De 70s are back! Ongetwijfeld hangt er na jaren opnieuw een flared jeans in je kast of heis je jezelf geregeld in een high-waisted denim. Bloemenjurkjes zijn niet meer weg te denken uit de jaarlijkse zomertrends en ook de rolschaatsrage is helemaal terug. Maar ook voorbij de mode en trends blikken we met veel plezier terug op het flower power decennium. Heel wat iconische zangeressen claimden toen hun plek op in de muzikale geschiedenis. Spring mee in onze minibus voor een nostalgische trip door muzikale genres en pik de prestaties mee van de stoerste vrouwen uit de jaren 70.

Vergeet Pinterest, Instagram of Tik Tok. In de jaren 70 haalde je (mode) inspiratie uit films, muziekprogramma’s en magazines. Gelukkig waren er heel wat vrouwelijke ‘influencers’ die destijds de toon zetten, en die tegelijkertijd schaamteloos het glazen plafond doorbraken. Laat je inspireren door muzikale grootheden die – altijd in stijl – zorgden voor een nieuwe groove in de jaren 70.

De First Lady of Rock, Stevie Nicks

FleetwoodMac

Members of Fleetwood Mac, from left, Lindsey Buckingham, Stevie Nicks, Christine McVie, Mick Fleetwood, wearing sunglasses, and John McVie, pose with their Grammys at the annual Grammy Awards in Los Angeles, Ca., Feb. 23, 1978. (AP Photo) © Isopix

Stevie Nicks was meer dan een mooi snoetje in de seventies. Als lid van de legendarische groep Fleetwood Mac zorgde ze voor een revelatie in de popwereld en leverde ze de songteksten voor wereldhits als ‘Dreams’ en ‘Landslide’. Dat leverde Fleetwood Mac niet alleen het bestverkochte album op in 1977 met Rumours, maar ook nog eens een Grammy het jaar nadien. Vrouwen namen massaal Stevies bohemian gypsy stijl over en hulden zich ook in lange kimono’s of zwarte jurken. Later bouwde Nicks een succesvolle solocarrière uit en in 2014 loste ze nog een album dat moeiteloos de Amerikaanse hitlijsten haalde. Artiesten zoals Beyoncé, Taylor Swift en Lorde noemen Stevie Nicks een inspiratiebron en ze wordt wereldwijd als een van de beste songwriters allertijden beschouwd, als de eerste vrouw die tweemaal werd opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.

Supreme queen Diana Ross

Diana Ross

© Isopix

Diana Ross was het toonbeeld van disco glamour in de jaren 70. Gehuld in sequinjurkjes, met torenhoge platformhakken aan de voeten en beladen met een lading juwelen betoverde ze iedereen als zangeres van de Motowngroep The Supremes. In de seventies liet de supreme queen de groep echter achter zich en zette ze een solocarrière op poten. Mét succes, want ze scoorde verschillende hits en werkte samen met grootheden zoals Lionel Richie (‘Endless Love’) en Michael Jackson (‘A Brand New Day’). Ondertussen is de zangeres zélf in haar seventies, maar ook op 77-jarige leeftijd toont Ross zich als een glamourlady met bakken talent. Het Guinness Book of World Records riep haar in 2020 uit tot de meest succesvolle vrouwelijke artieste in de geschiedenis. Dit jaar komt dan weer haar 25ste studioalbum ‘Thank you’ uit, waarvoor ze met verschillende componisten en producers samenwerkte.

Grease-godin Olivia Newton-John

Olivie Newton-John

USA. Olivia Newton-John in a scene from the ©Paramount Pictures movie: Grease (1978). © Isopix

Nog voor Olivia Newton-John tot wereldster werd gekatapulteerd met de musicalhit Grease, was de Australische zangeres al bezig aan een charmeoffensief in de hitparades. In de jaren 70 reeg ze de hits aan elkaar en dat zou ze decennialang blijven doen. Na twee Grammy’s en een internationale muzikale doorbraak, besloot Olivia ook een acteercarrière na te jagen. Haar blonde lokken en preppy look waren een perfecte match met schoolgirl Sandy, die ze met verve zou vertolken in de blockbusterhit Grease in 1977. In de jaren 80 leverde Olivia Newton-John met ‘Physical’ opnieuw een baanbrekende single af, een nummer dat zodanig controversieel en sexy werd bevonden dat het werd gebannen door verschillende radiostations! Anno 2021 maakt Olivia nog steeds muziek, al maakt haar kankerdiagnose het moeilijk vaak op te treden.

Blond en brutaal: Debbie Harry

Debbie Harry Blondie

DEBBIE HARRY of BLONDIE backstage in Los Angeles 1978 Photo: Barry Schultz EXCLUSIVE © Isopix

In een andere uithoek van de popwereld vonden we Debbie Harry terug in de jaren 70. Met haar peroxideblonde haren en felle make-up was ze een onweerstaanbare rockchick, en als zangeres van Blondie werd ze in sneltempo gebombardeerd tot een fashion-icoon voor rebelse tienermeisjes. Daarnaast was Harry de muze van kunstenaar Andy Warhol. De twee waren goed bevriend en zij werd verschillende keren door hem vereeuwigd op doek. In 2014 stond Debbie Harry op het podium van het Amerikaanse muziekfestival Coachella, in 2017 kwam haar elfde album Pollinator uit. De laatste jaren besteed Harry veel aandacht aan goede doelen en met ‘Face It’ schreef ze een onderhoudende memoire waarin ze ook niet bang is het seksisme uit de jaren 70 aan te kaarten.

Step into the 70s!

Stevie Nicks, Diana Ross, Olivia Newton-John en Debbie Harry zijn slechts enkele topvrouwen uit de seventies waar je naar wil blijven luisteren. Maar er zijn er nog heel wat meer die ook hun plek in de spotlight verdienen. Wil jij naast bovenstaande kleppers ook Donna Summer, Cher, Aretha Franklin en andere vrouwelijke artiesten een plek geven in de 70s Top 770 van Nostalgie? Stem dan jouw ultieme lijst samen via de website en luister vanaf 20 november naar jouw favoriete 70s-lijst, met jouw favoriete 70s-vrouwen!

 

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Nostalgie.
www.nostalgie.be

Lees ook :
Uitgetest: een dagje met de nieuwe Yoga Tab 13 tablet van Lenovo
Met de boxsprings van Hiboo zijn je nachten nooit meer hetzelfde
Kirsten Stewart stapt in het huwelijksbootje met vriendin Dylan Meyer