De winter komt eraan, dat is zeker en dus is het nu zeer belangrijk om je immuunsysteem daarop voor te bereiden. Maar hoe? Je kan je weerstand ‘boosten’ en je beter verdedigen tegen de vele aanvallen van buitenaf met deze tips.
1. Bewegen, dat moet je doen.
Een matige lichaamsbeweging, zoals bv. een halfuur tot een uur wandelen per dag, is prima en het stimuleert het immuunsysteem. Het vermindert bv. het risico op luchtweginfecties met ongeveer 40%.
Overdrijven is dan weer geen goed idee, want intens en langdurig sporten kan het immuunsysteem verzwakken, waardoor de virussen het makkelijker krijgen om het lichaam binnen te dringen en zich te vermenigvuldigen.
Om te voorkomen dat je depressief wordt door een gebrek aan daglicht, moet je elke kans om even buiten te zijn, dan ook grijpen.
2. Wees kieskeuriger voor wat op je bord komt
Het immuunsysteem verdedigt je tegen alle agressies van buitenaf. Maar vergeet niet dat de efficiëntie ervan nauw verbonden is met wat je eet en met je leeftijd. Verban dus (zoveel mogelijk) bewerkte producten en kant-en-klaarmaaltijden, omdat die haast alle nodige voedingsstoffen kwijt zijn. Ga daarom voor verse en natuurlijke producten en maak er frisse, kleurrijke en seizoensgebonden gerechten mee.
3. Zet de verwarming lager en lucht de kamers.
Zet de radiatoren, zelfs wanneer het echt koud wordt, niet te hoog. Warme en droge lucht veranderen de kwaliteit van de afscheiding van de luchtwegen, en die vormt de primaire barrière tegen infecties. De temperatuur in huis komt daarom beter niet hoger dan 18-20 °C. Lucht de kamers minstens 10 minuten per dag als je de vermenigvuldiging van ziektekiemen wil voorkomen.
4. Blijf rustig
Wetenschappelijke studies bevestigden dat chronische stress de goede werking van het immuunsysteem kan bedreigen. De overmatige en aanhoudende afscheiding van het stresshormoon cortisol kan immers het immuunsysteem verzwakken. En ontspanning door middel van regelmatige lichaamsbeweging of yoga bijvoorbeeld kan dan weer de stresshormonen verminderen en het immuunsysteem versterken. Het resultaat: je hebt minder kans om een virus op te lopen, maar je zal ook minder ernstige symptomen vertonen en je zal sneller herstellen bij een infectie.
5. Vitamine C zet ziektekiemen een hak
De inname van supplementen met vitaminen en mineralen kan ons immuunsysteem alleen maar ten goede komen. Zolang je maar niet overdrijft en gaat voor gerichte stoffen die hun effectiviteit bewezen hebben.
Vitamine C is zonder meer de bekendste vitamine, ook al om zijn medische reputatie, en is en blijft een must als het gaat om de versterking van onze weerstand.
Vitamine C bouwt een verdedigingsmuur tegen virussen en ziekteverwekkende bacteriën en is dus van onschatbare waarde in tijden van deze epidemie omdat hij het lichaam een boost geeft. Hij vermijdt bv. terugkerende verkoudheden. In een ideale wereld haal je voldoende vitamine C uit je voeding. Eén citroen per dag dekt 1/3 van de dagelijkse vitamine C-behoefte. Een citroen bevat ongeveer 45 mg en een limoen 20 mg.
Vitamine C vind je uiteraard ook in sinaasappels, mandarijntjes en kiwi's. Wat de groenten betreft, ga je best voor paprika, bloemkool, peterselie en groene kool. Samen met je voeding kunnen voedingssupplementen je vitamine C-status helpen verbeteren.
"Ik raad vitamine C voornamelijk aan bij vermoeidheid en om de afweer van het lichaam te bevorderen. Studies tonen aan dat bij mensen die weinig groenten en fruit eten, een bijkomende inname (= suppletie) van vitamine C in doses tot 1 gram per dag, het risico op een verkoudheid lijkt te verminderen of de symptomen helpt verminderen,” verduidelijkt apotheker Pascale Denis.
Wie moet vitamine C nemen?
Nogal wat mensen hebben een vitamine C-tekort! Een onderzoek bij de Belgische bevolking wees uit dat 73% van de mannen en 78% van de vrouwen risico lopen op een vitamine C-tekort. Tabaks- en alcoholgebruik, intense lichamelijke activiteit, maar ook botbreuken, herhaalde infecties, een te hoog cholesterolgehalte in het bloed zijn allemaal toestanden die de behoefte aan vitamine C verhogen. Ook en hogere inname van vitamine C in sterk vervuilde (industrie)gebieden zou het gemakkelijker maken om zware metalen uit het lichaam te verwijderen. Vraag je apotheker dus zeker om advies bij de keuze van het voedingssupplement.
Dit artikel werd opgesteld in nauwe samenwerking met Will pharma.
www.willpharma.com
Lees ook:
Gespot: met deze vitaminesupplementen haal je meer uit je dag
De redactie testte voedingssupplementen om onze energie terug te vinden
Getest: een innerlijke beauty boost dankzij supplementen op basis van je DNA