Sinds het einde van de jaren 80 is de mode made in Belgium een waar fenomeen geworden. Er wordt steeds meer gesproken over de Belgische talenten, creativiteit en authenticiteit. Maar welke rol speelt Brussel in dit duizelingwekkende modesucces? Rond deze vraag draait de tentoonstelling Brussels Touch, georganiseerd door het Mode & Kant Museum en Lydia Kamitsis, kunsthistorica, schrijfster en onafhankelijk curatrice gespecialiseerd in Mode met een hoofdletter M.

Made in Bel… Brussels!

Vandaag is de hele wereld op de hoogte van de inventiviteit, het lef en de eigenzinnige wereld van de Belgische mode. Dit fenomeen wordt heel vaak geassocieerd met de Vlaamse kant van het land, met de vele artiesten en ontwerpers van de Antwerpse leerschool en zijn Modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Hoewel de Belgische mode inderdaad een zekere “Antwerpse” identiteit heeft, is de bezieling van het Belgische design niet beperkt tot deze geografische begrenzing. Ook Brussel heeft zijn waarde al bewezen en La Cambre kan bogen op een schat aan internationaal erkend talent. Een unieke toets die eigen is aan onze hoofdstad? De tentoonstelling Brussels Touch, uitgedacht en georganiseerd door het Mode & Kant Museum, die het Brusselse grondgebied onder de aandacht wil brengen als een ware open en inclusieve ontmoetingsplaats waar totaal unieke creaties ontstaan.

Verleden, heden en toekomst van de Brusselse mode

De ontwerpers die op dit evenement vertegenwoordigd zijn, zijn niet noodzakelijk in Brussel geboren of van Brusselse origine. Er zitten ook buitenlandse talenten tussen die besloten om een opleiding te volgen aan La Cambre of een andere modeschool in onze hoofdstad, of gewoon om hun activiteit hier te ontwikkelen. Hoe dan ook, ze hebben een onafscheidelijke band met Brussel. Sommige zijn nog steeds actief, andere zijn sinds kort of al langer niet meer actief. Brussels Touch is ook een samenkomst van al deze genereuze en creatieve zielen, hun getuigenissen en hun ervaringen. Onder de 33 ontwerpers die aan bod komen, vinden we Olivier Theyskens (artistiek directeur van Azzaro), Elvis Pompilio en zijn majestueuze hoeden, de getalenteerde Marine Serre, Anthony Vaccarello (artistiek directeur van Saint Laurent), Jean Paul Knott, Ester Manas, Mosaert, Xavier Delcour en het Huis van Delvaux, die we je niet moeten voorstellen, en vele anderen. 

De tentoonstelling loopt tot 15 mei 2022 en neemt de vorm aan van een vrij parcours langs de indrukwekkende werken van deze talenten die ons eraan herinneren dat Brussel een belangrijke rol speelt in het “Belgische fenomeen”.

Praktische informatie

Waar? Mode & Kant Museum, Violetstraat 12, 1000 Brussel

Wanneer? Tot 15/05/22, van dinsdag tot zondag van 10.00 tot 17.00 uur.

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met het Mode & Kant Museum.
fashionandlacemuseum.brussels/nl

 

Lees ook:

IKEA: design voor het leven

3 NAJAARLOOKS MET MAISON DE GREEF

Stressmomenten, prikkelbaar, moe? Test MetaRelax® uit en bruis weer van de energie