AEREA Studio: het innovatieve juwelenmerk dat ambacht en technologie combineert

Gepubliceerd op 21 april 2022 door Noemi Dell'aira en ELLE België
AEREA Studio: het innovatieve juwelenmerk dat ambacht en technologie combineert © Pers AEREA Studio

Juwelen in verbluffende vormen gemaakt uit gerecycleerde materialen? Het vernieuwend merk AEREA Studio combineert de traditionele stiel van sieraden met de mogelijkheden van de toekomst. Wij spraken met Camille Lefer, creatief directeur van het merk.

Wat is AEREA Studio?

Bij AEREA Studio vind je tijdloze, uniseks juwelen met een verrassende twist. Ik wilde met dit merk de klassieke knowhow van de juwelenindustrie combineren met nieuwe technologieën en digitalisering. Dankzij innovatieve tools die ons meer mogelijkheden geven op gebied van technologie, denk ik dat het klaar is voor een evolutie binnen de branche. AEREA Studio combineert zowel innovatie als de menselijke hand, omdat deze gevoeligheid essentieel blijft voor de realisatie en de perfecte afwerking van de stukken.

Mijn creaties hebben meerdere functies en zijn oneindig combineerbaar. Onze Kiya-ring is hier een goed voorbeeld van. Je kan verschillende kleuren en materialen mixen en zo unieke creaties dragen. De lengte van onze halskettingen is aanpasbaar en kan zelf of maat gemaakt worden. Ook onze armbanden kunnen gecombineerd worden tot een tweekleurige goud-zilver ketting dankzij hun onzichtbare sluitingen.

Welke materialen en technieken gebruiken jullie voor de productie van de juwelen?

De juweelontwerpen maak ik eerst zelf in een 3D-software, die ons toelaat een mal te 3D-printen in was. Het gebruik van een mal is de klassieke methode om sieraden te vormen. We werken uitsluitend met gerecycleerde metalen, zoals gerecycleerd massief zilver en messing, verguld in 14 karaat. Dit gieten we in de mal, waarna we op de traditionele manier met manuele en meer delicate processen aan de slag gaan, zoals polijsten en plateren.

In mijn laatste collectie gebruikte ik Lapis Lazuli, Aquamarijn en Kunziet. Deze halfedelstenen geven een bijzondere kracht aan de drager van het sieraad. Ik vind deze talismanische materialen steeds interessanter en gebruik graag natuurlijke grondstoffen. Ik weiger plastic te gebruiken.

Hoe lang duurt het om een AEREA Studio juweel te maken?

De ontwikkeling van de eerste collectie nam door het op punt stellen van de technologie en het perfectioneren van details een jaar in beslag. Sommige vormen zijn complex en we willen hoge kwaliteit aanbieden. Ik bestudeer daarbij ook het gewicht en het gebruik van mijn juwelen zodat ze even comfortabel als mooi zijn. De juwelen hebben ook enkele functies die technisch vrij complex zijn, zoals de onzichtbare sluitingen aan mijn kettingen en armbanden.

Ontwerpen gaat daarentegen vrij snel. Ik zit boordevol ideeën, en moet me soms inhouden. Ik verkies het gamma te beperken en tijdloze collecties aan te bieden die het hele jaar door gedragen kunnen worden.

Wat motiveerde je om je merk te lanceren?

Ik werkte jarenlang voor verschillende merken en kreeg het gevoel dat ik 'voor de duivel' ontwierp. Ik botste op slechte kwaliteit, niet-duurzame materialen, overproductie en extreem seizoensgebonden trends. Ooit vroeg een merk mij om de normen van mijn ontwerpen te verlagen, omdat ze ‘te mooi’ waren voor de klant. Toen besefte ik dat ik daar niet op mijn plaats zat en dat er mooie en duurzame producten voor iedereen zouden moeten zijn.

Ik merkte dat technologische kennis en producten ontbraken in de juwelenbranche, en speelde hierop in. Ik heb een passie voor nieuwe technologieën, en besloot te experimenteren met 3D-printen. De inspiratie volgde snel. Zelf droeg ik nooit juwelen, omdat ik het moeilijk vond stukken te vinden die ik mooi vond en betaalbaar waren. Uit dit gebrek groeide de wens om kwalitatieve en betaalbare juwelen aan te bieden. Ik hoor regelmatig dat mijn klanten dit voor ze AEREA Studio ontdekten ook een probleem vonden.

Waar haal jij inspiratie voor je juwelen?

Optische effecten, architectuur en biomimicry interesseren mij enorm. Ik observeer, absorbeer en visualiseer op een onbewuste manier de toekomstige vormen van mijn juwelen. Ik kom uit Corsica, en denk dat de zachte vormen van de rotsen in mijn streek een invloed hebben op mijn verbeelding. Door er een optisch effect aan toe te voegen, ontstaan er stukken die soms onmogelijk met de hand te maken zijn en van vorm veranderen naargelang je ze bekijkt.

Mijn doel is de 3D-technologie uit te breiden en de oneindige mogelijkheden ervan te ontdekken. Ik schets meteen in 3D-software, de vormen zijn te complex om op papier te zetten. De creatieve vrijheid die 3D biedt is fantastisch. Momenteel probeer ik 3D-geprinte juwelen te maken in keramiek en bioplastic.

Wat maakt het merk ecologisch?

Ik verbied plastic op alle niveaus. Het is voor mij belangrijk om aandacht te besteden aan materialen vanuit een ecologisch standpunt. De verpakkingen bestaan uit gerecycleerde en recycleerbare materialen. Ik zoek naar alternatieven, zoals enveloppen uit gewatteerd kraftpapier in plaats van noppenfolie.

Voor het productieproces gebruik ik een systeem waarbij onderdelen in herbruikbare stoffen zakken vervoerd worden naar de werkplaats. Ik vind dat bedrijven vandaag de dag de verantwoordelijkheid dragen om oplossingen en alternatieven te vinden, ook al ziet de klant dit niet. Het is niet altijd de makkelijkste optie om je ecologisch aan te passen, maar dankzij kleine inspanningen hebben we in een jaar tijd ongeveer drie kubieke meter plastic vermeden.

Ik wil duurzame juwelen aanbieden, zowel in termen van kwaliteit als ontwerp. Onze collecties zijn voor zowel de zomer als de winter, vandaag en volgend jaar draagbaar, en gaan dankzij hun kwaliteit lang mee.

De juwelen van AEREA Studio zijn verkrijgbaar op de website en in een beperkt aantal verkooppunten (Le Supermarket.be in Elsene en Y See die opent op 1 mei in Brussel).

LEES OOK: Selfmade: interview met juwelenlabel Simple comme Bonjour

(Stagiaire Dewy De Leeneer)