Comté AOP, de beroemde kaas uit het Juragebergte, heeft een enquête gehouden bij 1000 Belgen om meer te weten te komen over gezelligheid.

Er zijn vier profielen naar voren gekomen, radiomaker en gepassioneerde foodie Sven Ornelis vertegenwoordigt er een van. Net zoals wij, denkt hij bij het woord ‘gezelligheid’ aan verbondenheid en lekker eten.

Wat betekent gezelligheid voor de Belgen?

Gezelligheid is in ons land meer dan een kwestie van menselijk contact. Het is een echte basisbehoefte. Dat bewijst het feit dat amper 2%  van de Belgen er maar weinig belang aan hecht. Met de beperkingen rond de gezondheidscrisis hebben we de voorbije maanden heel gewiekste manieren gevonden om elkaar toch te kunnen ontmoeten.

Maar ondanks die e-peritiefjes en andere virtuele meetings heeft 60% van ons de schermloze bijeenkomsten met familie of vrienden toch erg gemist. Want zoals de studie uitwijst, zoeken acht op tien Belgen die gezelligheid meestal aan tafel of in alle intimiteit bij een aperitiefje thuis. Ideaal dus om samen van wat lekkere kaas te genieten. Voor ruim de helft van de Belgen staat kaas eten immers gelijk aan gezelligheid en bij zij die Comté eten, stijgt dat aantal zelfs tot 75%.

Comté

© Comté – De levensgenieter

Comté, koning van de gezelligheid

Comté is een product van het Juragebergte, een kaas van gekookt en geperst zuivel, met tal van aroma’s die de eetlust opwekken, puur natuur. Zijn minimale rijpingsduur is vier maanden. Hij heeft geen maximale rijpingstijd en kan tot achttien of vierentwintig maanden en zelfs langer blijven rijpen… Het is gewoon een kwestie van smaak.

De Gezelligheidsprofielen

De studie toont ook aan dat we gezelligheid niet allemaal op dezelfde manier invullen. Voor sommigen heeft gezelligheid te maken met verbondenheid, voor anderen is dat avontuur, plezier of herbronnen. Comté is erin geslaagd om vier Gezelligheidsprofielen uit te werken (de bondgenoot, levensgenieter, spiritueel of avonturier) waarvoor vier Belgische Comtéliefhebbers model staan.

Comté

© Comté – De avonturier

Kun je ook niet wachten om te weten welk profiel jij hebt en wat jouw Comtécombinatie is? Doe de onlinequiz op www.comte.be.

Het spirituele Comtéprofiel

Sven Ornelis is de verpersoonlijking van het ‘spirituele’ profiel. Zijn Comtémoment betekent bovenal tot rust komen en met elkaar delen. “Een avondje in onze bibliotheek tussen de kunstboeken, romans en veel poëzie, met het haardvuur zachtjes smeulend en de kat aan onze voeten, dat is puur geluk voor mij. En daar hoort dan vaak Comté bij. Maar pas op, ik ben echt al jaren een grote liefhebber, dus ik ‘eet’ niet zomaar Comté! Neen, ik degusteer graag deze wonderlijk lekkere kaas.”

Zijn Comtécombinatie is een gevarieerde en pretentieloze degustatie van drie Comtékazen van verschillende leeftijden (jong, fruitig, oud) in combinatie met heerlijke wijnen en een eenvoudig stuk zuurdesembrood.

“Ik vind ze allemaal heerlijk: van fris en jong tot ouder en rijker. Maar het liefst combineer ik dit smakenfestijn met een degustatie van verschillende lekkere glazen wijn. Ik zou voor een Rully of een Meursault gaan bij de iets jongere Comté en vervolgens een oudere maar degelijke grand cru champagne kiezen voor de echt oude Comté. En de wijnen uit de Jura waar Comté vandaan komt mogen natuurlijk ook niet ontbreken.”

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Comté.
www.comte.be

Studie uitgevoerd door Luister bij een representatieve steekproef van België, 18-65 jaar oud, N=1000, foutenmarge 3,1%.

Veldwerk van 5 tot 14 mei 2021

Lees ook :

Comté steelt de show!

4 recepten met Comté: het perfecte aperitief-idee

5 heerlijke antigrieprecepten om de herfst door te komen