Weet jij niet wat je met die hoop kleding die je nooit draagt moet aanvangen? Gooi die stapel niet zomaar weg, want er zijn tal van andere manieren om verwaarloosde kleding nieuw leven in te blazen. Alles over upcyclen!
Wat is het verschil tussen upcyclen en recyclen?
Bij het upcyclen van kleding maak je van oude kledingstukken één of meerdere nieuwe, mooiere creaties. Het is een manier waarop je je kleding opnieuw leert appreciëren. Vergis je niet, er is een verschil met recyclen. Bij recycling haal je het kledingstuk zodanig uit elkaar dat enkel de grondstof overblijft, terwijl je bij upcyclen het kledingstuk zo goed mogelijk behoudt. Creëer je eigen stijl en laat je creativiteit de vrije loop!
Getest: de upcycling masterclass van KSTMIZED
Jolien Lauwens (32) uit Mechelen werkt voor haar kledingmerk KSTMIZED met het upcycling principe. Na haar studies Modeontwerp besefte ze dat er veel te weinig aandacht besteed wordt aan duurzaamheid, en besloot ze met enkele oude kledingstukken een bomberjasje te maken. Dit was het begin van haar upcycling avontuur. Ze verwerkt deadstock stoffen en haar eigen kleding in haar collecties en krijgt vaak vragen over haar werkwijze. Ze besloot een masterclass op te starten, zowel voor beginners als gevorderden. De masterclass bestaat uit vijf modules en verloopt als volgt:
Module 1: ontdek de mogelijkheden
Een verwelkoming van de ontwerpster en aan de slag! In de eerste module krijg je uitleg over het huidige modelandschap en de belangrijkste tendensen binnen duurzame mode. Je merkt meteen dat Jolien, die ook de masterclass geeft, veel weet over het onderwerp. Ik leer hoe ik in zeven stappen kledingstukken kan upcyclen en ontdek de mogelijkheden van het proces. Een mooie eerste les voor beginnende upcyclers. Aansluitend bij de eerste module krijg je een aantal tutorials waarmee je meteen aan de slag kan met het maken van je eigen sjaaljas en no-sew topje.
Dit bericht op Instagram bekijken
Een bericht gedeeld door Upcycled Fashion by Jolien ♻️ (@kstmized)
Module 2: materiaalkeuze
Deadstock, je eigen kleding, inzamelen van textiel, zoveel opties om met upcycling aan de slag te gaan. Het is natuurlijk belangrijk de juiste stoffen uit te kiezen en te weten waar je mee bezig bent. In de uitgebreide tweede module deelt Jolien haar expertise binnen materialen. Nu weet ik voor eens en voor altijd welke stoffen natuurlijke eigenschappen hebben en dat synthetische stoffen ook voordelen hebben. Je krijgt toegang tot een lijst met de leukste plekken en leveranciers om goede materialen te scoren. Een leuk extraatje binnen deze module is de brandproef waarin je een aantal stoffen in brand steekt om het verschil tussen natuurlijke en synthetische stoffen makkelijk te herkennen. Mijn tip: open op voorhand een raam, want er zijn lekkerdere geuren dan aangebrande stof.
Module 3: geen standaard ontwerpproces
Ik sta versteld van het verschil tussen een standaard ontwerpproces en het proces bij upcycling. Je start met je stof en werkt je ontwerp in een andere volgorde uit. Dat kan soms een uitdaging zijn, en dat geeft Jolien ook mee. In deze vierde module vind je een interview met ontwerpster Andrea Bos, upcycler met een atelier in Antwerpen. Met de tutorials in module vier maak je een mouwloos jeansvest en een blazer met shiny mouwen.
Module 4: naaien
Ik probeerde nooit eerder te naaien, dus dit proces ging moeizaam. Jolien deelt enkele naaitips voor deelnemers met én zonder naaimachine. Met naaimachine heb je natuurlijk meer mogelijkheden, maar er zijn enkele technieken binnen visible mending die je gerust met de hand kan uitvoeren. Al doende leert men, dus ik blijf oefenen!
Module 5: verkopen
Ben jij helemaal fan van je eigen stukken en wil je deze graag verkopen? Jolien deelt haar ervaring in verkoop en zorgt dat je op de hoogte bent van de voordelen en valkuilen.
De masterclass is een mooie combinatie van videolessen, downloads, tutorials en tips en je krijgt een grote basiskennis van upcyclen mee. Ontwerpster Jolien deelt in deze masterclass ook het proces van haar nieuwe collectie, waardoor je inspiratie en tips in overvloed krijgt.
Je kan je inschrijven voor de upcycling masterclass via de website van KSTMIZED. Je krijgt levenslang toegang tot de lessen binnen de masterclass en ontvangt ook updates. Grijp terug naar de lessen wanneer het upcyclen opnieuw begint te kriebelen. De prijs van de masterclass is €249. Heb je graag wat voorkennis? KSTMIZED biedt ook een masterclass aan voor startende ontwerpers.
(Stagiaire Dewy De Leeneer)