Trekken we na een jaar verplicht thuiswerken massaal weer naar kantoor? Niet als het van het groeiende aantal co-working spaces afhangt. Waarom kiezen steeds meer bedrijven en freelancers voor een gedeelde werkplek, en hoe kan flexibel werken je productiviteit en levenskwaliteit verbeteren?
William Willems, Regional General Manager Belgium & Luxembourg bij IWG, de groep van co-workingplekken als Spaces en Regus, zet de voordelen op een rij.
Je wint bakken tijd
Ja, je hebt je collega's ontzettend gemist de afgelopen maanden. Maar dat geldt allesbehalve voor files en treinvertragingen. Tijdens de lockdown kwam er een algemeen besef dat het ook zonder dagelijks woon-werkverkeer kan, en die extra tijd kunnen we allemaal goed gebruiken. William Willems beaamt dat: "Er zijn eigenlijk drie verschillende scenario's: ofwel werk je vanop het hoofdkantoor, ofwel werk je van thuis, maar je kan ook vanop een derde locatie werken. Die derde locatie ligt dichter bij huis, op een plek waar je graag wil werken, en is beter gefaciliteerd. Sinds de coronacrisis hebben veel werknemers duidelijk laten weten dat elke dag naar kantoor gaan geen optie is."
Je hebt geen nood aan een thuiskantoor
Een scheiding tussen werk en privé is een prioriteit die belangrijker werd dan ooit. Je laptop openklappen aan de tafel waar je net hebt ontbeten zorgt er immers voor dat de grenzen tussen work & play compleet vervagen. Ook dat is een reden om te opteren voor een gedeelde werkplek: niet alleen heb je genoeg plaats op een inspirerende plek, ook alle diensten die je op het werk gebruikt zijn aanwezig. "Brieven versturen en ontvangen, printen, collega's of klanten ontmoeten, het zijn allemaal services die wij aanbieden", zegt William Willems. "Het is ook nooit te druk in Spaces-kantoren, waardoor je geconcentreerd kan werken. Een bijkomend pluspunt? Je hoeft je geen zorgen te maken over stijgende rekeningen voor internet en verwarming thuis."
Je werkt op een toplocatie
Co-workingplekken bevinden zich doorgaans middenin de stad of op makkelijk bereikbare locaties. In steden als Brussel en Antwerpen heb je een compleet aanbod aan winkels en horecazaken in de nabije omgeving. "We willen eigenlijk alle mensen in België een werkplaats dichtbij huis kunnen aanbieden", zegt William Willems. "Ons doel is om te werken volgens het concept van de 15-minute city, waarbij alles wat je nodig hebt op een kwartiertje fietsen of stappen ligt. Om dat te halen moeten we 150 locaties in België openen. Momenteel bieden we een vijftigtal werkplekken aan verspreid over het land, er is dus nog veel werk!"
Je breidt een netwerk uit
Kleine en grote bedrijven, freelancers en creatievelingen die samenkomen op een plek, dat zorgt voor een dynamische sfeer. Willems haalt het belang van netwerking aan: "Ik merk dat de verschillende bedrijven die bij ons zitten zaken met elkaar doen. Je breidt dus je netwerk uit als bedrijf of als freelancer. Op de evenementen die we organiseren, kondigen we bijvoorbeeld altijd onze nieuwe klanten aan, waardoor ze elkaar leren kennen en er samenwerkingen ontstaan."
De werksfeer is top
Co-workingplekken als Spaces zijn volledig ingericht om aan al je noden te beantwoorden - denk aan een ontvangstruimte, een plaats voor evenementen, een receptie en lunchplek - maar zonder design en ontspanning te vergeten. "Zelfs vergaderen wordt leuker! Er is de optie tot catering, je kan meetings houden op de rooftops buiten... Een inspirerende werkplek daagt uit om zelf creatiever te zijn!"
Meer info over co-working in Spaces: spacesworks.com