste Craft distillerijen van Europa. Het resultaat is een kruidig drankje verkregen dankzij een uniek fermentatieproces, minstens even lekker als the real deal.
Gin D’Mons: het 100% lokale drankje
Gin d'Mons werd bedacht door drie jeugdvrienden om hulde te brengen aan de stad Mons, haar folklore en traditie. Verwijzend naar de 'gens de Mons' (lokaal dialect voor 'mensen van Mons'), wordt deze gin bereid met kruisbessen. Deze vrucht is het ingrediënt van de beroemde taart die de Montois delen tijdens de Doudou, hun jaarlijkse volksfeest. Gemaakt in Mons en gedistilleerd in Biercée, in Henegouwen, is deze gin 100% lokaal. Het logo, de fles en zelfs het etiket zijn ontworpen door mensen uit de regio. Op de markt sinds begin 2021, is deze lokale creatie nu al een groot succes bij de ginliefhebbers ver buiten de streek.