Waar we maar geen genoeg van kunnen krijgen? Halloumi! Een heerlijke kaas met een soepele textuur en unieke, licht pikante smaak. Past perfect bij een fris slaatje of in een veggie burger, op een brochette of als gebakken staafjes, zoet of hartig, in de pan, in de oven of op de barbecue. Pinterest komt met zoveel mogelijkheden op de proppen dat het water ons al in de mond loopt!
1. Halloumi & sweet potato burger
Ingrediënten (voor 4 porties)
- 250 g halloumi kaas
- 1 grote of 2 kleine zoete aardappelen, in fijne schijfjes (ongeschild)
- 1 rode peper, ontpit en fijngehakt
- 1 handvol versnipperde verse muntblaadjes
- De geraspte zeste van een citroen, het sap van 1/2 citroen
- Olijfolie
- 1 fijngesneden grote rijpe avocado
- 2 eetlepels mayonaise
- 1 handvol verse koriander
- Het sap van een limoen
- 4 hamburgerbroodjes, middendoor gesneden en gegrild.
- 2 rode paprika’s uit een bokaal, uitgelekt en in schijfjes gesneden
- 1 handvol rucola of basilicum
Bereiding
- Roer de halloumi en de zoete aardappel samen met de rode peper, de munt, de citroenzeste, het citroensap en een scheutje olie in een slakom. Laat 30 minuten marineren.
- Plet de avocado en meng er de mayonaise, de koriander, het limoensap, zwarte peper en zout door.
- Laat de barbecue of een grillpan opwarmen, bak dan de zoete aardappel langs beide zijden 5 minuten of tot hij verkoold en zacht is. Gril ook de halloumi 1 minuut langs beide zijden of tot hij verkoold is.
- Verdeel de avocadopuree over de onderste helft van de gegrilde broodjes en beleg die daarna met halloumi, zoete aardappel en rode paprika’s. Strooi er rucola of basilicum over, sluit af met de bovenste broodhelften en serveer.
2. Brochettes van watermeloen en halloumi op de barbecue
Ingrediënten (voor 10 porties)
- 20 blokjes watermeloen
- 20 blokjes halloumi kaas om te grillen
- 10 brochettestokjes
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 snuifje komijn
- Zeezout
- Peper
- Verse basilicumblaadjes
Bereiding
- Meng de olijfolie, de kruiden en de verse basilicum.
- Snij de pastinaak en de halloumi kaas in stukjes van gelijke grootte.
- Spies de stukjes pastinaak en halloumi afwisselend op de brochettes.
- Olie de barbecuegril zodat de kaas er niet aan blijft kleven en verwarm hem op hoge temperatuur.
- Leg de brochettes op het barbecuerooster en gril ze 3-4 minuten langs beide zijden tot de kaas zacht wordt en de afdruk van het rooster te zien is.
- Serveer met een scheutje olijfolie met kruiden.
3. Gegrilde halloumi met honing en rozemarijn
Ingrediënten (voor 2 personen):
- 150 g halloumi kaas
- Verse rozemarijn
- Honing
- Extra vierge olijfolie
Bereiding
- Leg de plakjes halloumi in een grote gietijzeren pan of in eenpersoonspannetjes. Als je geen pan hebt, kun je ook een ovenschaal of een ondiepe bakplaat gebruiken.
- Plaats de pan enkele minuten onder een gematigd verwarmde gril. Zo kan de halloumi indien nodig al zijn vocht afstoten.
- Haal de pan van de gril en giet het vocht af. Zet de pan op een warmtebestendig oppervlak.
- Strooi rozemarijn over de halloumi en bedek hem met een flinke dosis honing en een scheutje olijfolie.
- Plaats de pan opnieuw onder de gril tot de halloumi begint te verkolen.
- Haal de pan van de gril en serveer met een fris en knapperig groen slaatje.
4. Halloumi frietjes
Ingrediënten
- 150 g halloumi kaas
- 1 koffielepel gerookt paprikapoeder
- 1/2 koffielepel gemalen komijn
- 1/2 koffielepel gedroogde oregano
- 1/2 koffielepel gedroogde tijm
- 1 koffielepel witte bloem
- Granaatappelpitten
- Natuuryoghurt
- Chilivlokken
- Verse muntblaadjes
- Frituurolie
Bereiding
- Snij de halloumi in reepjes en zorg dat ze niet te dun zijn.
- Meng het gerookte paprikapoeder, de oregano, de komijn en de tijm en strooi het mengsel over de frietjes. Rol die daarna in de bloem. Indien je dit wenst, kun je de rest van de kruiden door de yoghurt mengen. Schud het bloemoverschot eraf.
- Bak de halloumi tot hij knapperig en goudgeel is. Doe de frietjes op een serveerschaal.
- Garneer de frietjes met yoghurt en granaatappelpitten, muntblaadjes en chilivlokken.
5. Rolletjes van prosciutto, halloumi en ananas
Ingrediënten (voor 4 tot 6 personen)
- 24 stukken ananas
- 180 g halloumi kaas
- 12 plakjes prosciutto, doormidden gesneden
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180°C en dek een grote bakplaat af met bakpapier.
- Snij de halloumi kaas in 24 stukken.
- Combineer elk stuk ananas met een stuk halloumi kaas en rol de duo’s in een half plakjes prosciutto. Leg ze met de gesneden kant naar boven.
- Plaats 30 minuten in de oven of tot de prosciutto donkerbruin en knapperig is.
6. Halloumi carbonara
Ingrediënten (voor 3 personen)
- 1 eetlepel extra vierge olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 150 g halloumi
- 200 g spaghetti
- 1 ei
- 35 g Parmezaanse kaas om te raspen
- Peper en zout
Bereiding
- Zet de waterkoker aan en kook de pasta. Vergeet niet om het kookwater te zouten voor je de pasta erbij doet.
- Terwijl de pasta kookt (tot ze al dente is), meng je de Parmezaanse kaas en het ei in een kom. Klop goed en zet even opzij.
- Wanneer de pasta nog 5 minuten moet koken, begin je met de volgende stap.
- Verwarm de olijfolie in een antiaanbakpan en voeg er de halloumi en een geplet teentje knoflook (met de schil) aan toe. Bak de halloumi op een gematigd vuur.
- Roer de halloumi niet en draai hem niet om. Laat een kant goudbruin kleuren voor je de kaas met een spatel omdraait en de andere kant laat kleuren. Dat duurt zo’n 3 tot 4 minuten.
- Haal de knoflook (en de schil) met een tang uit de bereiding.
- Doe de pasta en 125 ml van het kookwater van de pasta in de pan. Kruid overvloedig met zwarte peper. Meng de pasta met een pastatang. Zet het vuur uit.
- De pan mag niet meer sissen. Giet de geklopte eieren en de Parmezaanse kaas voorzichtig en met een cirkelvormige beweging in de pan.
- Roer de pasta opnieuw heel snel. Zorg dat alles goed dooreen gemengd is en dat de pasta mooi smeuïg wordt.
- Serveer onmiddellijk, met extra Parmezaanse kaas en zwarte peper.
LEES OOK:
9 vegetarische recepten om je date mee te imponeren
Gezonde groenten: 5 alternatieven voor klassieke frietjes van Seppe Nobels