Je wangen, bovenlip, kin of voorhoofd scheren? TikTok doet het en velen volgen de trend. Dermatologe Isabelle Fraipont legt uit welke risico's hieraan verbonden zijn.
Misschien zag je het wel eens passeren op TikTok, want het scheren van gezichtshaar is de trend bij Gen Z. De techniek zorgt voor een gladdere huid, het afschilferen van dode huidcellen, een beter fixatie van make-up en intensere opname van producten in de huid. Het scheren van je gezicht wordt samen met dermaplaning steeds populairder, maar toch bestaan er twijfels over. Dermatologe Isabelle Fraipont vertelt ons alles wat we moeten weten over deze trend.
Wat is het verschil tussen dermaplaning en thuis je gezicht scheren?
"Dermaplaning is een professioneel uitgevoerde techniek waarbij de bovenste huidlaag voorzichtig wordt afgeschraapt met een speciale tool. Je huid houdt vaak bacteriën en oliën vast, waardoor producten moeilijk indringen. Zonder deze laag ziet je huid er gladder uit en hebben cosmetica een beter effect. Don’t try this at home, want wanneer je dit niet professioneel uitvoert, riskeer je snijwonden of infecties."
"De DIY-versie op TikTok is eenvoudiger: je brengt wat olie aan op de huid en gebruikt een klein, hoekig mesje dat kleiner en preciezer is dan een gewoon scheermes. Het scheren gebeurt in de richting van het haar. Opgelet, ook hier is het risico op snijwonden groot. Deze methode verwijdert je haar, maar geen dode huidcellen. Het heeft dus geen invloed op de fixatie van make-up en de inwerking van producten. Omdat scheren niet werkt op de wortel van het haar, groeit het schuin terug. Dit geeft de indruk dat het haar harder is dan ervoor."
@nikitachaithoo That time of the month again… 🪒 #faceshaving #satisfying #skincare ♬ Love Nwantiti(Remix) - PSN 💗❕
Wat als je je gezichtshaar toch wil verwijderen?
"Als je van dat beetje haar op je gezicht af wilt, gebruik dan best mildere methodes zoals ontharingscrèmes. Je kan je haartjes ook laten bleken, zodat ze quasi onzichtbaar worden. De veiligste en meest effectieve methode is harsen of laserontharing, waarbij je volledige haarvezel wordt verwijderd, en niet alleen het oppervlak. Dit vermijdt het "baardjes-effect" en houdt je haar het langst weg."
LEES OOK: Ice globes: zijn deze skincare tools de TikTok hype waard?
(vertaald door stagiaire Dewy De Leeneer)